Sıcak havalarda ya da spor yaptıktan sonra terlememiz oldukça normal çünkü enerji sarf ediyoruz ve vücudumuzdaki su, açığa çıkıyor. Terleme sayesinde vücudunuz dış ortamla ısı dengesini ayarlıyor ancak bazı kişilerde görülen aşırı terleme problemi kıyafetlere yansıdığında can sıkıcı olabiliyor. Peki neden terliyoruz? Spor yapmadınız, enerji harcamadınız, hava sıcak değil. Bunları rağmen terliyorsanız gizli bir nedeni olabilir. Detayları yazımızda gizli! ?
1. Fokal hiperhidroz
Aşırı terleme durumu tıpta hiperhidroz olarak adlandırılır. Hiperhidrozun farklı çeşitleri vardır. Vücudun bir bölümünün terlemesine fokal hiperhidroz, tümünün terlemesine ise genel hiperhidroz denir. Fokal hiperhidrozda genelde avuç içleri, koltuk altı ve yüz gibi bölümler terler. Hiperhidroz, ter bezlerinin vücutta fazla bulunmasından ya da sinirlerin fazla çalışmasından olabilir.
2. Hamilelik
Hamilelik terlemenize sebep olan bir durum. Zaten düşündüğünüzde vücut ısınız hamilelikte arttığı için terlemeniz normal. Hamile olduğunuzda vücudunuzdaki kan dolaşımı artar ve bu da terlemenize sebep olur. Hormonlar da terlemenin sebeplerindendir.
3. Hipertiroidi
Tiroid bezinizin aşırı çalıştığı durumlarda terlersiniz. Eğer sıcaklık ya da stres gibi bir nedeniniz yoksa terlemenizin sebebi tiroid hastalığı olabilir. Halk arasında “guatr” olarak da bilinen hipertiroidi, aşırı terleme dışında çarpıntı ve titreme gibi etkiler de gösterebilir. Bu yüzden doktor kontrolünde ilaç kullanmanız gerekebilir.
4. Belirli bir diyet
Düzenli olarak tükettiğiniz besinler vücudunuzdaki kan akışını hızlandırarak terlemenize sebep olabilir. Acılı ve baharatlı yiyecekler, alkol ve kafein bulunan besinler “termonejik” sayılır. Termonejik, vücudun yağ yakmasını artıran ve vücut ısısının artıran besin desteğidir. Kafein ve alkol ayrıca vücudunuzu uyararak tansiyonunuzu yükseltir. Eğer tüm bu besinleri tüketiyorsanız terlemenizin nedenini daha fazla sorgulamanıza gerek yok!
5. İlaçlar
Yalnızca insanların yüzde 1’i ilaçların yan etkisi sebebiyle terlese de, bu etkenden de bahsetmemiz gerekiyor. Kullandığınız bazı ağrı kesiciler, antibiyotik, hormon ve nöropsikiyatrik ilaçlar terlemenize yol açabilir. Eğer bu ilaçları kullanıyorsanız yan etkilerine bakmalısınız!
6. Kalp krizi
Sizi korkutmak istemeyiz tabii ki ancak terleme, kalp krizinin en erken belirtisi arasında yer alır. Sebepsiz yere soğuk terler dökmek, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve vücudunuzun sol tarafındaki ağrı kalp krizinin belirtilerindendir.
7. Diyabet
Aşırı terleyen kişilerde guatr hastalığı dışında diyabet hastalığı olma ihtimali de mevcut. Vücuttaki aşırı şeker birikimi sebebiyle kan dolaşımı artar ve buna bağlı olarak da vücut ısısı yükselir, kişi terlemeye başlar. Eğer şeker hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, bir doktor kontrolünde test yaptırmanızı öneririz.
8. Anksiyete
Terleme, vücutta stres olması durumunda gösterilen doğal tepkidir. Eğer stresli bir dönemden geçiyorsanız veya bunalımdaysanız vücudunuzda oluşabilecek diğer durumların yanında terleme de olabilir. Böyle zamanlarda vücudunuzdan ziyade daha çok yüz bölgeniz terler. Bir başka deyişle vücut, kaçış yolu olarak terlemeyi seçer.
9. Hormonal değişiklikler
Kadınlardaki hormonal değişiklikler terlemenin gizli nedenleri arasında. Hamilelik, regl dönemleri, menopoz veya ergenlik dönemlerinde hormonlarla ilgili değişimler olduğunda vücut ısısı da değişir. Kan dolaşımının artmasıyla vücut ısınır ve terler. Özellikle ergenlikte çocuklar üretilen hormonlar sebebiyle daha fazla ter üretmeye başlar.
Kaynak: 1