Çeviklik şemsiyesi altında ele aldığımız Scrum Çatısı’nda yer alan Günlük Scrum (Daily Scrum), Sprint Planlama ve Sprint Retrospektif etkinliklerinden daha önce bahsetmiştik. Bu listede ele alacağımız Sprint Review etkinliği ile birlikte tüm Scrum seramonilerini tanımış olacağız.
1 Aylık bir sprint için en fazla 4 saatlik zaman diliminde yapılması gereken Sprint Review, her Sprint sonunda geliştirilen ürünün çalışan yazılım üzerinden gösterildiği bir Sprint değerlendirme/inceleme toplantısıdır diyerek hızlı bir giriş yapalım. Toplantının işleyişini ve amaçlarını Scrum Rehberi‘ne göre 7 madde üzerinden inceleyelim.
1. Katılımcılar kısa bir hoşgeldinizle karşılanır
Sprint Review toplantısına Scrum Takımı (Ürün Sahibi, Scrum Master ve Geliştirme Takımı) ve davet edilen ilgili paydaşlar katılır. Bu noktada birbirini tanımayan ya da ilk kez görecek olan kişilerin olması mümkün. Öncelikle böyle bir durum varsa kişilerin kendini kısaca tanıtması, oluşması istenen işbirliği ortamının zeminini güçlendirmeye hizmet eder. Böylelikle toplantının devamındaki konuşma ve tartışmalar da kolaylaşmış olur. Bu küçük tanışma sonrasında kısaca toplantının içeriğinden bahsedilmesi, çerçevenin çizilmesi adına iyi bir pratik.
2. Ürün sahibi tamamlanan ve tamamlanamayan işleri açıklar
İş listesinden, yani Product Backlog’tan sorumlu olan Ürün Sahibi hangi işlerin tamamlandığını, hangi işlerin tamamlanmadığını kısaca açıklar. Yine toplantının çerçevesinin çizilmesi adına yapılan bu ilk açıklama için:
* Geliştirme ekibinin Scrum tahtasında yer alan işler (yapışkan notlar) toplanarak toplantıya gelinebilir.
* Kullanılan iş takip aracı üzerinden açıklama yapılabilir.
* Toplantı odasında bir tahta varsa bu tahta önceden bu işleri göstermek için hazırlanabilir.
Kısaca bu gösterim tamamen Scrum Takımının bileceği iş diyebiliriz 🙂
3. Geliştirme ekibi sprint sırasında yaşananlardan bahseder
Mevzu bahis sprint seçilen işlerin, yani Sprint Backlog’un sorumlusu olan geliştirme takımı, bu işlerle ilgili yaşadıklarından bahseder. Nelerin iyi gittiğini, nasıl problemlerle karşılaştıklarını, ne tip çözümler uyguladıklarını anlatırlar. Geliştirme ekibinin direkt paydaşlarla yüz yüze konuşma imkanının doğmuş olması ne sağlar diye düşünecek olursak: hem geliştirme ekibi, hem de paydaşlar için aynı sayfada kalabilmeyi, aynı hedefe birlikte koşabilmeyi ve normal şartlar altında farklı uzmanlıklara sahip bu insanların birbirlerine karşı empati kurabilmesini, birbirlerini daha iyi anlayabilmesini sağlar diyebiliriz.
4. Geliştirme ekibi tamamlanan işleri gösterir ve gelen soruları yanıtlar
Geliştirme ekibi tamamlanan işleri çalışan yazılım üzerinden gösterir. Aslında canlı bir deneyim yaşatmış olur. Böylelikle Ürün Sahibi ve Paydaşlar isteğin/işin gerçekleşmiş halini görür. Geliştirme ekibi bu bölümde gösterdikleri ürünle ilgili paydaş ve ürün sahibinden gelen soruları cevaplarlar, çoğunlukla uygulamalı olarak göstererek cevap verme şansları da bulunur. Burada yaşanan ürüne hep birlikte bakma halidir ve gelecek olan geribildirimlerle ürün değerini arttırmaya yönelik fikirlerin, yorumların yakalanması amaçlanır.
5. Ürün sahibi, mevcut ürünün durumunu, bugüne kadarki ilerlemeyi temel alan hedefi tartışır
Her zaman ürünün değerini en üst seviyeye çıkartma amacı güden Ürün Sahibi gösterilen ürün ve paydaşların yorumları üzerinden mevcut durumu ele alır, vizyonunu ortaya koyar, gerekirse ve isterse hedeflediği teslimat tarihini dahi açıklayabilir. Bugüne kadar geliştirme ekibi ile birlikte katettiği yolu ve gelecekte ulaşmak istediği hedefi oluşan işbirliği ortamında tartışır. Burada aldığı yorumlarla iş listesini besleyebilir ve hedeflerini geliştirebilir. Paydaşlarla birlikte pazardaki değişimler tartışılarak bir sonraki adımın ne olması gerektiği tartışılır. Beklenen ürün parçacığı için pazarın, zaman çizilgesinin, ürünün potansiyalinin ve bütçenin üzerinden geçilir.
6. Tüm katılımcılar daha sonra ne yapılacağı konusunda iş birliği yapar
Geliştirme ekibi tarafından gösterilen ürün için, tüm veriler ışığında herkes tarafından mutabık olunan bir gelecek iş ortaya konmuş olur. Ortaya konanlar doğrultusunda da Sprint Retrospektif’ten sonra gerçekleşecek olan Sprint Planlama etkinliğine girdi sağlanmış olur.
7. Ve kapanış yapılır
Tüm Scrum Etkinlikleri içerisinde belki de en heyecanlı olan Sprint Review etkinliğini sonlandırırken katılımcılara teşekkür etmek ve peşi sıra yapılan geribildirimlerden herkesin iş listesine almak üzere mutabık olduğu maddeler üzerinden son kez geçip el sıkışmak her zaman iyidir. Bu son onayı alma sayesinde, herkese ne için orada bulunduğunu ve o toplantıda ne üretildiğini tekrar hatırlatmış, işbirliğine teşvik etmiş, birlikte çalışma halinin güzelliğini de vurgulamış oluruz 🙂