Suriye iç savaş sürecinde, 12 yıl önce 22 üyeli Arap Birliği’nden çıkarılmıştı. Aradan geçen uzun bir zamanın ardından Kahire’de birliğe bağlı ülkelerin Dışişleri Bakanlarının katıldığı bir toplantı düzenledi. Görüşmeler sonucunda Suriye, yeniden Arap Birliği ülkeleri arasında tekrar kabul edildi. Bu karar sonucunda Suriye delegasyonları, birlik toplantılarına da katılabilecek. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Arap Birliği’nin kararının büyük bir dikkatle ele alındığını vurgulayarak daha büyük bir Arap işbirliği ve ortaklığı çağrısı yaptı. Konuyla ilgili detayları birlikte inceleyelim.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, her ülkenin Suriye ile olan ilişkisine kendisinin karar vereceğini açıkladı
Toplantıya katılan 22 üye ülkeden 13’ü Suriye’nin Arap Birliği’ne geri kabul edilmesi yönünde oy kullandı. Suriye tekrar Arap Birliği’ne alınsa da Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, her ülkenin Suriye ile olan ilişkisine kendisinin karar vereceğini açıkladı. Farklı görüşlerin olduğu belirtilen toplantıda Birleşik Arap Emirlikleri tam normalleşmeyi savunurken, Katar ise tam normalleşme öncesi Suriye sorununa bir çözüm bulunmasını istedi. Ürdün Dışişleri Bakanı konu ile ilgili yaptığı açıklamada geri kabulün uzun ve güç bir sürecin başlangıcı olduğunu söylemişti.
Suriye’ye insani yardım yapılmaya devam edecek
Pazar günü açıklanan karar, Arap Birliği üyesi ülkelerin Suriye hükümeti ile iletişim kanalı kurmasını ve krize “aşama aşama” çözüm bulunmasını da içeriyor. Ayrıca Suriye’ye insani yardım yapılmaya devam edilmesi de Reuters haber ajansının elde ettiği karar belgesinde yer alıyor. Birliğe üye olan ülkeler, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 19 Mayıs’ta Riyad’da yapılacak zirveye çağrılması noktasında da görüş birliğine varmaya çalışıyor.
Arap Birliği nedir?
Arap Birliği, 22 üyesi bulunan bir devletler topluluğudur. İçinde, bağımsız bir devlet olarak kabul edilen Filistin de dahil olmak üzere birçok ülke bulunur. İlk kurulduğunda amacı sömürgeci güçlerin Arap devletlerinden çekilmesini sağlamak ve Yahudi topluluğunun bir devlet kurmasını engellemekti.
İlginizi çekebilir:
Konsey, Arap Birliği’nin en üst organıdır, ülkelerin temsilcilerinden ve daimi delegelerden oluşur. Konsey, yılda iki kez bir araya gelir. Her bir devlet, büyüklüğünden bağımsız olarak bir oy hakkına sahiptir.
Arap Birliği’nin günlük işleri; genel sekreter, yönetim organı, yürütme kurulu, özelleşmiş bakanlıklar tarafından yürütülmektedir. Birliğin varlığı, üyeleri arasındaki bölgesel ve küresel konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle tartışma konusu olmaktadır.
Kaynak: 1