Evinize gelen bir yardım paketi mi hoşunuza giderdi yoksa çoluk çocuk bir markete gidip istediğinizi alabilme özgürlüğü mü? Bu hayatta özgürlük hissi insanların vazgeçilmezidir. Çoluk çocuk ana baba sıfatınız ne olursa olsun en temel ihtiyacınızı özgürce giderebilmenin güzelliğini Temel İhtiyaç Derneği (TİDER)‘nin hikayesi ile hatırlayalım.
1. Temel İhtiyaç Derneği, 2010 yılında kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu.
TİDER, dezavantajlı kesimlere sistemli gıda ve temel ihtiyaç yardımında bulunmak ve bundan da öte, alanında bir ilki gerçekleştirerek onlara iş olanakları sunmak ve çözümler üretmek için çalışmalar yürütüyor.
2. Yaptığı çalışmalarla Türkiye’de yoksulluğu azaltmayı amaçlıyor.
3. Hem ekolojik hem de sosyal fayda sağlamak için Destek Market‘ler kuruyor.
4. İlki 2015 yılında Maltepe’de kurulan Destek Market’lerden ikincisinin Bağcılar’da kurulması planlanıyor.
TİDER, İstanbul ile sınırlı kalmayıp Türkiye genelinde Destek Market kurmayı hedefliyor. İstanbul Maltepe’deki Destek Market ile bugüne kadar beş bine yakın aileye, bir milyon TL’nin üzerinde temel ihtiyaç maddesi ulaştırılıyor.
5. Destek Market raflarında temel ihtiyaç sınıfına giren pek çok gıda, temizlik, hijyen ve giysi ürünü bulunuyor.
6. Destek Marketteki ürünler tedarikçi ve üretici firmaların çeşitli nedenlerle ürünlerini bağışlaması ve bireysel katkılar yoluyla temin ediliyor.
7. Destek Market’lerden, gerçek ihtiyaç sahipleri yararlanıyor.
Destek Market’lerden, bölge kaymakamlıklarına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuruları sonucu belirlenen gerçek ihtiyaç sahipleri yararlanıyor.
8. Belirlenen kişiler normal bir alışverişteki gibi ihtiyaçlarını seçiyor.
9. Kasada telefona gelen mesaj gösteriliyor ve seçilen ürünlerin bedeli alışveriş limitinden düşüyor.
10. Destek İnsan Kaynakları, ihtiyaç sahiplerinin geçimlerini kalıcı olarak sağlamalarına yönelik istihdam organizasyonunu yürütüyor.
Belli bir beceriyle doğan biri eğer desteklenmez, geliştirilmez ve çalıştırılmazsa becerisi zamanla körelir. Her insan becerilerini geliştirme ve iyileştirmede eşit şansa sahip değildir, bu şansa sahip olmamaları da olmayacakları anlamına gelmemelidir. TİDER üstlendiği sorumlulukla ihtiyacı olan kişilere iş buluyor. Böylelikle ihtiyaç sahiplerine yalnızca gıda bankacılığı yoluyla yardım etmekle kalmayıp, istihdam organizasyonunu da üstlenerek yoksullukla mücadelede gerçekçi ve sürdürülebilir bir model oluşturmayı hedefliyor.
11. En büyük gıda bankacılığı ağı Global FoodBanking Network (GFN)’ün verdiği İnovasyon Ödülü’nü kazanarak tarihe geçiyor.
Destek İK ile 50’nin üzerinde kişiyi iş sahibi yapan TİDER, finalde Arjantin, Kolombiya, İsrail, Singapur ve İngiltere’den yedi gıda bankası ile yarışıyor.
12. “Dünya İyilikle Dönüyor.” felsefesiyle yola çıkan TİDER güzel insanların hayatlarını değiştirmeye devam ediyor.
Şikayet etmek yerine enerjinizi ve gücünüzü iyilik için harcamaya ne dersiniz?