Steven Spielberg, yönetmenlik kariyeri boyunca 30’dan fazla filme imza attı. Bu filmler ile hasılat rekorları kırmasının yanı sıra birçok ödül kazandı. Öyle ki Oscar, onun için sıradan bir kelime haline geldi. Başarısının sırrı bakış açısı mı yoksa yetenek mi bilinmez ama her zaman bir öncekinden daha iyisini yaptığı kesin! Kim bu Steven Spielberg diye çok merak ettiniz değil mi? Belki hatırlamıyorsunuz ama en az üç filmini izlediğinize eminiz. Neyse daha fazla uzatmadan efsane yönetmen Steven Spielberg kimdir öğrenelim.
Steven Spielberg 1946 yılında doğdu
Steven Spielberg, 18 Aralık 1946 tarihinde ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cincinnati kentinde doğdu. Babası elektrik mühendisi, dinine düşkün bir Aşkenaz Yahudisi olan annesi ise piyanist olarak çalışıyordu. Spielberg çocukken babasının işi nedeniyle farklı şehirlerde yaşadı. İlk izlediği film ise Cecil B. DeMille’in yönettiği 1952 yapımı The Greatest Show on Earth idi.
ilk filmini 12 yaşındayken çekti
Steven Spielberg küçük yaşlardan itibaren sinemaya ilgi duyuyor ve bununla ilgili güzel hayaller kuruyordu. 12 yaşındayken oyuncak trenleri ile tren kazası konulu bir film çekti. Daha ergenliğe germeden 8 mm’lik macera filmleri çekti. Bu filmleri evde para karşılığı izletiyor ve ablası da izleyicilere patlamış mısır satıyordu. Hem sinema hem de para kazanma yeteneği olan bu çocuğun ileride efsane olacağını kim bilebilirdi?
İlk ödülünü 15 yaşındayken kazandı. 16 yaşındayken gazeteler ondan bahsetti
Steven Spielberg, 1961 yılında çektiği ve arkadaşlarının rol aldığı Escape to Nowhere adlı filmiyle ilk ödülünü kazandı. Liseye devam ettiği sırada ilk uzun metrajlı filmini yönetti. Daha sonra 2 saat 20 dakikalık Firelight isimli filmini 400 dolar bütçeyle çekti ve sadece 100 dolar kazandı. Ancak paradan daha iyisine sahip olmaya başladı. Çünkü Phoenix merkezli gazeteler, 16 yaşındaki genç yönetmenin geleceğinin parlak olduğunu yazdı. Bu Spielberg için harika bir tanıtım oldu.
University of Southern California’s School of Cinema-Television bölümüne 3 kez başvurmasına rağmen kabul edilmedi
Annesi ve babasının boşanmasından sonra Steven Spielberg, babası ile Kaliforniya’ya taşındı. Burada “yeryüzündeki cehennem” olarak anlattığı okulundan 1965 yılında mezun oldu. Okuldaki arkadaşları ona ‘Spielbug’ diye sesleniyorlardı. Spielberg, Amerika’nın Erkek İzcileri (BSA)’dan Distinguished Eagle Scout ödülü ve sinematografi şeref rozeti kazandı. İlerleyen yıllarda ise BSA’nın eşcinsel karşıtı tutumundan rahatsız olup bu kurumdan istifa edecekti.
Steven Spielberg, University of Southern California’s School of Cinema-Television bölümüne 3 kez başvurmasına rağmen kabul edilmedi. Daha sonra Vietnam Savaşı’na gitmemek için ailesinin de telkinleriyle Long Beach’te bulunan California State University’ye girdi. Daha okulunu bitirmemesine rağmen haftada üç gün hiç para talep etmeden Universal Studios’un kurgu bölümünde stajyer olarak çalıştı. Sinema aşkıyla yanıp tutuşan başarılı yönetmen o zamanlar bilgi, eğitim ve tecrübeyi paradan çok daha değerli görüyordu.
Kariyerinin ilk yılları: 1960’lar ve 1970’ler
Steven Spielberg, 1968 yılında Universal Studios’ta çalıştığı sırada ilk kısa filmi olan 24 dakikalık Amblin’i çekti. Universal TV başkan yardımcısı bu kısa filmi izledikten sonra 21 yaşındaki Spielberg’e uzun vadeli bir kontrat teklif etti. 1969 yılında Universal Studios’ta profesyonel olarak çalıştığı için üniversiteye gitmeyi bıraktı.
Genç yönetmenin Universal Studios’ta çalıştığı ilk proje Night Gallery idi. Steven Spielberg yaptığı işlerle Universal Studios’u etkilemeye devam ediyordu. Bu yüzden şirket, Spielberg ile 3 TV filmi için yeni bir anlaşma imzaladı. Bunlardan ilki 1971 yapımı Duel, ikincisi 1972 yapımı Something Evil ve üçüncüsü ise 1973 yapımı Savage Grace idi.
1974 yılında The Sugarland Express filmini çektikten sonra 1975’te kariyerinin yükselişini sağlayacak olan Jaws’ı çekti. 3 dalda Oscar kazanan film, gişede 100 milyon dolar hasılat yaptı. Spielberg, ilerleyen yıllarda Richard Dreyfuss ile ortak oldu.
