Araştırmalar, bir gün içinde ortalama bir insanın aklından 6.000’den fazla düşünce geçtiğini gösteriyor. Bunların büyük bir çoğu, farkında olmadan aklımızdan geçip giden düşünceler. Ara sıra istenmeyen düşüncelerle dikkatinizin dağılması oldukça normal, ancak bu düşünceler sürekli sizi rahatsız ediyorsa, obsesif kompulsif bozukluk ya da anksiyete hastalığından muzdarip olabilirsiniz. Peki, takıntı ve kaygılardan kurtulmak için neler yapabiliriz? Öncelikle şunu söyleyelim. Düşüncelerinizi kontrol edemezsiniz. İnsanlar, saplantılı düşüncelerle başa çıkmak için genellikle sağlıksız mekanizmaları (sosyal geri çekilme ve zorlayıcı davranışlar) kullanırlar. Günlük olarak negatif düşüncelerle boğuşuyorsanız, bir psikoloğa gitmek en doğrusu, ancak takıntı ve kaygılardan kurtulmak için evde yapabileceğiniz bazı şeyler de var.
1. Takıntınızın kaynağından uzaklaşın
Birine veya bir şeye takıntılı olduğunuzda, onun yakınında olmak başka bir şey düşünmenizi imkansız hale getirebilir. Saplantınıza ne kadar yakınsanız, onu düşünmeyi bırakmak o kadar zor olacaktır. Takıldığınız şey her ne ise onunla aranıza fiziksel mesafe koymak, zihinsel olarak sizi rahatlatabilir.
2. Düşüncelerinizi onaylayın
Takıntı ve kaygılarla mücadele ediyorsanız, muhtemelen aklınıza gelen kötü düşünceleri de kontrol etmeye çalışıyorsunuz. Ne yazık ki, olumsuz düşünceleri bastırmak onları daha da kötüleştirir. Aklınızdan kötü şeyler geçtiğinde derin bir nefes alın, “Peki, tamam” deyin ve düşüncenin gitmesine izin verin. Siz düşünceleriniz değilsiniz, aklınızdan geçenler size zarar veremez. Düşünceleri onayladıktan sonra bırakmak, onların gücünü de azaltacaktır.
3. Her şeyi kontrol edemeyeceğinizi fark edin
Takıntı ve kaygı yaşamamızın en büyük nedeni kontrolü kaybetmeyi istememektir. Bu eğilim nedeniyle çevrenizi ve başınıza gelecek her şeyi düşüncelerinizle kontrol etmeye çalışabilirsiniz. Böylece hayatta her şeyin istediğiniz gibi gideceğini ve asla mutsuz olmayacağınızı düşünebilirsiniz. Ne yazık ki, öyle bir şey yok. Başka insanları, onların davranışlarını kontrol edemezsiniz. Sadece kendi tepkilerinizi ve bir olayın sizi ne kadar etkileyeceğini kontrol edebilirsiniz.
4. Rutininizi değiştirin
Sürekli aynı rutinde sıkışıp kaldıysanız, beyniniz olumsuz düşüncelere odaklanma konusunda hiç sorun yaşamayacaktır. Rutininizde küçük değişiklikler yaparak aklınızı başka yerlere çekebilirsiniz.
5. Tetikleyicileri ortadan kaldırın
Kaygılardan kurtulmak için kötü düşüncelerinizi neyin tetiklediğini fark edin ve bunları ortadan kaldırın. Gerekirse yukarıda da bahsettiğimiz gibi aranıza fiziksel mesafe koyun. Mesela haberleri izlemek sizi rahatsız ediyorsa, izlemeyin ya da sosyal medyada daha az zaman geçirmeye çalışın.
6. Nazik olun
Takıntı ve kaygılardan kurtulmak için belki de en önemli adım kendinize karşı nazik olmak. Acele etmeyin, herkesin iyileşme süreci farklıdır. Beyninizin güvende olduğunu hissetmesine izin verin. Kendiniz hakkında kötü şeyler düşündüğünüzü fark edince bir an durun ve “Sevdiğim bir insana böyle davranır mıydım?” diye sorun. Eğer cevabınız “hayır” ise kendinize daha nazik sözler söyleyin.
7. Yüzünüze buz tutun ya da soğuk bir duş alın
Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa ve kriz geçirecek gibi hissediyorsanız, bir parça buz alın ve yüzünüze bastırın. Hatta buzu tişörtünüzün içine atabilir ya da soğuk bir duş alabilirsiniz. Burada yapmaya çalıştığımız şey vücudunuza şok etkisi yaratarak takıntı ve kaygı döngüsünden çıkmasını sağlamak.
İlginizi çekebilir?
Hayatının Bir Döneminde Psikolojik Rahatsızlıklarla Mücadele Eden 13 Ünlü
Obsesif Kompulsif Bozukluğa Sahip İnsanları Daha İyi Anlayabilmeniz İçin 7 İpucu
Hayat Kalitenizi Artırın: Huzursuz Eden Düşüncelerle Başa Çıkma Rehberi
Kaynak: 1