Günlük hayatta teknolojik cihazlar hakkında atıp tutmak çok kolay. Bunu hepimiz yapıyoruz. Yok herkes dokunmatik ekranlara bakıyor, yok her yanımız alıcı verici, yok sosyal hayat zarar gördü gibi cümleler her gün, dünyanın her yerinde binlerce defa sarf ediliyor.
Peki ya günlük hayat sekteye uğradığında? Mesela kalp bir anlık durduğunda? Beyinde işler bir saniyeliğine ters gittiğinde? Karaciğer günün birinde “yeter” deyip işi gücü bıraktığında? İşte böyle zamanlarda insanı hayata o dokunmatik ekranlar ve sensörler bağlıyor. Tıp, teknolojiyi en etkin kullanan alanlardan. Pek de farkında olmadığımız icatlar her gün yüzlece inanın hayatını kurtarıyor. Bunlar insanı hayata bağlayan buluşlar.
1. Q-POC – Avuç içi DNA laboratuvarı
Bu minik cihaz özellikle tam donanımlı hastanelerin olmadığı bölgelerde hayat kurtarıyor. Hastaların ilaç töleranslarını, acil enfeksiyon tanılarını teşhis ve takip etmekte kullanılıyor. Özellikle kırsal bölgelerde kapsamlı DNA analizi gerektiren durumlarda devreye giriyor. Örneğin gelişmiş hastane ya da laboratuvarı olmayan bir bölgede sadece 10 dakika içinde bulaşıcı bir hastalık teşhis edilebiliyor. Sıtma, tüberküloz ya da cinsel yolla bulaşmış bir hastalığın teşhisi için saatler ya da günlerce beklemek gerekmiyor.
2. RNS NEUROSTIMULATOR – Epilepsi artık kabus olmayacak
Epilepsi hastalarının hayatında devrim yapabilecek bu cihaz (kapak fotoğrafında olduğu gibi) kafatasına yerleştiriliyor ve epileptik bölgeden üretilen sinyalleri analiz edip bir atak halinde devreye giriyor. Kabaca epilepsi nöbeti başlamadan önce sinir sistemindeki anormallik tespit ediliyor ve karşı sinyallerle nöbet önleniyor.
4. Gözlüksüz görüş düzeltici
Dijital ekranlara uygulanan bir teknolojiyle kişinin okuma anındaki görme bozuklukları gideriliyor. İyileştirme çalışmaları devam eden teknoloji ekranın yapısını göze uygun hale getiriyor. Böylece her okuma anında gözlük takıp çıkartmaya gerek kalmıyor.
Basit ama hayati önem taşıyan uygulama: İlaç hatırlatıcı
Medisafe IOS ve Android üzerinde çalışan sistem bir ilaç takip sistemi. Mevcut sistemlerden ya da ilaç kutularından farkı ise, sistemdeki güncellemeler arkadaş ya da aile bireyleri tarından takip edilebiliyor. Uygulama ilaç takibini paylaşılan kişilerle bir sosyal medya protokolüne döküyor diyebiliriz. Hastanın ilaçlarını alıp almadığı sevdikleri tarafından uzaktan ve her an takip edilebiliyor.
SAMSUNG PT60A ULTRASOUND – Acil tanı merkezi
Hastanın acil servise yetiştirildiği hayati anlarda bu cihaz devreye giriyor. Ambulanslarda ya da mobil sağlık hizmetlerinde kullanılan bu tanı ve görüntüleme sistemi hastayla ilgili bilgileri anında hastane ve doktorla paylaşıyor. Bir nevi ses dalgalari ile çalışan röntgen ve tanı merkezi denilebilir. Böylece henüz yoldaki hastayla ilgili en ince tanıya görüntülü olarak ulaşabilen doktor yapılacak müdahaleye göre hazırlıklarını tamamlıyor ve hasta geldiğinde vakaya anında müdahale edilebiliyor.