Son yılların adı sürekli daha parlayarak öne çıkan yönetmeni Tolga Karaçelik, Kültür Bakanlığı’ndan destek sağlayamadığı filmi Kelebekler ile Dünyanın en iyi beş film festivali arasında yer alan Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması Büyük Jüri Ödülü’nün sahibi oldu.
Hukuk fakültesinden sinemaya
1981 doğumlu Tolga Karaçelik, akla ilk gelen ‘isteyerek mi hukuk okudunuz?’ sorusuna ‘tabii ki.’ diyerek başlıyor. Aslında kaymakam olmak isteyen Karaçelik Marmara Hukuk mezunu. Burayı yazmasının da sebebi var elbette. Okulun devam zorunluluğu olmaması ve yazmaya vakit ayırabilecek oluşu.
Sadece ışık için
Temele bakıldığında anlatmaktan keyif alan ve sinemayı bu konuda araç olarak kullanan yönetmen, işin zanaat kısmını öğrenmeye başlayınca daha da keyiflendiğini hatta bir müddet filmleri yalnızca ışık için izlediğinden bahsediyor bir röportajında. Ve şaşırtıcı bir şekilde, sinema okumanın tutkuyu öldürdüğünü düşünüyor. Bunu da kendi gibi ‘egosantrik’ insanların özel hissetmeye ihtiyaç duymalarına, aynı şeyi yapıp aynı hayale sahip insanların arasında ise bunun mümkün olmayışına bağlıyor.
Gişe Memuru
2010 yılında yönetmenin ilk ve adından çokça söz ettirecek filmi olarak çekimlerine başlanan Gişe Memuru kimilerine göre Türkiye’de daha evvel yapılmamış, kendi türünü oluşturan bir yapımdı. Film 35 yaşında, daha çok kendi hayal dünyasında takılmayı tercih eden, asosyal, sessiz, sıkıntılı ilişkilerine rağmen babasıyla yaşayan gişe memuru Kenan’ın etrafında dönüyordu. Fantastik, psikolojik, kara komedi olarak nitelendirebileceğimiz film 47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi İlk Film’ ve ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ ödülünü alırken 20.Mannheim Türk Film Festivali’nde Büyük Ödül’ün sahibi oldu.
Sarmaşık
Tolga Karaçelik ilk filmiyle dikkatleri yeterince üzerine topladıktan sonra biraz ara verip 2015 yılında ikinci bağımsız filmi Sarmaşık ile çıkıyor karşımıza. İflas eden armatörün seferdeki gemisinde mahsur kalan mürettebatın hikayesini anlatan film, uzun zamandır hissedilmeyen bir hazla karşılıyordu izleyeni. Tek mekanda geçen klostrofobik etki, huzursuz bakışlar, tek kelime dahi etmeyip insanı etkileyen oyunculuklarıyla ikinci filmin ne kadar piştiği belli oluyordu.
5 yılda yazıp 19 günde çekti
Kültür Bakanlı’ndan en az desteği alan Sarmaşık için ‘biraz oradan biraz buradan’ devam desteği arayan Tolga Karaçelik, hareket eden geminin günlüğünün 10.000 dolar olduğunu öğrenince hacizli gemilerle işini halletmeye karar vermiş. Görüştüğü geminin armatörü kabul edince çekimler başlamış ve 19 günde tamamlanmış. Tek mekan filmlerde yaşanan sıkıntıları yaşayıp yaşamadığı merak edilince; 2 metrekarelik Gişe Memuru’ndan geldiğini yani geminin kendisi için kocaman bir mekan olduğunu söylüyor yönetmen.
Peki salyangoz?
Filmde herkesin merak ettiği sarmaşık ve salyangoz metaforlarının kendisi için ne ifade ettiği sorusunu cevaplayıp cevaplayamayacağı konusunda ise oldukça net: ‘Cevaplamam. O film artık sizin.’
Ve karşınızda: Kelebekler!
Karaçelik’in son filmi Kelebekler’in tıpkı Sarmaşık gibi ilgiyi üzerinden eksik etmeyeceği belli oldu. Birbirini çok az tanıyan üç kardeşin, yıllardır haber almadıkları babalarının aramasıyla bir araya gelmelerini konu alan film, Dünyanın en iyi beş film festivali arasında yer alan Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması Büyük Jüri Ödülü’nün sahibi oldu.
Kültür Bakanlığı destek vermemişti
Adım adım Kelebekler'in Sundance zaferi! pic.twitter.com/WISAUVTuZz
— Halil İbrahim Sağlam (@ibodirector) January 28, 2018