Son dönemde sağlık haberlerinin öncelikli maddesi, “salgın hastalıklar.” Covid-19 pandemisinin ardından pek çok salgın veya salgına dönüşmesi muhtemel bazı hastalık haberleri gündeme geliyor. Grip ve soğuk algınlığı gibi bilindik bulaşıcı hastalıkların yanı sıra, RSV gibi pek çok insanın daha önce aşina olmadığı bulaşıcı hastalıklar da milyonlarca insanı olumsuz şekilde etkiliyor. İşte hızla yayılan hastalıklardan biri de “Strep A” isimli bakterinin sebep olduğu bir hastalık.
Son dönemde başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde hastalığın özellikle de çocuklar arasında ciddi bir salgına dönüştüğü ifade ediliyor. Bu nedenle uzmanlar, belirli bir yaş aralığındaki çocuklar için ölümcül komplikasyonlara neden olabilecek hastalık karşısında uyarılarda bulunuyor. Hastalıkla ilgili, uzmanları endişelendiren bir başka husus ise hastalığın “sinsiliği!” Çoğunlukla grip benzeri semptomlarla ortaya çıkan bu hastalık, bazı durumlarda çok hızlı bir şekilde ölümcül hale gelebiliyor. Peki, bu sinsi ve tehlikeli hastalıktan korunmak için ne yapmak gerekiyor? Hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri neler? Detaylara birlikte bakalım…
İlginizi çekebilir:
Avrupa’da Yeni Bir Salgın Endişesine Neden Olan Bakteri: Strep A Nedir?
Strep A, “A grubu streptokok” olarak da isimlendiren bir bakteri
Geçtiğimiz aralık ayından bu yana, bakterinin İngiltere’de ciddi bir salgın haline geldiği, özellikle belirli bir yaş aralığındaki bazı çocukların bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği biliniyor. İngiltere’de 2017-18 yılları arasında 4672 vaka görüldüğü, 2022 yılında ise vaka sayısının 33 bin 836’ya yükseldiği ifade ediliyor! Yani özellikle Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından Strep A ismi verilen hastalığın da ciddi şekilde yayıldığı ifade ediliyor.
Hastalık, özellikle de okul ve kreş gibi kalabalık ortamlarda yayılma fırsatı buluyor. Bu nedenle tüm dünyadaki uzmanlar, özellikle 10 yaş altında çocuğu olan ebeveynlerin Strep A hastalığı karşısında dikkatli olmaları gerektiğini ifade ediyor. Çünkü hastalığın semptomlarını gripten ayırmak kolay değil. Bu nedenle zamanında teşhis edilemeyen enfeksiyonlar, ciddi sağlık sorunlarına ve maalesef ölümlere neden olabiliyor.
Hastalık genellikle yakın temas, öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşıyor
Ayrıca vakaların diğer solunum yolu hastalıklarında olduğu gibi kış mevsiminde artış gösterdiği ifade ediliyor. Bununla birlikte Strep A isimli bakterinin son derece bulaşıcı olduğu biliniyor.
Belirtileri neler?
Strep A bakterisinin neden olduğu enfeksiyon tipik olarak boğaz ağrısı ve bazı cilt enfeksiyonlarıyla ortaya çıkıyor. Bununla birlikte ateş, terleme, iştahsızlık, yorgunluk ve huysuzluk hali de hastalığın yaygın belirtilerinden.
Ancak Strep A enfeksiyonlarını tehlikeli hale getiren şey, enfeksiyonların başka hastalıklara yol açabilme ihtimali. Özellikle çocuklarda “kızıl” adı verilen yüksek ateş, boğaz ağrısı, döküntü, boyun bezlerinde şişkinlik gibi semptomlarla karakterize edilen bir hastalığa neden olabiliyor. Uzmanlar, enfeksiyonun farklı hastalıklara yol açması sebebiyle zaman zaman son derece ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini ifade ediyor.
Sterp A, nasıl tedavi edilir?
Bu hastalık karşısında geliştirilmiş etkin bir aşı tedavisi yok. Ancak uzmanlar, özellikle erken teşhis edilebilen vakalarda penisilin grubu antibiyotiklerin tedavi sürecinde son derece etkili olduğunu ifade ediyor. İşte bu nedenle Strep A hastalığınınkine benzer semptomlar gösteren çocukların, en kısa sürede profesyonel destek almaları büyük önem taşıyor.
Hastalıktan korunmak için neler yapılmalı?
Uzmanlar, son dönemde hızla yayılan hastalıktan korunmak için en etkili yöntemlerin pandemi dönemindekine benzer şekilde, mesafe ve hijyen önlemleri olduğunu dile getiriyor.
Türkiye, Strep A salgınına hazır mı?
Hastalığın başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde önemli ölçüde yayılması, ülkemizdeki ebeveynleri de endişelendirmiş durumda. Bununla birlikte yetkili makamlardan herhangi bir açıklama yapılmasa da, son dönemde ülkemizdeki çok sayıda çocuğun farklı hastalıklar nedeniyle sık sık hastanelerin acil servislerine başvurmak durumunda kaldığı biliniyor, Strep A enfeksiyonunun semptomlarını gösteren çok sayıda çocuk da hastanelere müracaat ediyor. Peki, Türkiye Strep A salgınına hazır mı?
Türkiye’deki uzmanlara göre bu sorunun yanıtı, evet. Çünkü bu hastalık ülkemizdeki pek çok doktor için yabancı değil. Üstelik doktorlar tanı ve tedavi konusunda da deneyimli. Ancak içerisinde bulunduğumuz kış aylarında pek çok farklı bulaşıcı hastalık, çok sayıda insanı etkiliyor. Strep A da diğer hastalıklarla birlikte ortaya çıktığı zaman, normalden daha tehlikeli bir hale gelebilir. Bu nedenle bazı uzmanlar, Türkiye’deki doktorların da olası bir salgına karşı temkinli olmaları gerektiğini ifade ediyor.
Kaynak: 1