Tarık Akan için Türkiye’de bir rock star ya da pop star gibi sevilen ilk ünlü denilebilir. Daha önce de çok sevilen yıldızlar olmuştu ama küçük kız çocuklarına “Büyüyünce ne olacaksın?” diye sorulduğunda “Tarık Akan’la evlenicem.” cevabı verdirecek kadar sevileni gelmemişti. 70’lerde, özellikle Ertem Eğilmez’in yönettiği romantik-komedi, komedi ve aile temalı filmlerde canlandırdığı yakışıklı, hovarda, serseri rolleriyle ülkenin bir numaralı jönü oldu.
Henüz 28 yaşında bir delikanlıyken ve zirvede olmanın şaşası içerisinde bir hayat sürerken üretmek istediği eserlerin bu olmadığına karar verme olgunluğunu göstermiştir. Dönemin sinema camiası içerisinde yer alan bir çok figür hayata soldan bakan insanlardı ama Tarık Akan her dönemde sağlam bir aktivistti. Merkezinde toplumsal meselelerin olduğu filmlerde oynamaya karar verdi ve bunun için jilet gibi jön hallerinden sıyrıldı. Bıyık bıraktı, kilo aldı. Türkiye’nin en yakışıklı jönü, görüntüsünü kendi isteğiyle deforme etti. Çok daha fazla para kazanabileceği filmlerden vazgeçti. Zirvedeki kişiden, hedefteki kişiye dönüşmekten çekinmedi ve sinema tarihimizdeki en özel figürlerden birisi olmayı başardı. Sevilen oyuncunun sanat hayatındaki 3 farklı devrede canlandırdığı en sevilen karakterlerini derledik. Keyifli okumalar.
1. Damat Ferit / Hababam Sınıfı (1975-1976)
Hababam Sınıfı filminde Mahmut Hoca “Neden haraç aldınız?” dediğinde “Keyfimizden yapmadık hocam!” diye cevap vermek, ısrar ettiğinde ise “Nedenini size söyleyemeyiz!” cevabını vermek onun yetki alanındadır. Çünkü ekibin adı konmamış lideridir. Semra Hoca sınıfın hamlesine karşılık “Çıkartın kağıtları! Yazılı yapacağım.” dediğinde sınıftaki bütün kafalar hemen ona döner ve bir talimatıyla yazılmaya başlanır aşk mektupları. Sınıfın beyni ve lideridir.
2. Murat / Canım Kardeşim (1973)
Kesinlikle sinema tarihimizin en acıklı filmi olan Canım Kardeşim’de, hastalığı izleyen herkesi ağlatan çocuğun abisi Murat rolündedir. Kardeşi gözünün önünde erimektedir ama bir şey yapamaz. Hayatta en çok istediği şey bir televizyondur ama alamaz. Filmde yavaş yavaş ölen kardeşi değil, kendisidir. Ertem Eğilmez, bu film ile hepimizin ömründen birkaç yıl çalmıştır. Sonra Hababm Sınıfı ile çaldığı yılları geri yüklemiştir.
3. Yakışıklı Necmi / Mavi Boncuk (1974)
Mavi Boncuk filminde, bütün ekibin “baba” dediği “Yaşar” karakterinin tek gerçek oğludur. Ekibin yakışıklısı olarak kaçırdıkları Emel Sayın’ın “Stockholm Sendromu” ile tutulduğu kişi olmuştur.
4. Ferit / Ah Nerede (1975)
Bursalı bir toprak ağasının, okumak için İstanbul’a gönderdiği 3 oğlundan birisi olan Ferit, zamparalığıyla meşhur, aynı anda birçok kadını idare eden ve okulla alakası olmayan bir gençtir. Ta ki Zehra ile tanışana kadar.
5. Şivan / Sürü (1978)
Tarın Akan’ı, aşiretler arası çatışma ve ekonomik zorluklar gibi sorunları merkezine taşıyan bir Yılmaz Güney filmi olan Sürü’de, baskıcı toplum modelini kırmaya çalışan bir “eş” olarak izliyoruz.
6. Nurettin / Maden (1978)
Cüneyt Arkın ile başrolü paylaştığı bu filmde, sarı sendikalara karşı mücadele veren maden işçisini canlandırıyor. Bu filmdeki performansıyla Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülmüştür.
7. Ferit Çalışkan / Sev Kardeşim (1972)
Babasıyla aynı fabrikada çalışan bir kız, patronun yakışıklı oğlu olan Ferit’i tavlayabileceğine dair iddiaya girer ve başarır. Ancak hesapta olmayan şey Ferit’le yakınlaştıktan sonra kendisinin de ona aşık olmasıdır.
8. Ferdi, Yalancı Yarim (1973)
Kayserili zengin bir iş adamının kardeşi rolünde izlediğimiz Tarık Akan, bu filmde yine hovarda, çapkın ve para kaynağı olan ailesini uyutmak için daha mazbut bir hayat sürüyormuş gibi davranan üçkağıtçı bir karakteri canlandırır.
9. Seyit Ali / Yol (1981)
Yılmaz Güney’in, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü kazandığı bu filmde Tarık Akan, bayram izni için salınmış bir mahkumu canlandırır. İzne gidince yapacağı ilk iş, kendisine ihanet eden karısını, töre gereği cezalandırmaktır.
10. Tarık / Ateş Böceği (1975)
Tarık işportacılık yaparak geçinen ve arada soyulan insanları dümenden kurtararak 3-5 bahşişine bakan bitirim bir gençtir. Bu iş için ortak olduğu yankesici kız ile aralarında romantik bir yakınlaşma başlar.
11. Ferit / Delisin (1975)
Akan bu filmde, babasının ölürken hepsini bonoya çevirip bir şemsiyenin içinde sakladığı mirası, aç gözlü amcalarının elinden almaya çalışmasını umursamayacak kadar saf bir delikanlıyı canlandırır.
12. Mustafa Ünal / Karartma Geceleri (1990)
Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı romanından uyarlanan Karartma Geceleri, yazdığı kitaptan dolayı siyasi iktidar tarafından baskı altına alınan ve sonrasında işkenceye uğrayan bir öğretmenin hikayesini anlatır.
13. Ali / Gülüm (2003)
Gülüm filminde Tarık Akan, dağılmanın eşiğine gelen ailesini tekrar bir araya getirmek için uğraşırken bir yandan da oğlunun sallantıda olan evliliğini kurtarmaya çalışan Ali karakterini canlandırıyor.
14. Güner Sernikli / Vizontele Tuuba (2004)
Tarık Akan, kütüphanesi olmayan bir kasabaya, kütüphane müdürü olarak gönderilen, daha doğrusu sürülen Güner Sernikli karakterini canlandırmıştır. Deli Emin karakterinin “Dünyanın en uzun kütüphane müdürü” olarak tanımladığı, entelektüel ve babacan bir adamdır.
15. Ferit / Bizim Aile (1976)
Fabrikatör Saim Bey’in kızı Alev’le (Itır Esen) birbirlerini seven iki genci canlandırırlar. Ertem Eğilmez’in kalabalık kadrolu, aile temalı yapımlarından birisidir.
16. Mişka Dede / Deli Deli Olma (2009)
Tarık Akan’ın rol aldığı son sinema filmi olma özelliği taşıyan bu filmde, canlandırdığı karakter Mişka Dede karakterinin gençliğini oğlu Barış Üregül canlandırmıştır.
En Güncel Bilgiler ve En Eğlenceli Paylaşımlar İçin Sayfamızı Takip Edin