16 Eylül 2016 yılında aramızdan ayrılan Yeşilçam’ın Damat Ferit’i Tarık Akan, hepimizin sevgisini kazanarak bu dünyadan ayrıldı. Asıl adı Tarık Tahsin Eregül olan başarılı oyuncu, birçok farklı karaktere hayat verdi. Hayat hikayesi ve canlandırdığı karakterlerle gönlümüzü kazanan sanatçının vefatının yıl dönümünde ona olan özlemimizi filmlerini izleyerek biraz olsun giderebiliriz. Eğer siz de bir Tarık Akan hayranıysanız olmazsa olmaz filmleri mutlaka izlemelisiniz. İşte 100’den fazla filme sahip Tarık Akan’ın akıllarda yer eden unutulmaz filmleri!
1. Hababam Sınıfı
Yeşilçam’ın unutulmaz filmlerinden olan Hababam Sınıfıyla Damat Ferit karakterini canlandıran Tarık Akan, hayatının sonuna kadar bu isimle anıldı. Rıfat Ilgaz’ın romanından uyarlanan filmde haylaz öğrencilerin okul hayatları anlatılır. 1975 yılında yayınlanan Hababam Sınıfı, herkesin en sevdiği ve güldüğü filmler arasında olabilir. Bu film sayesinde Tarık Akan hiç ölmeyecek!
2. Mavi Boncuk
Habam Sınıfı filmiyle aynı yıl -1975- çekilen film oyuncu kadrosu olarak oldukça güçlü. Başrollerinde Emel Sayın, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Kemal Sunal, Adile Naşit ve Perran Kutman’ın oynadığı komedi filmini Ertem Eğilmez yönetti. Filmde bir grup arkadaş gittikleri yerde hesabı ödemeyince dayak yer ve bunun karşılığında o restoranda şarkı söyleyen Emel Sayın’ı kaçırırlar. Komik olaylar silsilesi böyle başlar.
3. Canım Kardeşim
Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini yaptığı dram filmi 1973 yılında yayınlandı ve film, izleyen herkese gözyaşlarına boğdu. Bu filmde Tarık Akan’a Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral eşlik etti. Tarık Akan bu filmiyle toplumsal meselelere karşı olan duyarlılığını da gösterdi. Filmde yokluk içinde olan bir ailenin lösemi hastası kardeşi için verdiği mücadele anlatılır. Ağabeyleri, üç aylık ömrü kalan küçük kardeşlerini mutlu etmek için her şeyi yaparlar.
4. Solan Bir Yaprak Gibi
1971 yapımı olan film Tarık Akan’ın ilk rol aldığı filmdir. Filmde ayrılan bir çiftin yeniden birleşmesi anlatılır. Evlenmek için gün sayan Murat ve Şermin çiftinin arası nişanda yaşadıkları bir olay sebebiyle bozulur ve Murat, Şermin’i terk eder. Murat, yıllar sonra hatasını anlar ve Şermin’den af diler. Bunun üzerine çift, tekrar bir araya gelir.
5. Sev Kardeşim
Tarık Akan’ın başrolü Hülya Koçyiğit’le paylaştığı bu film, 1972 yılına ait bir Ertem Eğilmez filmi. Filmde fabrika patronuna aşık olan bir işçi kız anlatılır. Zamanla fabrika patronunun oğlu da bu genç kıza bir şeyler hissetmeye başlar ve aşkları gün geçtikçe atar.
6. Suçlu
Yönetmenliğini Mehmet Dinler’in üstlendiği, 1972 yapımı filmde Tarık Akan’la beraber Fatma Belgen rol alır. Filmde bilmeden arkadaşının karısı seven bir gencin hikayesi anlatılır. Bu film, Tarık Akan’a ilk defa “Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü getirdi.
7. Oh Olsun
Tarık Akan bu filmde yalnızca oyunculuk yapmakla kalmayıp senaryosunun yazılmasına da katkı sağlamıştır. Başrolü Hale Soygazi ile paylaştığı filmde zengin ve yoksul iki farklı hikayenin olayları anlatılır. Zengin bir aile babası olan fabrikatör Fehmi Haznedar’ın üç oğlu vardır ve üçü de ona yalan söylemektedir. İşte bu yalanlar bir bir ortaya çıkarken aşk konusu da işlenir.
8. Ah Nerede
Filmde çapkın Ferit rolünü canlandıran Tarık Akan’ın Zehra karakterine -Gülşen Bubikoğlu- aşık olması anlatılır. İstanbul’da yaşamaya başlayan üç kardeş farklı hayatlara sahip olur, Ferit de yakışıklılığını kullanarak çapkınlık yapar ancak en sonunda Zehra’ya aşık olur. Uzun uğraşlarından sonra Zehra’yı aşkına ikna eder ama daha sonra bütün çapkınlıkları ortaya çıkar. Zehra ve diğer kızlar birleşerek Ferit’e karşı intikam planı yapar.
9. Delisin
1975 yapımı olan filmde Tarık Akan haricinde Necla Nazır, Hulusi Kentmen ve Adile Naşit gibi isimler rol alır. Filmde Tarık Akan’ın canlandırdığı karakterin aşk hikayesinin arkasındaki miras konusu anlatılır. Miras peşinde koşan aileleri sebebiyle ikili aşklarını zar zor yaşamaya çalışırlar.
10. Maden
Zor şartlar altında madencilik yapan insanları anlatan film 1978 yılına ait. Artan ölüm sayıları üzerine maden işçileri İlyas adlı madencinin önderliğinde örgütlenir. Tarık Akan bu filmiyle “15. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü aldı.
11. Sürü
Zeki Ökten’in yönettiği filmde bir aşiretin kırsal alandan kente geçişini anlatılır. Bu ailenin kentteki çöküşü epik destansı hikayelerle desteklenir. Bu filmdeki rolü sayesinde Tarık Akan, “17. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü aldı.
12. Yol
Filmin senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılırken yönetmenliğini Şerif Gören üstlenmiştir. Senaryo aşamasındayken “Bayram” olarak adlandırılan film, Yılmaz Güney’in en iyi filmi sayılır ve aynı zamanda Türk sinemasının en cesur filmlerindendir. Filmde arık Akan’a Şerif Sezer, Halil Ergün gibi isimlerle çalıştı. Hapisten bayram iznine çıkan Seyit Ali karakteri şeytana uyarak karısının lekelediği namusunu temizlemeye ve ona cezasını vermeye gider. Olaylar oldukça çarpıcı anlatılır. Filmin 1999 yılına kadar Türkiye’de gösterimi yasaklıdır ancak bu filmle Tarık Akan, Cannes Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne aday olarak gösterilmiştir.
13. Karartma Geceleri
Rıfat Ilgaz’ın aynı isimli romanından uyarlama olan filmden Tarık Akan başrol oynadı. 1990 yapımı film, 9. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde “En İyi Türk Filmi” seçildi. Ayrıca Tarık Akan bu filmle “27. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu” ve “6. Altın Koza Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne layık görüldü. Filmde şiirler yazan bir öğretmenin şiirleri iktidar tarafından zararlı bulunur ve işkence korkusuyla ömrünü kaçarak geçiren öğretmen sonunda yakalanır. Devamında ise sorgular, işkenceler, dayaklar…