Gerek milli gerek dini bayramlar sebebiyle bol tatilli bir yıl 2016. Sen ne güzel yılsın 2016.
Biz de bu tatiller boş geçmesin, milletçe oturup bol bol kitap okuyalım diye sizin için kendimizce bir kitap listesi hazırladık. Kitapların bazıları çok taze, bazıları yeni sayılmaz bile. Ancak hepsinin ortak özelliği, akıcı ve tek solukta bitiveriyor olması. Yani geniş zamanlara ihtiyacınız yok bunları okumak için. Sayılı gün çabuk geçer, bu tatil de bitecek kafası; bu kitapların sayfaları da sayılı, çabucak bitecek cinsten yani.
İşte huzurlarınızda, bu sınırlı tatil günlerini keyifle geçirmenizi sağlayacak akıcı kitaplar. İster plajda okuyun, ister İstanbul’da bir sahilde.
1. Mavi-Bir Rengin Tarihi (Michel Pastoureau)
Pastoureau, bu kitapta, aslında renklerin de bir yaşamı olduğunu, ‘mavi’nin geçmişte Avrupa’da hoşlanılmayan bir renkken, bugün tam tersi bir yerde durduğunu; kısacası mavinin heyecan verici macerasını anlatıyor.
Mavi, sadece mavi tutkunlarının değil, sanat ve din alanında mavinin yerini anlamak isteyenlerin de dikkatini çekecek bir kitap. Ayrıca eminiz, bu kitabı okuduktan sonra renklere olan bakışınız değişecek; tüm renklere de bir başka bakacaksınız.
Önünüzde deniz, tepenizde gökyüzü mavisi varken okumanızı tavsiye ederiz.
2. Gerçek Hesap Bu (Nejat İşler)
Çok kısa bir süre önce Can Yayınları’ndan çıkan bu kitap, Nejat İşler’i daha yakından tanımanızı sağlayacak. Ve bu adamı saten seviyorsanız, daha fazla seveceğinizin garantisini biz şimdiden veriyoruz. Son derece samimi bir dille yazdığı kitabı hakkında yapılabilecek en güzel yorumu, yine kendisi yapmış aslında Nejat İşler kitabının arkasında:
“Kendi hikayelerimizi anlatalım, gerçekleri bizim gibi yaşayanları da anlatmak lazım.” “Gerçekten istediğim şeyleri yapmak, gerçekten istediğim yerde, gerçekten istediklerimle zamanımı değerlendirmek. Tek isteğim ve halihazırda yaptığım şey bu.”
3. İstiridye Çocuğun Hüzünlü Ölümü (Tim Burton)
Tim Burton’un antikahramanlarla dolu olan süper ötesi şiir kitabı. Okumanız bir saatten daha fazlasını almayacak ama hikayeleri tekrar tekrar dönüp okuyacağınız için muhtemelen tatil boyunca elinizden bırakamayacaksınız. İçindeki Tim Burton illüstrasyonlarından bahsetmiyoruz bile. Hatta bu kitabın çantada taşındığında insana huzur verme gibi bir olayı da var, bizden söylemesi.
4. Koşmasaydım Yazamazdım (Haruki Murakami)
Koşmak ve yazmak konusunda gaza gelmek isteyenlere önerilesi bir Haruki Murakami kitabı. Hayatınız boyunca koşmak ya da yazmak gibi konuların yakınından geçmediyseniz; ilginizi çekmeyebilir ama bu ikisiyle ilgili kurduğunuz tek bir hayaliniz varsa, bu kitap gerçekten işinize yarayacak. Murakami hayranları için ayrıca belirtelim, yazarın kendi yaşamından bahsettiği ilk ve tek kitabı da budur ayrıca.
5. Mahalleden Arkadaşlar (Selçuk Aydemir)
“Selçuk Aydemir de kim?” diyenlere; Kardeş Payı, İşler Güçler, Çalgı Çengi diyoruz. Severek izlediğimiz bu dizi ve filmlerin senaristi Aydemir, bu kitapta, 9 yaşındaki bir çocuğun para kazanmak için bulduğu yolları, başarma hırsını, yaşadığı hayal kırıklıklarını; kısacası trajikomik anılarını anlatıyor. Eğer siz de 90’ların hastasıysanız; okurken delirecek, o yıllara kısa bir zaman yolculuğu yapacaksınız.
