Bir odaya girdiğinizde temizlenmesi gereken şeyleri görmek oldukça kolaydır. Yıkanmayı bekleyen bir yığın kirli çamaşır veya mutfak lavabosundaki kirli bulaşıklar sizleri bekler. Bunlar ilk göze çarpan yerlerdir. Ancak temizlik yaparken bazı yerleri temizlemeyi unutabilirsiniz. Bu oldukça doğal bir durumdur. Şimdi sizlere temizlik yaptığınız sırada temizlemeyi unuttuğunuz yerleri anlatacağız. İşte temizlemeyi unuttuğunuz yerler.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Tertemiz Bir Ev İsteyenlere: Bir An Önce Bırakmanız Gereken 9 Temizlik Alışkanlığı”
1. Mobilyaların altları
Temizlemeyi unuttuğunuz yerler listemizin başında mobilya altları yer alıyor. Temizlik yaparken yatak ya da kanepe altında bulunan zemini genellikle gelişi güzel süpürür geçeriz. Peki şimdiye kadar mobilyaların altına bakmak için zaman ayırdınız mı? Karyolalara ve masa desteklerine yapışan şeyler karşısında şok olabilirsiniz.
Yılda en az iki kez örümcek ağlarından, yumurtalarından, tozdan ve kirden kurtulmak için elektrikli süpürgeniz veya toz alma çubuğunuz ile mobilyaların altlarını temizleyiniz.
2. Duvarlar ve süpürgelikler
Toz ve kir, yatay yüzeyler kadar dikey yüzeylere de yapışabilir. Perdeleri, panjurları ve tüm ışıkları açın, duvarlarınızın ne kadar tozlu olabileceğine şaşıracaksınız. Eğer dokulu duvar kağıdınız varsa, duvarınıza daha fazla toz yapışır. Duvarın tepesinden başlayın ve aşağı doğru silmeye çalışın. Işık düğmelerinin ve kapı kollarının çevresinde olabilecek kirleri ve tozları temizleyerek bitirin.
Temizlemeyi unuttuğunuz yerler arasında süpürgelikler de yer alır, bu nedenle süpürgelikleri güzelce silerek temizliğinizi tamamlayın. Bu küçük çıkıntılarda inanılmaz miktarda toz birikebilir. Mutfak ve banyo gibi nemin daha fazla olduğu odalarda, muhtemelen süpürgelikleri nemli bir bezle silmeniz gerekecektir.
3. Dolap üstleri, kapılar ve çerçeveler
Temizlik yaparken etrafa iyice bakmak için zaman ayırın. Çünkü çoğu zaman kirli yerler gözden kaçabilir. Kapı çerçevelerinin üstünü, mutfak dolaplarını, resim çerçevelerini ve tavan köşelerini düzenli olarak temizleyin. Ayrıca aydınlatma armatürlerini ve tavan vantilatörlerini kontrol edin. Uzatılabilir saplı tek kullanımlık bir vileda, toz ve örümcek ağlarını yakalamak için en iyi yardımcınız olabilir. Eğer böyle bir aracınız yoksa, temiz bir mikrofiber bezi lastik bantla bir süpürgeye veya paspas sapına sabitleyerek temizlik yapabilirsiniz.
4. Hava filtreleri ve menfezler
Evinizde merkezi ısıtma veya havalandırma varsa, sistemi evinizin yaşam alanlarına bağlayan kanal sistemi de vardır. Arıtılan sıcak veya soğuk hava, menfezlerden çıkar ve ardından klima santraline geri döner.
Sisteme dönen hava, toz ve polen parçacıklarını hapsedecek şekilde filtrelenmezse, yaşam alanına geri üflenir. Çok pahalı HEPA filtrelerinden, ucuz ağlara kadar her tür filtre vardır. Hangi türü kullanırsanız kullanın, etkili olmaları için değiştirilmeleri veya temizlenmeleri gerekir. Filtreyi değiştirirken havalandırma ızgaralarını da temizlemek için zaman ayırın. Tek pencere ünitesi filtrelerini ve havalandırmalarını da kapsamlı bir temizleme işlemine tabi tuttuğunuzdan emin olun.
5. Dolap zeminleri
Dolap zeminleri, temizlemeyi unuttuğunuz yerler arasında bulunur. Bir dolabın ne zaman temizlenmesi gerektiğini görmek kolaydır. Kıyafetler tıkış tıkış, raflar üst üste yığılmış ve kapıyı açtığınızda üzerinize bir şeyler düşüyorsa, temizlik zamanı gelmiş demektir. Ancak zemin de dahil olmak üzere dolabı en son ne zaman temizlediniz? En azından mevsimsel olarak, her şeyi dolaplardan çıkarın ve dolabı kapsamlı bir şekilde temizleyin. Ayrıca bu, gerçekten ihtiyacınız olmayan tüm bu şeyleri ayıklayıp bağışlamak ve gerisini uygun şekilde saklamak için mükemmel bir zamandır. 🙂
6. Elektrikli süpürgeler ve temizleme aletleri
Tüm temizlik aletleriniz kirliyse, bunları her kullandığınızda sadece kiri etrafa saçıyor olabilirsiniz. Süpürgenizi, paspasınızı veya temizlik fırçalarınızı en son ne zaman temizlediniz?
Elbette, elektrikli süpürgenizdeki tek kullanımlık torbayı sürekli değiştiriyorsunuzdur, ancak bu yeterli olmaz. Elektrikli süpürgenin bazı parçaları her ay iyice yıkanmalı ve temizlenmelidir. Çoğu, sıcak ve sabunlu suda yıkanabilir ve açık havada kurumaya bırakılır. Muhtemelen yıkanması veya değiştirilmesi gereken filtreler de vardır. Döner çubukları ve fırçaları kontrol edin ve dolaşan ipleri veya saçları çıkarın. Ayrıca, tüm paspas başlıkları ve ovma fırçaları her kullanımdan sonra sıcak su ve dezenfektan ile temizlenmelidir.
7. İç mekan bitkileri
Temizlemeyi unuttuğunuz yerler listemizin sonunda iç mekan bitkileri bulunuyor. İç mekan bitkileriniz ister gerçek ister ipek olsun, inanılmaz miktarda toz biriktirebilirler. Çoğu canlı bitkiyi, duş başlığı altında hızlı bir şekilde yıkayabilirsiniz. Fakat hareket ettiremeyeceğiniz kadar büyüklerse, her yaprağı silmek için mikrofiber bir bez veya tek kullanımlık toz bezi kullanın.
Kaynak: 1