Daha sonra Steven Spielberg, Jaws 2’nin yönetmenliğini üstlenmek istemedi ve 1977’de çocukluğundan beri beyazperdeye aktarmak istediği Close Encounters of the Third Kind filmini çekti. 1979 yılında “1941” isimli filmin yönetmenliğini üstlendi.
Yükseliş yılları: 1980’ler ve 1990’lar
Steven Spielberg 1981 yılına Raiders of the Lost Ark (Kutsal Hazine Avcıları) filmi ile harika bir giriş yaptı. Macera konulu yapım, En İyi Film dalında Oscar adayı ve 1981 yılının en çok hasılat yapan filmi oldu. Spielberg, 1982’de ise “E.T.” adlı efsanevi filmini çekti. Film ünlü yönetmen için çok kişiseldi, bu yüzden filmde anne ve babasının ayrılığından sonra Spielberg’ün hissettiği duyguların aktarıldığı düşünüldü. Dönemin Amerika başkanı Ronald Reagan ve eşi Nancy Reagan, 27 Haziran 1982 yılında Spielberg’i davet ederek E.T. filminin Beyaz Saray’da gösterimini gerçekleştirdiler.
1984’te Indiana Jones and the Temple of Doom (Indiana Jones: Kamçılı Adam) filmini çekti. 1985’te Mor Yıllar ve 1987’de Güneş İmparatorluğu filmlerini çektikten sonra 1989 yılında serinin devam halkası olan Indiana Jones and the Last Crusade (Indiana Jones: Son Macera) adlı film için kolları sıvadı. Aynı yıl Audrey Hepburn’ün rol aldığı Always filminin yönetmenliğini üstlendi.
1991’te Peter Pan hikayesinin işlendiği Hook filmini çekti, ancak beklentinin altında kaldı. 1993’te ise Jurassic Park’ı yönetti ve film üç dalda Oscar kazandı. Aynı yıl Oskar Schindler’in gerçek hayat hikayesinin anlatıldığı Schindler’in Listesi adlı yapımı çekti. Film, En İyi Yönetmen de dahil olmak üzere 7 dalda Oscar kazandı. 1997 yılında serinin devam filmi The Lost World: Jurassic Park’ı çekti. Aynı yıl Amistad isimli bir film daha çekti. 1998’de çektiği Saving Private Ryan ile tekrar En İyi Yönetmen Oscar’ını kazandı.
2 evlilik yaptı
Steven Spielberg, 1985 yılında Amy Irving ile evlendi ve bu evlilikten Max adında bir oğlu oldu. Çift 1989’da boşandı. Daha sonra Steven Spielberg, 1991’de Kate Capshaw ile evlendi ve bu evlilikten 5 çocuğu oldu.
1993’te DreamWorks’ü kurdu
Steven Spielberg, iki ortağı ile 1993 yılında dünyanın en büyük film stüdyolarından biri olan DreamWorks’ü kurdu. Ancak DreamWorks, 2006 yılının Şubat ayında Viacom’a satıldı.
2000 sonrası
7 Şubat 2000 tarihinde Spielberg’ün doktoru yönetmenin rutin muayenesinde böbreğinde kansere neden olabilecek hücre değişiklikleri kaydetti. Aksatmadan tedavi gören Steven Spielberg, hızlı bir şekilde iyileşti. 2001 yılında ise Yapay Zeka adlı bilim kurgu-dram filmini çekti. 2002 yılında başrolünde Tom Cruise’nin bulunduğu Azınlık Raporu’nun yönetmenliğini üstlendi ve film 300 milyon dolar hasılat yaptı.
Aynı yıl Kış Olimpiyatları’nda kendisine bayrak taşıma görevi verildi. Daha sonra California State University’de ara vermiş olduğu eğitimini 2002 yılında tamamladı. Spielberg daha sonra 2002’de Sıkıysa Yakala, 2004’te Terminal, 2005’te Dünyalar Savaşı ve Münih filmlerinin yönetmenliğini üstlendi. Bu filmler birçok kez Oscar’a aday oldu.
2018’de Ready Player One filmini çekti
Steven Spielberg, 2018 yılında eşsiz bir konuya sahip olan Ready Player One filmini çekti. 175 milyon dolarlık bir bütçe ile çekilen bilim kurgu-gençlik filmi, 523.2 milyon dolar hasılat yaptı.
Steven Spielberg’ün kazandığı ödüller
Steven Spielberg çektiği filmlerle sayısız ödül kazandı. Bunların en önemlileri ise şunlardır:
– 1987 Irving G. Thalberg Ödülü
– 1993 En İyi Yönetmen Altın Küre Ödülü – Schindler’in Listesi
– 1993 En İyi Yönetmen Oscar Ödülü – Schindler’in Listesi
– 1993 BAFTA En İyi Yönetmen Ödülü – Schindler’in Listesi
– 1998 En İyi Yönetmen Altın Küre Ödülü – Er Ryan’ı Kurtarmak
– 1998 En İyi Yönetmen Oscar Ödülü – Er Ryan’ı Kurtarmak
– 2008 Cecil B. DeMille Ödülü
Kaynak: 1