6. Boğaziçi’nde Balık (Gündüz Vassaf)
Gündüz Vassaf’ın öyküleriyle birlikte boğaza indiği kitabıdır “Boğaziçi’nde Balık”. Okurken “Haliç kıyılarından bakın yedi tepeme / Göreceksiniz zaman beni korudu / Sizden tek istediğim de bu” diyen bir İstanbul’la karşılaşcaksınız. Ve en önemlisi siz de balık olup pullu bir yolculuğa çıkacaksınız. 🙂
7. 8-9 Senedir Kendimi İyi Hissetmiyorum (Feyyaz Yiğit)
Aptal ve Olduğu Kadar’dan sonra karşımıza çıktığı bu kitapla Feyyaz Yiğit, samimi dilini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu dil sayesinde su gibi akıp gider cümleler önünüzden. Mutsuzluktan gizliden gizliye keyif alıyorsanız, bu kitabın dili sizin de çok hoşunuza gidecek. Şarkısını da buraya böylece koyuyoruz, belki dinlemek istersiniz.
8. Bildiğin Kızlardan Değil (Lena Dunham)
Girls hayranlarının hatim etmiş olduğu bu kitabı, Girls’ü daha önce izlememiş olsanız bile okumanızı tavsiye ederiz. Dunham hayranlığı bu şekilde ilerliyor zaten; kitabını, dizisini ve onunla ilgili her şeyi takip ederken buluyorsunuz kendinizi birden bire. Oldukça komikli ve otobiyografik bir kitaptır, çok da tatlı çizimler vardır içinde. Çevirisi biraz üzebilir, bu yüzden de orijinal dilinde okuyabilecek cesur yüreklere orijinal halini tavsiye ederiz.
9. Çoluk Çocuk (Patti Smith)
Hazır bir Patti rüzgarı esmişken şehrimize, listemizde ona ait bir şeylerden yer vermesek olmazdı. Patti Smith’in sohbet edermiş gibi yazdığı kitap, oldukça sürükleyicidir de. Hırs, sabır gibi kelimeler üzerine uzun uzun düşündürür insanı. Kitabın arkasındaki yorumlar arasında Johnny Depp’in şöyle bir cümlesi varken biz yorum yapmasak da olur düşünüyoruz. 🙂
“Bir başyapıt, daha önce hiç açılmamış bir hazine sandığının içini görmek için ayrıcalıklı bir davet.”
10. Hakkari’de Bir Mevsim (Ferit Edgü)
Ferit Edgü’nün güçlü ve etkileyici dili yüzünde, okurken bir anda kitabın içinde bulursunuz kendinizi. Öğretmenlik hayatını Hakkari’de geçirmiş olan Edgü’nün yaşadıklarını ve Hakkari sevgisini anlatır. Doğru kelime mi bilmiyoruz ama karanlık bir kitaptır, sürükleyici olsa bile. Şöyle söyler Ferit Edgü: “Bu kitapta yazılı olanları anlamakta güçlük çekebilirsin. Çünkü anlamak ortak bir dil gerektirir.” Ve okudukça anlar insan onun haklılığını.
11. Kırmızı Saçlı Kadın (Orhan Pamuk)
Orhan Pamuk kitapları arasında en iyilerden olduğunu söylemeyesek de son derece akıcıdır, okutur kendini; keyiflidir de. Okuyucuyla oynamaya bayılan Pamuk’un benzetmeleri, bu kitapta da saatlerce düşündürür insanı. Ancak okuyunca, bu kitabın aslında Orhan Pamuk tarzına göre, oldukça anlaşılır ve basit bir dille yazılmış olduğunu göreceksiniz. Yani yormadan kısa zamanda okuyabileceğiniz bir kitap.