Yaşlanmak vücudun görünüşünü, mimikleri, çalışma şeklini ve daha birçok şeyi değiştirir. Yaş aldıkça işteki ve ailedeki rolünüz hatta benlik saygınız dahi değişebilir. Ancak bu değişimlere tek başınıza adapte olmak zorunda değilsiniz. İyi bir terapist, sizinle sağlıklı bir iletişim kurarak değişim sürecine uyum sağlamanıza yardımcı olabilir. 2019 yılında yapılan bir araştırma 45 yaşından büyük yetişkinlerin %15’inin en az bir kere terapiste gittiğini gösteriyor. İnsanlar gün geçtikçe zihin ve beden sağlığının bir bütün olduğunun farkına varıyor. Bu ise yetişkinleri terapiye gitme konusunda teşvik ediyor. Bu içeriğimizde orta yaştan sonra terapiye gitmenin faydalarını inceledik. İşte terapinin faydaları …
Terapi, değişimle başa çıkmanıza yardımcı olur
Hormonlar sadece orta yaştan sonra değil hayatın her döneminde dalgalanma eğilimindedir. Ancak orta yaşla birlikte hormon seviyesi önemli ölçüde değişmeye başlar. Östrojen, testosteron ve diğer hormonlar azaldığında vücudunuzdaki her şey etkilenir. Uyku düzeni ve seks hayatı değişimden en fazla etkilenen durumlar arasındadır. Değişen hormon seviyelerine ek olarak, hastalıklar da bazı aktivitelere katılmanıza engel olabilir. Öte yandan yaş ilerledikçe aile yaşamında belirgin rol değişimleri yaşanır. Bir bebeğe ya da yaşlı ebeveynlere bakmak zorunda olabilirsiniz. Tüm bunlar yeni hayatınıza uyum sağlamayı zorlaştırabilir. Bu süreçte bir terapistle çalışırsanız ne istediğinizi ve neye ihtiyacınız olduğunu daha kolay anlayabilirsiniz.
Terapi, kimliğinizi keşfetmenizi sağlar
Terapinin faydaları özellikle değişime adapte olma konusunda kendini gösteriyor. Orta yaştan sonra yaşanan değişimler, kim olduğunuza dair kimlik algınızı bozabilir. Yapılan araştırmalar emeklilik döneminden sonra insanların daha depresif hissedebileceğini gösteriyor. Çünkü insanlar, bir zamanlar hayatının odak noktası olan işini yapmadığında büyük bir boşluk hissediyor. Hatta bazı insanlar çevresine olan ilgisini tamamen kaybediyor. Kendinizi yeniden tanımladığınız bir dönemde, terapi size yol gösterebilir. Hayatınızın geri kalanında ne istiyorsunuz? Bir terapistle çalışmak, hayatı tekrar değerlendirdiğiniz bir dönemde düşüncelerinizi netleştirebilir.
Bir kaybın acısını yaşıyorsanız terapi size destek olabilir
Sevdiğiniz insanları hayatın her döneminde kaybedebilirsiniz. Ancak yaş aldıkça böyle önemli kayıplarla yüzleşme olasılığınız önemli ölçüde yükselir. Aile üyeleri hayatını kaybedebilir ya da çocuğunuz evlenip yuvadan uçabilir. Böyle durumlarda hayatın bittiğini düşünebilirsiniz. Tüm bunlar korkunç olsa da hayatın bir gerçeğidir. Bu gerçeklerle yüzleşmek ve duygularınızı açığa çıkarmak için bir terapistten yardım alabilir ve süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.
Terapi yeni bağlantılar kurmak için bir şanstır
Uzmanlar, sosyal izolasyonun sadece ruh sağlığını değil fiziksel sağlığı da etkilediğini belirtiyor. Nitekim yalnızlığın kalp hastalıkları gibi birçok probleme neden olduğu sayısız çalışmayla kanıtlanmış durumda. İster bire bir ister grup terapisine başlayın. Ne olursa olsun terapi, insanlarla tekrar bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma, terapist ve danışan arasında kurulan güçlü bağın, terapiyi daha etkili hale getirdiğini gösteriyor.
Doğru terapisti nasıl bulursunuz?
Terapistle iyi bir uyum yakalamak terapi sürecini olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle terapist araştırması yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. İnsanlar çoğu zaman yaşlı terapistlerin mesleki tecrübelerine güveniyor. Bu nedenle terapist araştırması yaparken genç uzmanlar yerine yaşlı uzmanlar tercih ediliyor. Ancak sizi rahatsız eden şey “bugünün dünyasında yaşamaksa” daha genç terapistlerle iyi bir uyum yakalayabilirsiniz. Eğer günümüz değil geçmişinizle ilgili sorunlar yaşıyorsanız ya da travmalarla baş etmeniz gerekiyorsa o zaman terapistin yaşının pek bir önemi kalmıyor. Öte yandan çoğu insan çevrim içi seans yerine fiziksel seansların daha faydalı olduğunu düşünüyor. Sanal bir bağlantı kurma fikri ilk başta garip gelse de ev ortamı sizi daha rahat hissettirebilir. Bu nedenle çevrim içi hizmet veren terapistlere bir şans verebilirsiniz. Çevrim içi terapi hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Terapinin faydaları sadece bunlarla sınırlı değil. Orta yaştan sonra terapiye başlamanın olumlu etkilerine dair çok sayıda çalışma bulunuyor. Terapistle çalışmak; değişen bedene, boşanmaya, ölüme, emekliliğe ve sizi etkileyen diğer değişimlere karşı uyum sağlamanıza yardımcı olabilir. Terapi, aynı zamanda kim olduğunuzu bulma konusunda size yol gösterir. Sizi diğer insanlarla tekrar bağlayabilir ve yalnızlığınıza çözüm olabilir. Eğer değişen koşullara uyum sağlarken zorluk çekiyorsanız, bir terapistle çalışmak için asla geç olmadığını unutmayın.
Kaynak: 1