En az edebi metinler kadar dikkatleri üzerine çeken çizgi romanlar, yaratılan hikâyelerin görsel olarak okurlara sunulması bakımından önemlidir. Hayal gücünün ve kişisel yönelimlerin bir sonucu olarak dahil olunan maceralarla okurlar tarafından bir sonraki hamlesi merakla beklenen kahramanlar birleşince ortaya çıkan duygu, aslında temelde okumanın verdiği hazla doğrudan ilişkilidir.
Bu çizgi kahramanlardan biri de hepimizin Temel Reis olarak tanıdığı nam-ı diğer Popeye.
1. Temel Reis ve Safinaz karakterleri gerçekten yaşamıştı
Hikâyedeki ana karakterler çizer Elzie Crisler Segar’ın mahallesinde yaşayan komşularından aldığı ilhamla yaratılmış. Örneğin Temel Reis’i yaratırken mahallesinde yaşayan denizci Frank Rocky Fiegal’den etkilenmiş. Hatta Fiegal 1947 yılında öldüğünde mezar taşına “Temel Reis’e ilham vermişti” notu düşülmüş. Aynı şekilde Safinaz da mahalledeki bir diğer komşusu olan Dora Paskel’den ilham alınarak yaratılmış.
2. Ispanakla ilgili ilginç bir gerçek…
Temel Reis’in tehlike anında pratik bir hareketle kapağını açıp yediği ve akabinde kaslarını şişirdiği ıspanak, ABD’de yaşanan Büyük Buhran yıllarına denk geliyor. Ve o yıllarda ıspanak tüketiminin yüzde 33’lük artış gösterdiğinden bahsediliyor. Yapılan anketlerde çocukların en çok sevdiği gıdalar arasında hindi ve dondurmadan sonra ıspanağın geliyor olması da hiç şüphesiz ki Temel Reis’in bir başarısı. Ancak şöyle de bir gerçek var ki, 1870’te yayımlanan bilimsel bir makaledeki virgül hatasından dolayı ıspanağın olduğundan on kat daha fazla demir içerdiği düşünülüyormuş.
3. Temel Reis heykeli dikilen ilk çizgi roman karakteri olmuştur
Temel Reis’in heykeli 1937’de Texas Crystal City’de artan ıspanak üretimini kutlamak için dikilmiş. Ayrıca bölgede kumarhaneciler kralı olarak tanınan milyarder Steve Wynn, Jeff Koons tarafından yapılan bir Temel Reis heykeline tam 28 milyon dolar ödemiş.
4. Gücünü yeniden kazanmak için ıspanak dışında aldığı destekler de vardı
Segar’ın Temel Reis maceralarının ilk hallerinde ıspanaktan da önce Whiffle Hen adlı sihirli bir yaratığın başını okşayarak süper güçlere ulaştığı serüvenler yer alıyordu. Whiffle Hen, çizgi film uyarlamasındaki ismiyle Bernice, tüylerine dokunan herkese iyi şans verebiliyordu.
5. Temel Reis ilk zamanlarda yan rollerde yer alıyordu
İlk olarak 1929 yılında Thimble Theatre adlı mizah dergisinde yayımlanan hikâye, aslında Safinaz’ın ailesi etrafında dönüyordu ve Temel Reis bu hikâyenin yan rollerinde yer alıyordu. Ancak halkın Temel Reis’i çok sevmesiyle birlikte popüler olması sonrasında çizer tarafından ana karaktere dönüştürüldü.
6. Empire States binasından Temel Reis’e yeşil ışık
Temel Reis, 2004 yılında 75. yaşını kutladı. Bunun şerefine New York’ta bulunan Empire States binası ıspanağı andıran yeşil renkle ışıklandırıldı.
7. Temel Reis’in sesi Safinaz’ın sesiyle evlendi
1933 yılında çizgi film olarak yayımlanan Temel Reis’i 1935’ten itibaren 40 yıl boyunca Jack Mercer adlı sanatçı seslendirdi. Buradaki ilginç detay, Mercer’in 1939 ile 1944 yılları arasında Safinaz’ı seslendiren Margie Hynes ile evli olmasıydı.
8. Muhallebi çocuğu (Wimpy) deyiminin kökeni…
Çizer Elzie Crisler Segar, çizgi filmde obur, açgözlü ve ödlek bir karakter olan J. Wellington Wimpy’yi bizlerle tanıştırdı. Bu isim daha sonradan Wimpy’s restoran zincirlerine de ilham oldu.
9. Temel Reis adına tematik bir park kuruldu
Temel Reis hikâyesi 1980 yılında başrolünü Robin Williams’ın üstlendiği bir sinema filmine de uyarlandı. Yönetmen koltuğunda ise Robert Altmann oturuyordu. Film Malta’da çekildi ve çekimlerin bitmesinden sonra bölgede Popeye Village adı verilen bir turizm merkezi kuruldu.
10. Müziği Gilbert ve Sullivan’dan
Temel Reis’in herkes tarafından bilinen “The Popeye the Sailor Man” adlı müziği Rumen kökenli ABD’li Sammy Lerner’a aittir.
Kaynak: 1