Büyük teknoloji şirketleri son zamanda işten çıkarmalarla gündemde. Çalışanların LinkedIn’de yaptığı paylaşımlar, son günlerde birçok kişinin işten çıkarıldığını gün yüzüne çıkardı. Son olarak Amazon’da yaklaşık 11 bin kişinin işten çıkarılacağı gündeme gelmişti. Bu haberin ardından Amazon yöneticilerinden biri olan Dave Limp, “Bu beni üzüyor…Cihazlar ve hizmetler birimindeki yetenekli Amazonluları kaybedeceğiz.” açıklamasını yaptı.
Amazon’un dışında Meta, Coinbase, Twitter ve Snap gibi büyük şirketlerde çalışanlar da yeni iş fırsatları aradığını söylüyor. Teknoloji sektöründeki işten çıkarmaları takip eden Layoffs.fyi isimli internet sitesine göre, dünya genelinde yaklaşık 120 binden fazla pozisyon kapatıldı. Şirketlerin işten çıkarma sebepleri farklılık gösteriyor ancak ortak sebepler de var. Peki teknoloji şirketleri neden büyük işten çıkarmalar yapıyor?
Koronavirüs pandemisi sırasında dünya genelinde internet kullanımı arttı. Bu durum teknoloji devlerinin çok sayıda yeni pozisyon açmasına neden oldu
Örneğin Meta (Whatsapp, Facebook, Instagram) 2022 yılının ilk 9 ayında 15 binden fazla kişiyi işe aldı. Ancak son aylarda şirket yöneticileri bunun yanlış olduğunu düşünmeye başladı.
Çevrim içi reklamlar dünya genelindeki birçok teknoloji şirketinin en temel gelir kaynağı. Fakat son zamanlarda bu şirketler reklam gelirleri konusunda zor günler yaşıyor
Çünkü şirketler, izin almadan kullanıcıları takip eden reklam uygulamalarına karşı büyük bir tepkiyle karşı karşıya. Öte yandan ekonominin küresel anlamda durgunluk dönemine girdiği bu günlerde, firmalar reklam bütçelerini önemli ölçüde azalttı. Faiz oranlarının artması da özellikle teknoloji şirketlerini etkiledi.
Amazon, “sıra dışı ve belirsiz makroekonomik ortamı” işten çıkarmaların sebebi olarak gösterdi
Apple’ın CEO’su Tim Cook ise şirketin sadece bazı pozisyonları için işe alım yaptıklarını ifade ederek ihtiyat sinyali verdi. Şirketlerin dışında yatırımcılar da firmaları fazla şişmiş olmakla suçluyor ve maliyetlerin azaltılması gerektiğini belirtiyor.
Kar elde etme konusunda sorunlar yaşayan Twitter’da da benzer bir tabloyla karşılaşıyoruz. Elon Musk şirket çalışanlarının neredeyse yarısını işten çıkardı. Diğer yarısına ise uzun saatler çalışmaları konusunda baskı yapıyor.
WorkForce Software’den Mike Morini, teknoloji endüstrisinde ne pahasına olursa olsun büyüme döneminin sona erdiğini belirtiyor
Görünen o ki büyük teknoloji şirketleri ekonomik olarak sarsılsa da henüz yıkılmış değiller. Bu işten çıkarmalar birçok kişiyi etkilese de personellerin hepsi yetenekli ve alanında uzman. Bu durum yeni şirketlerin kurulması gibi çok daha farklı başlangıçlara yol açabilir.
İlginizi çekebilir:
Merkeziyetsiz Sosyal Medya Platformu: Mastodon Nedir, Twitter’a Alternatif Olabilir Mi?
Kaynak: 1