Stajyerler, stajyerlerimiz… Ajansların isimsiz kahramanları… Hiçbir işte isimleri geçmez ama projenin her aşamasında emekleri vardır, herkesten çok koşturur ama yine de ünvan sahibi bir ajans çalışanı kadar alkışlanmazlar. Onlar aslında yoğdur. Yazıktır, günahtır.
Biz de reklam sektörünün tozunu yeni yeni yutmaya başlamış stajyerlerin yeri geldiğinde bir direktörden daha fazla çalıştığının kanıtlarını derledik. Üzmeyin stajyerleri ☹
1. Bütün sunumları onlar hazırlar, direktör bir slayt daha ekler, ben yaptım olur
Müşteriye yapılacak sunumların tüm meşakkatli aşamalarını stajyer sırtlanır. Powerpoint başında terler döker, deadline’a yetiştirmek için sabah akşam çalışır. Direktör ne yapar? Evirir, çevirir, en fazla bir slayt daha ekler, sunuma gider. Sunum iyi geçtiğinde ise bilin kim tebrik edilir? Direktör!
2. Analizler arasında kaybolur, istatistikler, veriler arasında dört döner
Sosyal medya analizlerinin biricik kurbanıdır stajyer. Sosyal medya uzmanı olarak çalışan kişinin uğraşmak istemediği tüm detaylı işler ona kalır. İncik cıncık verileri çıkarırken kendinden geçen stajyerin ardından sosyal medyacıya tek kalan iş o pastanın üzerine kaymağı koymaktır.
3. Tüm baba raporlar ondan geçer, yine de üzerinde söz sahibi olmayan tek kişi odur
Sözleşmelerden tutun ay sonu raporlarına kadar her türlü belge stajyerin masasına (o da varsa tabii) en az bir kere uğrar. Hayatı boyunca ajans başkanından daha çok belgeyle karşılaşmış olabilir.
4. Metin yazarının yardıma ihtiyacı var koş stajyer; tasarım seni çağırıyor gel stajyer!
Stajyer adeta bir joker elemandır. Nerede ihtiyaç varsa orada anında bulunmak iş tanımının adeta bir parçasıdır. Yeri gelir metin yazar, yeri gelir stok görsel seçmekle boğuşur, yeri gelir çeviri yapar. Muhasebenin işlerini bile yaptığı görülmüştür. Koş, Forrest, koş!
5. Bazen en yaratıcı fikirler stajyerden çıkar ama bunu müşteriye satan adam kral olur
Stajyer kreatif ekibin bir parçası olarak görülmez ama bir fikri beğenildiğinde üstüne yatılmaktan çekinilmez. Fikri proje haline dönüştüren ve müşteriye satan kişi ajansın yıldızı olurken stajyer o sırada raporların fotokopisini çekiyordur. Orada bile yoktur. Kristal Elma kazanan kaç stajyer var bir bilseniz…
6. Dışarıya yaptırıldığında pahalıya patlayacak tüm angarya işleri tek başına beleşe yapar
Bütçesi olan ajansın kafası rahattır; “outsource ederiz ya” der geçer. Ama sıfır maaşla çalıştırılabilecek stajyer varken neden paramızı boşuna harcayalım ki? Gidip has hakiki deri koltuk alırız patron odasına o parayla ne olacak? Angarya işin ajanscası olan stajyerler her şeyi yapar ne de olsa…
Bu liste ilk olarak Marketing Türkiye için Listelist tarafından hazırlanmış ve yayınlanmıştır.