Uçaklar, bugün gündelik yaşamlarımızın sıradan bir unsuru olarak görülebilir. Ancak uçakların, medeniyetimizin gelişimine yaptığı katkı, inkâr edilemez denli büyük. Her şeyden önce, onlarca yıldır gökyüzünü fetheden bu devasa demir yığınları, uzak mesafeleri olabildiğince kısa hale getiren en önemli aracımız. Dünya, bugün “eskisinden daha küçükse” bu büyük oranda uçaklar sayesinde. Ticaretin, ekonominin, lojistiğin gelişmesinde ve tüm bunlara bağı olarak çeşitli insan ihtiyaçlarının karşılanmasında da uçakların önemli bir payı var.
Elbette sayısız insanın ölümüne neden olan korkunç bombardımanların başrolleri arasında da uçaklar yer alıyor. Kısacası uçaklar, insanlık tarihinde hem olumlu hem de olumsuz izleri bulunan inanılmaz icatlardan biri. Bununla birlikte bazı uçaklar, diğerlerinden çok daha ilginç hikâyelerin merkezinde yer alıyor. Yeryüzü, ardında son derece hüzünlü öyküler barından, unutulan ve terk edilen uçaklarla dolu! İşte arkasında büyüleyici fotoğraflar ve hüzünlü hikâyeler barındıran 10 terk edilmiş uçak.
1. McDonnell Douglas DC-10
Uçakları gökyüzünde görmeye alışkınız. Ancak tarih, farklı sebeplerden, uçma yetisini yitiren ve bunun sonucunda da terk edilen uçaklar ile dolu! İşte World Airways isimli Amerika Birleşik Devletleri merkezli hava yolu şirketine ait McDonnell Douglas DC-10 da bu talihsiz uçaklardan biri. 1980’li yıllar boyunca dünyanın dört bir yanına binlerce insan götüren bu yolcu uçağı, son uçuşunu 15 Haziran 1991 günü gerçekleştirdi. McDonnell Douglas DC-10, tam da bu tarihte Filipinler’deki Pinatubo Dağı’nın üzerinde süzülüyordu.
Yüzyıllardır sükûnet içerisindeki bu yanardağ, McDonnell Douglas DC-10 üzerindeyken patlayacaktı! 20. yüzyılın en şiddetli yanardağ patlamalarından biri olarak kayıtlara geçen olay, McDonnell Douglas DC-10 isimli uçağın kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Uçak, tek parça halinde yere inmeyi başardıysa da, bir daha asla havalanamadı. Kaderi ise terk edilmekti! McDonnell Douglas DC-10, bugün halen 1991’in 15 Haziran günü iniş yaptığı Pinatubo Dağı’nın yakınlarındaki bir bölgede bulunuyor.
2. Bartini Beriev VVA-14
Bartini Beriev VVA-14 isimli bu sıra dışı uçak, 1972 yılında Sovyet uçak tasarımcısı ve bilim insanı Robert Bartini tarafından tasarlandı. Bugün bile hayli fütüristik görünen uçak su üzerinden havalanabiliyor, son derece yüksek bir hıza ulaşabiliyor ve uzun süre havada kalabiliyordu.
Ancak 1980’li yılların sonunda doğru, bu ilginç uçak Sovyetler birliği envanterinden çıkarıldı. Uçaklardan bazıları Rusya’nın uçsuz bucaksız arazilerinde bırakıldı, unutuldu ve terk edilen uçaklar kervanındaki yerini aldı…
3. Saab J-35F
Saab J-35F veya diğer adıyla Saab 35 Draken 1955-1974 yılları arasında üretilen ve döneminin en etkili silahları arasında kabul edilen bir savaş uçağı. İsveç Hava Kuvvetleri için üretilen uçak, dönemine göre yenilikçi tasarımı ve üstün manevra kabiliyeti ile yakın geçmişteki en özel savaş uçaklarından biri olarak kabul ediliyor.
Ancak uçağın üretimi, yüksek maliyeti sebebiyle 1974 yılında durduruldu. Saab J-35F, zamanla İsveç ordusunun envanterinden de çıkarıldı. Fotoğrafta gördüğünüz bu terk edilen Saab J-35F ise uzun yıllar sonra, Finlandiya’nın ormanlık alanlarından birinde, tesadüfen bulundu…
4. Boeing B-17 Flying Fortress
Elbette tüm uçakların olması gereken yer gökyüzü. Ancak çeşitli sebeplerden uçamayan ve hiçbir zaman uçamayacak olan uçakların sayısı da az değil.
İşe Boeing B-17 Flying Fortress veya “Uçan Kale” olarak da isimlendirilen Amerika Birleşik Devletleri’ne ait ağır bombardıman uçağı da, su altındaki nadir uçaklardan biri. Uçağın kaybolma hikâyesi ise oldukça ilginç!
ABD Hava Kuvvetlerinde görevli Teğmen Ernest Vienneau, 6 Kasım 1944’te çıktığı bir uçuş görevini hiçbir zaman tamamlayamadı. Üstelik bu tarihten sonra ne genç teğmenden ne de pilotluğunu yaptığı Boeing B-17 Flying Fortress isimli uçaktan haber alınamadı. Ta ki, 2018 yılına kadar!
