Tabiatın birçok köşesinde, tembel hayvanlar kendilerine özgü yaşam tarzlarıyla dikkat çekiyor. Bu hayvanlar, sakin ve yavaş tempoda yaşıyorlar, çoğu zaman çevrelerindeki dünyayı sakin bir gözlemle keşfediyorlar. Hareketsizlikleri ve rahat tavırlarıyla bilinen tembel hayvanlar, aslında enerjiyi doğru ve tasarruflu bir şekilde kullanarak hayatta kalmayı başaran şaşırtıcı yaratıklardır. Bu ilginç hayvanların yaşam tarzları, onları çevrelerine özgü kılıyor. Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden tembel hayvanlar hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız gerçekler yazımıza başlayalım👇
1. İki parmaklı ve üç parmaklı tembel hayvanlar birbirlerine pek benzemez
İki parmaklı tembel hayvanlar Megalonychidae familyasına aitken üç parmaklı tembel hayvanlar ise Bradypodidae familyasının bir parçasıdır.
2. Aslında iki türün de üç parmağı var
Tembel hayvanları ayırt etmek için kullanılan isimler bir bakıma yanlış sayılır. Her iki türün de arka bacaklarında üç parmağı var. Ancak asıl fark bu hayvanların ön ayaklarında. Bir tür ailesinin iki pençesi varken diğerinin üç pençesi var.
3. Soyu tükenmiş dev tembel hayvanlar var
İki parmaklı ve üç parmaklı tembel hayvanların her ikisi de, birkaç ton ağırlığında ve yaklaşık 12 metre boyunda olan dev yer tembel hayvanlarından evrimleşti.
İlginizi çekebilir:
Homo Sapiens’in Birlikte Yaşamasının Mümkün Olmadığı Tarih Öncesi Dönemlere Ait 25 Hayvan
4. Gözleri pek de iyi görmüyor
Tembel hayvanlar tam olarak keskin duyularıyla tanınmıyor ve bu özellikle görme yetenekleri için geçerli. Üç parmaklı bir anne tembel hayvan kendi yavrusunu 1,5 metre öteden tanıyamaz.
5. Çok iyi yüzerler
Tembel hayvanlar suda, karada olduklarının üç katı hızlı hareket edebilir! Üstelik nefeslerini yaklaşık 40 dakika tutabilirler!
6. “Tembellik” bir hayatta kalma taktiğidir
Adından da anlaşılacağı üzere tembel hayvanlar oldukça yavaş hareket ederler. Tepki hızları bir insanındikinin dörtte biridir. Buna rağmen bu hayvanların yavaş olması onların hayatta kalmasını sağlamıştır. Tembel hayvanlar çoğunlukla yapraklarla beslenirler ve dört parçalı midelerinin tek bir öğünü sindirmesi bir ay kadar sürebilir. Yeşil yapraklı sebzeler pek besleyici değildir, dolayısıyla hayatta kalabilmek için mümkün olduğu kadar az enerji harcamaları gerekir. Bu da daha az hareket etmek anlamına gelir.
İlginizi çekebilir:
Neredeyse Günün Tamamını Uyuyarak Geçiren En Uykucu 7 Hayvan Türü
7. Zamanlarının neredeyse tamamı ağaçlarda geçer
Tembel hayvanlar ağaçta yaşayan canlılardır, bu nedenle zamanlarının neredeyse tamamını ağaçlarda geçirirler. Baş aşağı asılı halde yemek yerler, uyurlar, çiftleşirler ve doğum yaparlar. İç organları karınlarına bağlı olduğundan ağırlığı diyaframdan uzaklaştırır ve daha kolay nefes almalarını sağlar, dolayısıyla daha az enerji harcarlar.
8. Sadece dışkılarını yapmak için ağaçtan inerler
Yavaş metabolizmalarının bir sonucu olarak, tembel hayvanlar haftada bir, bazen de sadece ayda bir kez dışkılarını yapabilirler. İki parmaklı tembel hayvanlar genellikle tuvalet işlerini ağaçlarda hallederken üç parmaklı tembel hayvanlar ormanın tabanına inerler ve oraya vardıklarında küçük bir delik kazarlar.
9. Dışkıları çok büyüktür
Bir tembel hayvanın dışkısı, vücut ağırlığının üçte biri olabilir. Hatta dışkılarını yaptıktan sonra mideleri gözle görülür bir şekilde küçülür.
10. Kürklerinde sıklıkla yosunlar yetişir
Tembel hayvanların alglerle simbiyotik bir ilişkisi vardır. Çalışmalar, alglerin bazen anne tembel hayvandan yavrusuna geçtiğini ve bu aktarımın hem hayvan hem de bitki için karşılıklı olarak faydalı olduğunu göstermiştir.
11. Dişi tembel hayvanlar çiftleşmek istediklerinde çığlık atarlar
Dişiler, erkek tembel hayvanlara çiftleşmeye hazır olduğunu bildirmek için yüksek perdeli bir çığlık atarak kur yapmaya başlarlar. Çiftleşmeyi takip eden gebelik süresi beş ila altı ay arasındadır.
İlginizi çekebilir:
Rakunlar Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 15 Şaşırtıcı Bilgi
12. Üç parmaklı tembel hayvanlar kafalarını 270 derece döndürebilirler
Tembel hayvanların boyunlarının alt kısmında, her yöne kolaylıkla bakmalarını sağlayan ekstra omurlar bulunur. Bu sevimli türler kendilerini savunmada pek iyi olmasalar da en azından tehlikenin yaklaştığını görebilirler.
13. Savunmasız olsalar da uzun yaşarlar
Tembel hayvanlar ortalama 20 yaşına kadar yaşar, ancak bazı türler esaret altında daha uzun yaşayabilir. Dünyanın en yaşlı tembel hayvanı (İki parmaklı türden Miss C adlı bir dişi) 2017 yılında 43 yaşındayken öldü.
Kaynak: 1