Dünyamız var olduğundan bu yana binlerce kent ve uygarlığa ev sahipliği yaptı. Tarih kitaplarından günümüze ulaşabilenler bir yana, suyun olduğu çevrede kurulmuş birçok şehir ve yapı sular altındaki gizemini koruyor. Bunlardan arkeologlar tarafından tarih sayfalarına kazandırılan 11 şehir ve yapı, gizemini ve detaylarını korumakla birlikte yazının devamında.
1. Yonaguni Anıtı – Japonya
Japonya’nın Ryukyu takım adalarına bağlı Yonaguni Anıtı’nın oldukça seneler önce suyun altında kaldığı düşünülüyor. Binlerce yıl önce büyük bir tsunamide suyun altına gömülen Yonaguni’nin, eski Pasifik medeniyeti Mu’dan kalma olduğu tahmin ediliyor.
2. Göller Bölgesi’nde köy – İngiltere
İngiltere’nin Cumbria bölgesinde, 2014 yılında Haweswater Rezervuarı’nda suların çekilmesiyle ortaya çıkan evler çevrede yaşayan insanları bayağı şaşırtmıştı. 1930’larda sular altında kalan Mardale Green, bölgenin en güzel göllerinden biriydi.
3. Norfolk Sea Henge – İngiltere
M.Ö. 2049’lara dayandığı düşünülen anıt, İngiltere’deki ünlü Stonehenge anıtından dolayı bu isimle anılıyor. İngiltere’de erezyonun uğradığı kıyılardan birinde ortaya çıkan anıt 1990’lı yıllarda ortaya çıkmıştı.
4. Shore Temple (Sahil Tapınağı) – Hindistan
8.yüzyıldan günümüze ayakta kalabilmeyi başarmış Sahil Tapınağı, 2004’teki tsunamiden de yıkılmadan çıkmayı başardı. UNESCO tarafından 1984 yılında koruma altına alınan ünlü tapınak Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde yer alıyor.
5. Kleopatra’nın sarayı – Mısır
90’lı yıllarda yapılan bir keşif ile ortaya çıkan ve ünlü Mısır kraliçesi Kleopatra’ya ait olduğu düşünülen sarayın, İskenderiye’nin eski fenerinin de batmasına yol açan deprem sonucu sulara gömüldüğü sanılan sanılıyor.
6. Fuksian Gölü – Çin
Yunnan Eyaleti’ndeki Fuksian Gölü’nün çevre sakinleri gölün derinliklerinde bazı kalıntıların olabileceğini düşünüyordu. 2011 yılında sualtı arkeologlarının keşfi üzerine gölün altında bina kalıntılarına rastlanıldı. 2000 yıl öncesinde sulara gömüldüğü tahmin edilen 6,5 kilometrelik yapının Dian Krallığı’na ait olduğu düşünülüyor.
7. Batık korsan kenti – Jamaika
1692 yılında yaşanan büyük deprem ve tsunami ile sular altına gömülen kent, öncesinde önemli bir ticaret ve liman kenti olarak biliniyor. 2000 kişinin öldüğü depremde yarımadanın büyük bir bölümü sular altında kaldı.
8. Santiago Tapınağı – Meksika
Meksika’nın sular altında kalan meşhur tapınağı Santiago Tapınağı 18.yüzyılda Chipas bölgesindeki veba salgınında terk edildi. 1966 yılında bir su rezervuarının inşasındaki kazadan ötürü tüm bölge sular altında kaldı. Kurak zamanlarda yeniden su seviyenin üstüne çıkan tapınağın çevresinde birçok su altında kalmış şehir olduğu düşünülüyor.
9. Eidum – Almanya
Almanya’nın kuzey batı sınırında yer alan Kuzey Frizya Adalarına ait bazı adacıklar yaşanan erezyonlar ve gelgitlerden ötürü sular altında kalmıştı. Denizin açıklarında bulunan Eidum kenti, 1436’da Kuzey Denizi’nde yaşanan bir fırtınada tamamen sulara gömüldü.
10. Pavlopetri – Yunanistan
Dünyanın en eski batık kenti Yunanistan’ın Peloponez bölgesinde yer alıyor. 2000 yıl ayakta kalan kentin M.Ö. 1000 yıllarında sulara gömüldüğü tahmin ediliyor.
11. Epecuen – Arjantin
Epecuen, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’in güneybatısında yer alan bir Arjantin kasabası. Hatta kasabasıydı. Şu anda suların altında olan şehir hayalet şehir olarak anılıyor. Zaman zaman suların geri çekilmesiyle ara ara göz kırpan şehir görenlerin oldukça ilgisini çekiyor.
Kaynak; 1