Bütün bir yıl çalıştıktan sonra sonunda rahat bir nefes alabileceğimiz tatilleri iple çekiyoruz. Büyük bir hevesle planladığımız bu tatiller, kimi zaman koca bir kabusa dönüşebiliyor. Peki bütün bir yıl hevesle beklediğimiz bu tatillerin kabusa dönüşmemesi için neler yapmalıyız? Tatillerinizin rüya gibi geçmesi için dikkat etmeniz gereken noktaları araştırdık ve yazdık. Huzurlu bir tatil için bu alışkanlıkları bir an önce bırakmanız gerekiyor! İşte hevesle çıktığınız tatilin kabusa dönüşmesine neden olabilecek alışkanlıklar…
1.Gereğinden fazla planlamak
Fazla plan yapmak, huzurlu bir tatili koca bir kabusa dönüştürmenin en etkili yoludur. ? Birçok gezgin, tatilde yapmak istediğiniz şeyleri tek bir güne sıkıştırmamanızı öneriyor. Zira günün her dakikasının katı bir şekilde planlanmış olması, ilk bakışta iyi bir fikir gibi görünse de hem zihinsel hem de fiziksel olarak yorulmanıza neden olur. Tatil sürenizin kısıtlı olduğu doğru, ancak bu her şeyi birkaç gün içerisinde yapmanız gerektiği anlamına gelmiyor.
2. Öğün atlamak
Tatil dönemlerinde öğün atlamak, alışkanlıklar dendiğinde akla ilk gelenlerden biri. Halbuki yoğun geçen bir günde öğün atlamak hem fiziksel hem de mental olarak kötü hissetmenize neden olabilir. Kim tatilde huysuzlaşmak ister ki? Özellikle turistik seyahatlerde yemek ve kahve molası vereceğiniz yerleri belirlemeniz şart. Aksi takdirde bu kültürel macera bir kabusa dönüşebilir.
3. Yapılacaklar konusunda katı olmak
Her güne çeşit çeşit aktivite sıkıştırmaktan kaçınmanız gerektiği gibi planlara körü körüne bağlı olmaktan da kaçınmalısınız. Çok katı bir tatil planı hazırlamak, strese girmenize neden olacaktır. Bir şeyler planladığınız gibi gitmediğinde buna üzülmek yerine yeni ihtimallere ve seçeneklere açık olmayı deneyin. Olayların doğal bir şekilde gelişmesine izin verin ve heyecanın tadını çıkarın.
4. İşle ilgili mailleri, mesajları kontrol etmek
Tatilde bırakmamız gereken alışkanlıklar listesinin belki de en başında bu madde geliyor! Kimi zaman maillerimizi ya da mesajlarımızı kontrol etme ihtiyacı hissederiz. Halbuki birkaç dakikalık bir kontrol bile beynimizi yeniden çalışma moduna sokabilir. Özellikle de stresli bir işiniz varsa tatil süresince işle ilgili şeylerle ilgilenmekten kaçınmanız gerekiyor.
5. Daima en ucuz seçenekleri tercih etmek
Tatil bütçenizin kısıtlı olduğunu biliyoruz. Ancak bu durum daima en ucuz seçenekleri tercih edeceğiniz anlamına gelmiyor. Bunun yerine önceliklerinizi belirlemek çok daha doğru! Her yemeği pahalı bir restoranda yemek yerine bütçenizin bir kısmını konaklamaya aktarın. En ucuz otelleri tercih etmek, beklediğinizden çok daha kötü bir deneyimle sonuçlanabilir.
6. Bütçe planlaması yapmamak
Seyahate çıkmadan önce bütçe planlaması yapmak ve harcalamalarınız hakkında net fikirler edinmek çok önemlidir. Paranızı harcamak istediğiniz yere karar verin! Konaklamaya mı, yemeklere mi yoksa alışverişe mi odaklanmak istiyorsunuz. Tüm bunları belirlemek çok daha huzurlu bir tatil geçirmenizi sağlayacaktır.
7. Gerçekçi olmayan beklentilere kapılmak
Hemen hemen herkes tatillerinin mükemmel geçmesini umar. Tabii bu pek de gerçekçi bir bakış açısı değil. Özellikle de kalabalık gruplar işin içine girdiğinde işler pek de beklediğiniz gibi gitmeyebilir. Bu gibi durumlar için bir B planı oluşturmak önemlidir. Beklentilerinizi gerçekçi seviyelerde tutmak da bir diğer seçenek!
8. Grupla birlikte hareket etmemek
Kalabalık bir grupla ya da başka bir çiftle seyahat edecekseniz herkesin beklentilerini net bir şekilde tartışın. Kimileri popüler restoranlara gitmek isterken kimileri ise vaktini alışverişte geçirmek isteyebilir. Herkesin tatil beklentisi farklıdır. Önemli olan orta noktada buluşabilmek! ?
İlginizi çekebilir:
Türkiye’de Bulunan Baş Döndüren Güzellikteki 22 Kanyon
Kaynak: 1