Teknoloji her gün gelişerek hayatımızı daha da kolay bir hale getirmektedir. Sürekli yenilenen akıllı telefonlar ve yüksek performanslı bilgisayarlar bunun en büyük kanıtıdır. Ancak diğer yandan gelişen teknolojinin getirdiği faydaların ve kolaylıkların yanı sıra zararlı durumlarla da yüzleşmek zorunda kaldık. Mesela teknolojinin gelişmesi yüz yüze iletişimin zayıflamasına, teknoloji bağımlılığına ve asosyalliğe neden oldu. Fakat çok daha fazlası var… İşte günümüzün en büyük sorunlarından biri olan teknoloji hastalıkları.
1. Ego sörfü
İnsanların kendi isimlerini düzenli aralıklarla arama motorlarında aratıp internette kendileri ile ilgili gelişmeleri takip etmesi durumuna ego sörfü denir. Bu kişiler internette kendileri hakkında söylenen her şeyi bilmek isterler. Teknoloji hastalıkları arasında yer alan ego sörfü, online narsizm olarak da bilinmektedir. Narsizm ise kişinin kendine aşık olma durumu olarak açıklanır.
2. Siberhondrik
Kişinin kendinde olduğunu düşündüğü hastalığı internet ortamında aratıp bilgi edinerek kendine teşhis koymasına veya edindiği bilgiler ile kendini tedavi etmesine siberhondrik denir. Ayrıca bu durumu yaşayan kişiler günlerce hatta haftalarca internetteki içerikleri araştırırlar. Elbette araştırıp öğrenmek iyidir. Ancak hepimizin bildiği gibi internette hem doğru hem de yanlış bilgiler vardır. Bu nedenle doktorculuk oynamak ve yanlış bilgiler ışığında kendi kendine teşhis koymak birçok soruna sebep olur.
3. Fomo (fear of missing out)
Teknoloji hastalıkları arasında yer alan fomo, gelişmeleri takip edememe veya kaçırma korkusu olarak bilinir. Bu durumu yaşayan kişi, herhangi bir gelişmeyi takip edememeyi kendisi için büyük bir eksiklik olarak kabul eder. Bu nedenle sürekli endişe ve pişmanlık duygularını yaşar. Ayrıca sosyal medyada arkadaşlarının durumlarından sürekli haberdar olmak isterler.
4. Nomofobi
E-hastalıklar arasında yer alan nomofobi, cep telefonuna bağlı olan iletişimin kesilme korkusudur. Yani bu durumu yaşayan kişi asla telefonundan uzak kalmak istemez. Telefondan uzaklaştığı takdirde korkar ve paniklemeye başlar. Ayrıca, yaşadığı bu panik baş dönmesine, nefes darlığına ve titremeye sebep olur.
5. Facebook depresyonu
Sosyal medya bazı insanların sosyalleşmesini sağlarken, diğer insanların ise daha da yalnız olmalarına neden oluyor. Facebook depresyonu, kişilerin olumsuz duygularını başkaları ile konuşarak pekiştirmelerine ve haliyle kendilerini mutsuz ve yalnız hissetmelerine denir. Bu hastalık ilk zamanlarda sadece Facebook için geçerli olsa da, artık tüm sosyal medyayı kapsıyor. Özellikle de Instagram’ı. Her gün Instagram’da insanların mutlu, huzurlu ve lüks hayatlarını görüyoruz. Bu da sürekli hayal kırıklığı yaşamamıza ve üzülmemize neden oluyor. Sonuç olarak bu durumlar depresyona neden oluyor.
6. Google takibi
Teknoloji hastalıkları arasında yer alan Google takibi, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biridir. Kişinin çevresindeki insanları sürekli arama motorlarını kullanarak araştırmasına ve neler yaptıklarını incelemesine Google takibi denir. Ayrıca bu hastalığa sahip olan kişiler Google takibini gizli bir şekilde yaparlar.
7. Photolurking
Photolurking, sosyal medyada başka insanların fotoğraflarına saatlerce bakma hastalığıdır. Sosyal medyaların artması ve gelişmesi bir kişinin, diğer bir kişinin fotoğrafına bakmasını daha kolay bir hale getirilmiştir. Diğer yandan günümüzde teşhircilik had safhadadır. Hal böyle olunca başkalarının paylaştıkları fotoğraflara bakmak kaçınılmaz olur. Ancak başkalarının fotoğraflarına saatlerce bakmak kişide özgüven eksikliğine ve benlik saygısında düşüşe neden olur.
8. Cheesepodding
Teknoloji hastalıkları arasında bulunan cheesepodding, kişinin internette bulunduğu süre boyunca MP3 indirmesi durumudur. Ancak işin ilginç yanı, kişi o kadar çok MP3 indirir ki çoğunu dinlemeye vakit bulamaz. Yani bu duruma bir tür MP3 istifçiliği denebilir. Diğer yandan günümüzde Spotify gibi platformların olması, cheesepodding hastalığının azalmasına sebep olmuştur.
9. İnternet siniri
İnternet siniri muhtemelen hepimizin yaşadığı bir durum. Bu sinire kullandığımız teknolojik cihazlardaki geçici sorunlar veya performans düşüklüğü neden oluyor. Bu nedenlerden dolayı sinirlenildiğinde ise kişinin duygusal ve ruhsal açıdan kendine ve çevresindekilere zarar vermesi kaçınılmaz oluyor.
10. YouTube narsizmi
Günümüzde sık görülen teknoloji hastalıkları arasında bulunan YouTube narsizmi, kişilerin kendilerini tanıtmak amacıyla YouTube’u kullanmalarını ifade ediyor. Bu kişiler sanal dünyada yer edinmek ve takdir toplamak isterler. YouTube için çektikleri videolarda düşündükleri tek şey, nasıl daha çok beğeni ve takdir alacaklarıdır. Tek amaçları ne pahasına olursa olsun popüler olmaktır.
11. Selfitis
Kameralı telefonlar çıktıktan sonra fotoğraf çekmek en sıradan olaylardan biri oldu. Ancak bazı insanlar var ki, onlar uykudan uyandıklarında ve yolun ortasında bile fotoğraf çekiyorlar. Bu duruma, yani sürekli fotoğraf çekme takıntısına selfitis denir. Selfitis en sık rastlanan teknoloji hastalıkları arasında yer alıyor. Hatta öyle ki herkesin çevresinde selfitis sıkıntısını yaşayan birini bulmak mümkün.