Sinüzit ağrısını çeken bilir; insanı hayatta soğutan, yer yer ağlatan ve çoğu zamanda isyan ettiren, baş edilemeyecek türde bir ağrıdır. Bu ağrının başın üst kısımlarında yoğunlaşmasının da bir nedeni var. Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içerisinde boşluklar bulunur. Ancak bu boşluk içerisinde yer alan mukozanın bakteri ve virüslerle karşılaşması hiç hoş olmaz. Sizin de anlayacağınız üzere bu karşılaşmadan nur topu gibi bir sinüzit hastalığınız doğar.
1. İki çeşit sinüzit var
Sinüzit dendiği zaman öncelikle çeşitlerine bakmak gerekir. Akut ve kronik sinüzit olarak ikiye ayrılır bu hastalık. Akut sinüzit genellikle kış aylarındaki üşütmelerle kendini gösterir ve gerekli tedavinin yapılması durumunda 10 gün içerisinde iyileşme sağlanır. Ancak kronik sinüzitte işler o kadar da kolay olmaz.
2. İlaç aldık, tedavi olduk ancak sinüzit geçmedi…
Sinüzit teşhisinden sonra gerekli ilaçları alıp tedavi oldunuz ancak hastalığınız geçmedi. 12 haftadan fazla süren sinüzit gerekli müdahaleler sonucunda geçmiyor ya da iyileşme sonrasında kısa sürede geri dönüyorsa kronik sinüzitle karşı karşıyasınız demektir. Bu durumda başvurulacak tedavi yöntemleri de farklılık gösterecektir.
3. Her şeyin başı burun tıkanıklığı
Sinüzit dendiği zaman akıllara gelen ilk belirtilerden biri burun tıkanıklığı. Tıkanan burun, sık sık öksürme, baş ağrısı, ateş gibi belirtiler bunu takip eder. İlk başlarda tıkanıklığıyla sizi deli eden burnunuz bazı zamanlarda sarı ve yeşilimsi renkte akıntılarla sizi şok edebilir. Her şeye hazırlıklı olun.
4. Koku ve tat duyusunda azalma
Soğuk algınlığının ve sinüzitin olmazsa olmaz belirtilerinden biri de koku ve tat duyularında meydana gelen azalma. Yediğiniz yemeğin tadını alamıyor, içtiğiniz şekerli içecekler bile yavan gelmeye başlıyorsa bir an önce doktora gidip önlem almanızda fayda var. Yoksa hastalık vücudunuzda ilerlemeye devam edecek.
5. Hiç bitmeyen bir burun akıntısı
Bu belirti kronik sinüzitte geçerli. Sürekli akan bir burnunuz varsa ve siz artık ona peçete yetiştiremiyorsanız bir uzmana danışma zamanınız gelmiş demektir. Aynı zamanda kronik sinüzitte burun tıkanıklığı da çok sık yaşanır. Bünyeniz bir akan bir tıkanan buruna karşı artık çaresiz kalır bir yerden sonra.
6. Boğazlarda yanma ve acı hissi
Bir şey yemek, içmek işkence haline gelebilir sinüziti olanlarda. Çünkü boğazlarda meydana gelen yanma ve acı hissi her yutkunuşta daha çok artar. Normal zamanlardaki yutkunmalar bile bir süre sonra rahatsız edici olmaya başlar ve can yakar.
7. Kulaklarda uğultu
Göz ve çevresindeki sinüslerin iltihaplanması bu bölgeye yakın organları da etkiler. Kronik sinüzitte de akut sinüzitte de kişilerin kulaklarında uğultu ve çınlama çok fazla olur. Ancak kronik sinüzitte meydana gelen bu kulak uğuldamaları çok daha can sıkıcı ve çekilmez bir hal alabilir.