Yalnız başına seyahate çıkma konusunda kadınlar erkeklerden çok daha önde. Yalnızca Instagram’a girip ‘timeline’ınıza bir de bu gözle bakarsanız, bu gerçeği kendiniz de teyit edebilirsiniz. Kadınların seyahat etmeyi erkeklerden daha fazla tercih etmesi de yeni bir durum değil elbette. Geçmişten beri kadınların seyahat etme eğilimleri daha yüksek. Modern dünyada seyahat güvenliğinin de kolaylaşmasıyla kadınların erkeklere oranla daha fazla gezmesine şaşırmamak gerek!
Kadınlar erkeklerden daha fazla seyahat ediyor
Booking’in yaptığı araştırmaya göre, Amerikalı kadınların %72’si tek başına seyahate çıkmaktan hoşlanıyor. Kadınların tek başına yaptığı seyahatlerin ortalaması ise yılda 3’ün üzerinde. Hitwise’ın araştırmasına göre, İngiltere’de yapılan seyahat aramalarının %55’i, 25-34 yaş aralığındaki kadınlara ait. Tek başına sehayat planlayan kişilerin oranında da geçen yıla göre %143’lük bir artış mevcut. Airbnb, LateRooms, Hotelscan gibi birçok uygulamanın arama ve rezervasyon verileri de bu istatistikleri destekliyor.
Tek başına yolculuk, sizi daha sosyal bir insan yapıyor
https://www.instagram.com/p/BgFhrjmBMgA/
Seyahate sevdiklerinizle birlikte çıkarsanız elbette güzel zaman geçirebilirsiniz. Ancak gezinizin formu genellikle güzel yerler görme ve bunu yanınızdakilerle paylaşma temalı olacaktır. Yalnız başına yola çıkmanın ise tadı bambaşka! Yalnız çıkılan seyahatlerde yeni insanlarla tanışmaya ve arkadaş edinmeye daha yatkın oluyorsunuz. Dolayısıyla yerel kültürlere dair de daha fazla bilgi ediniyorsunuz.
151 ülkeyi gezen Jessica Nabongo, bunların 47’sinde tek başına yola çıkmış
https://www.instagram.com/p/BrDlgz6h6_m/
Dünyanın tamamını gezen ilk kadın olma hedefiyle yola çıkan Nabongo, bazı seyahatlerine yalnız başlamak durumda kalmış. Ona göre, yalnız başınıza yola çıkmak, arkadaşlarınızla birlikte çıktığınız seyahatlerden daha keyifli olabiliyor.
Kadınlar eski dönemlerde de oldukça sık seyahat ediyorlardı
Araştırmacı yazar Carl Thompson, 18. yüzyıldan itibaren kadınların daha fazla seyahat etmeye başladığını söylüyor. Thompson, eski dönemlerde de kadınların çokça seyahat ettiğini ancak o dönemlerde bu durum hoş karşılanmadığı için kadınların bu seyahatlerin reklamını yapmadığını belirtiyor. Yine de 1857 yılında bir hemşirenin yazdığı Wonderful Adventures of Mrs. Seacole in Many Lands, 1890 yılında Bellie Bly’in yazdığı World in Eighty Days gibi kitaplar, kadınların seyahatlerine örnek sayılabilir.
İlk seyahat yazarı da bir kadın
Dünyanın ilk seyahat yazısının milattan sonra 381 yılında Egeria adında bir kadın tarafından yazıldığı da söyleniyor. Sinai Dağı’na tırmanan kadının yazdığı mektuplar, ilk seyahat yazısı olarak kabul ediliyor. Kadınların seyahat yazılarının daha duygusal olduğu ve reel tecrübeleri daha fazla barındırdığı da Thompson’ın çıkarımları arasında.
Pew’in araştırmasına göre, kadınların ilk çocuklarına sahip oldukları yaş, 1960’tan beri yükselişte
https://www.instagram.com/p/Bi7KozdgWcn/
Araştırmalar, kadınların ilk çocuklarını doğurma yaşı ortalamasını 26 olarak gösteriyor. Bu yaş ortalaması, 1970’li yıllara göre 5 birim artmış. New York ve San Francisco gibi bölgelerde bu yaş ortalaması yaklaşık 31.
Psikolog Lisa Bobby, tek başına seyahat etmenin kadınlara hitap etmesindeki sebepleri sıralıyor
https://twitter.com/karavanruyasi/status/1085081739251339265
Erkeklerin iletişiminin daha çok aktivite üzerine kurulu olduğunu söyleyen Bobby, bowling ya da video oyunu gibi aktivitelerin erkeklerin eğlence anlayışına uyduğunu söylüyor. Kadınların sosyallik anlayışı ise daha çok diyalog ve iletişim odaklı. Bu sebeple tek başına seyahat etmek kadınların daha çok ilgisini çekiyor. Erkeklerin seyahat anlayışı daha çok grup ve aktivite üzerine kurulu.
Yalnız başına seyahat etmek size neler kazandırabilir
Seyahate çıkmayı, para ve zaman olarak bir yatırım gibi değerlendirirsek, bu yatırımı mutluluğunuza ve kendinizi gerçekleştirmeye yaptığınızı söyleyebiliriz. Seyahat sırasında karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelmek, yeni yerler keşfetmek, yeni insanlarla tanışıp farklı hayat görüşlerine dair fikir sahibi olmak, ticari anlamda yeni fikirlerle tanışmak, yeni alışkanlıklar edinmek gibi birçok değişiklik, hayata bakışınızı değiştirebilir. Neydi parola? ‘’Yol açık, yola çık!”