Konu moda olduğunda trendlerin ne kadar hızlı değişebileceğini hepimiz biliyoruz. Buna rağmen kimi parçalar yıllarca popülerliğini korumaya devam ediyor. Tıpkı takım elbiseler gibi! Erkek modasının ayrılmaz bir parçası olan takım elbiseler, yüz yılı aşkın süredir kullanılıyor. Altın çağını 1920’lerde yaşamış olsa da günümüzde resmi davetlerde sık sık takım elbise tercih ediliyor. Takım elbiselerin popülaritesinin yıllar içinde neden azaldığını sizler için araştırdık. İşte bir zamanlar erkeklerin günlük kıyafeti olan takım elbisenin yaşadığı dönüşüm…
1900’lerin başlarından kalma fotoğraflara bakarsanız hemen hemen her erkeğin takım elbise giydiğini görürsünüz
Ancak günümüze yaklaştıkça takım elbiselerin eski popülerliğini korumadığını fark ediyoruz. Özellikle de günlük hayatta! Peki bu değişimin temelinde aslında neler yatıyor?
Birinci Dünya Savaşı’ndan önce erkekler, çizgili pantolon, kravat ve şapkadan oluşan üç parçalı takım elbiseler giyerlerdi
Savaşın ardından bu stilin devam etmesinin en büyük sebebi, savaş öncesi günlere olan özlemdi. İnsanlar güvenli ve huzurlu bir atmosferin hayalini kuruyordu.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından geri dönen askerler iç çamaşırı, ceket, pantolon, gömlek, pardösü, şapka, çorap ve ayakkabıdan oluşan “demob” kıyafetler tercih ettiler
Bu takımlar çok kaliteliydi ve genellikle İskoç tüvit kumaş gibi kaliteli kumaşlar kullanılarak üretiliyorlardı. Ek olarak savaş sonrasında yaşanan muhafazakar döneme de uyum sağlıyorlardı. Birçok işçi, şehirde ve kasabada günlük kullanımı daha kolay olan iki parçalı takım elbiseler giyiyordu.
Bu muhafazakar çizgi 1960’lardan itibaren değişti. Zira moda dünyası rengarenk takımlarla çıkageldi
Böylelikle batı ülkelerinde resmi kıyafetler de düşüşe geçmiş oldu.
Peki 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren hem moda hem de eğlence dünyasına yön veren Amerika’da neler yaşandı?
Amerika’da gündelik kıyafetler yolunda atılan en önemli adımlardan biri de takım sporları için tasarlanan kıyafetlerdi. 1920’lerin sonlarına doğru Amerikalı erkekler üniversiteye giderken geleneksel takım elbiseler yerine spor montlar giymeye başladılar. İşin sonunda insanlar bu montları kazak gibi giysilerle beraber giymeye başladılar. Tüm bunlar daha rahat bir görünümü beraberinde getirdi.
Günlük giyimin yükselişini sağlayan bir diğer şey de 1920’lerin sonlarında ortaya çıkan şortlardı
1920’li yıllarda bisikletler çok popülerdi. Hem erkekler hem de kadınlar bisiklete binerken şort giymeyi tercih ettiler. Bundan tam 30 yıl sonra unisex kıyafetler yükselişe geçti ve banliyö mağazalarını ele geçirdi. Bu noktadan itibaren hem kadınlar hem de erkekler daha rahat bir giyim tarzını benimsedi.
90’lara geldiğimizde Batı dünyası çoktan rahat giyimi benimsemişti. Tabii bu takım elbisenin yok olduğu anlamına da gelmiyordu
Boyzone müzik grubunun kravat kullanmadan takım elbise giymesi, Batı modası için bir başka dönüm noktası oldu. Böylelikle resmi kıyafetler de bir miktar salaşlaştı. Polo gömlekler, blazerlar ve chinolar ortaya çıktı. Takım elbise asla tamamen bırakılmadı, bunun yerine değişti ve gelişti. Küreselleşmeyle birlikte Amerikan giyim standartları birçok ülkenin modasını etkiledi ve geleneksel takım elbiseleri tahtından etti. ?
İlginizi çekebilir:
Erkekler İçin Stil Rehberi: Kendi Giyim Tarzını Oluşturmak İsteyenlere Altın Değerinde 9 Tavsiye
Kaynak: 1