2018 yılında bir İngiliz su altı fotoğrafçısı, Hırvatistan’ın Vis Adası açıklarında, denizin dibinde sıra dışı bir cisim olduğunu keşfetti. Fotoğrafçı, hiç de deniz tabanına aitmiş gibi durmayan cismi yakından görmek için harekete geçti ve evet, Boeing B-17 Flying Fortress oradaydı…
5. Douglas SBD Dauntless
Başrolünde yer alan bir uçak da olsa, bazı terk edilme hikâyeleri gerçekten de hayli üzücü!
İlk üretimi ABD tarafından 1938 yılında gerçekleştirilen Douglas SBD Dauntless isimli bombardıman uçağı, II. Dünya Savaşı yıllarında ABD donanması ve hava kuvvetleri tarafından kullanıldı. Ancak II. Dünya Savaşı’nın sona ermesi, bu uçakların da sonunu hazırladı.
Üstelik bazıları acımasız bir şekilde, hizmet ettiği askerler tarafından terk edildi. Fotoğraftaki Douglas SBD Dauntless, aldığı ateş sonucunda denize çakılmış gibi görünse de gerçek bu değil. Uçak, savaşın sonunda uçağın ABD’ye dönmesi için gerekli maliyetten kurtulmak isteyen askerler tarafından denize atıldı!
6. Kolombiya Uyuşturucu Uçağı
Günümüzden yaklaşık 20 yıl önce, Meksika ordusu tarafından vurulan bir uçak, ülkenin Mazunte kasabasındaki bir sahil kenarına düştü. Uçağın kime ait olduğu veya kim tarafından uçurulduğu hiçbir zaman açıklanmadı. Ancak Kolombiya’dan havalanan ve uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan bir uçak olduğu iddia ediliyor. Söz konusu Kolombiya olduğunda, uçakların uyuşturucu kaçakçılığı için kullanılması sıra dışı bir durum değil.
Ancak Meksika ordusu tarafından düşürülen uçağın öyküsü oldukça ilginç. Çünkü uçak, düşürüldükten sonra olduğu yerde bırakıldı ve dünya üzerindeki terk edilen uçaklar listesine dâhil oldu. Üstelik her geçen gün daha fazla sahildeki kumlara gömülüyor…
7. Lockheed C-121 Constellation
ABD ordusunun hizmetine sunulan Lockheed C-121 Constellation isimli askeri nakliye uçağından toplamda 332 adet üretildi. Bu uçaklardan biri ABD’nin Antarktika’daki McMurdo Üssü’ne askeri malzeme ve personel taşımak için kullanılıyordu.
Ancak 1970 yılındaki uçuşunda olumsuz hava koşulları nedeniyle, sert bir iniş yapmak zorunda kaldı. Daha sonraki yıllarda askeri üsteki uçak pisti kapatıldı. Lockheed C-121 Constellation, sonsuza kadar Antarktika’nın buzulları üzerinde beklemeye mahkûm edildi…
8. Boeing 747
Terk edilmiş uçaklar, genellikle ıssız ormanlarda, uzak denizlere veya buzullarla kaplı kara parçalarında yer alıyor. Ancak bazı şehirlerin merkezleri de terk edilmiş uçaklara ev sahipliği yapıyor. Güney Kore’nin Mokpo şehrindeki bir girişimci, kullanım dışı bırakılan Boeing 747 tipi uçağı satın aldıktan sonra bir restoran haline getirdi. Ancak bir süre sonra restoran kapandı. Boeing 747 ise şehrin merkezindeki varlığını sürdürüyor.
9. USAAF B-24D Liberator
II. Dünya Savaşı karada, havada ve denizde korkunç çatışmaların yaşandığı bir savaştı. Savaş nedeniyle sayısız insan yaşamının kaybetmişti, uçakların da dahil olduğu binlerce askeri araç ise kullanılamaz hale gelmişti.
Ancak savaş sırasında sırra kadem basan bazı uçaklar da vardı. ABD ordusuna ait USAAF B-24D Liberator isimli uçak da akıbeti bilinmeyen uçaklardan biriydi. 1958 yılında, Libya çöllerinde petrol arayan bir ekip tarafından bulunana dek, nasıl bir son ile karşılaştığı da bilinmiyordu.
10. Curtis C-46 Commando
Dünyadaki uçakların büyük bir bölümü, hava yolu şirketlerine ve askeri ordulara ait. Ancak özellikle Kolombiya ve çevresindeki uyuşturucu kartellerinin de küçük çaplı uçak filoları var! Curtis C-46 Commando isimli II. Dünya Savaşı’nda kalma uçak da, tarihin en ünlü suçlularından Pablo Escobar’a ait bir uyuşturucu nakliye uçağıydı. Ancak Curtis C-46 Commando, 1970’li yıllarda Bahamalar açıklarında düşürüldü ve masmavi sulara terk edildi…
Kaynak: 1