Spor kulüpleri isimlerinin köklerini yoğun olarak bulunduğu şehirlerden ya da semtlerden alır. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray…
Ülkemizde birçok takımın sonunda “spor” ile biten bir kelime bulunur. Trabzonspor, Sakaryaspor, Bursaspor, Adanaspor ve buna benzer onlarcası. Hiç dikkat ettiniz mi, bazı ülkelerde de buna benzer ekler ya da bağımsız kelimeler var. Elbette dikkat etmişsinizdir. Şimdi size ufkunuzu genişletecek bazı bilgiler vereceğiz. Hazır mısınız?
Real Madrid’in başındaki “Real” ne anlama geliyor dersiniz?
CSKA Moskova’nın başındaki CSKA’nın kökeni askeriyeden geliyor
“Çe-se-ka” ya da “çes-ka” diye okuduğumuz ama Rusların “tseska” olarak telaffuz ettiği Moskova’nın ön eki “merkezi ordu spor kulübü” anlamına gelir. CSKA Moskova’nın lakabı da “Army men”dir.
Spartak Moskova’daki Spartak ön ekinin kökeni ise Spartaküs
Bir işçi sendikasının spor kulübü olarak ortaya çıkan Spartak Moskova, ordunun takımına karşı halkın takımı olarak hayat buluyor. Spartak kelimesinin kökeninde ise Spartaküs var.
Lokomotiv Moskova tahmin edersiniz ki demiryolu işçilerinin var ettiği bir takım
Tıpkı Adanademirspor’un kökeninde demiryolu varsa, Lokomotiv ekini alan takımlar da demiryolu işçilerin bir araya gelip oluşturdukları takım anlamında kullanılıyor.
Shakhtar Donetsk madencilerin kurduğu bir takım
Ukrayna kulübü olan Shakhtar Donetsk’in amblemine dikkatlice baktığımızda onda da işçi sınıfına ait sembollerin olduğunu görürüz. Aslında “şahtar” keimesinin anlamı “madenci” demektir. Donetsk’te yer alan bu kulüp madenciler tarafından kurulmuştur.
Dinamo Kiev, Dinamo Zagreb, Dinamo Minsk… Dinamonun anlamı bize uzak değil
Doğu bloğu ülkelerinin bazılarında sıkça Dinamo(dynamo) ön eki olan kulüpler olduğu dikkatinizi çeker. Latince’den gelen “hareketli güç” anlamı taşıyan dinamo kelimesi de spor kulüpleri için uygun bir ek olarak görülüp sıkça kullanılmış.
Bolton Wanderers, Bray Wanderers, Blackburn Rovers, Bristol Rovers gibi takımlar gezginlerin takımları
Rover ve wanderer kelimelerinin aslı başıboş gezen, serseri, göçmen, aylak gibi anlamlara gelir. Birleşik Krallık’taki futbol kulüplerinde sıkça karşılaşılan bu kelime de aslında bu durumu ifade etmek için kullanılmıştır. Bu kelimeleri kullanan takımların çoğunu ilk kurulduğunda ya bir stadyumu yoktur ya da binası ya da kendine ait bir şehri bile olmayabilir.
Zalgiris Kaunas, Zalgiris Vilnius isimlerini coğrafik yapılarından almış
Basketbolu sevenlerin adını sıkça duyduğu Kaunas kentinin takımı Zalgiris Kaunas’ın önündeki ek yeşil orman anlamına geliyor. Litvanya’da sıkça kullanılan Kaunas ekinin anlamı tam olarak bu.
PSV Eindhoven kulübünü kuranlar Philips fabrikasının işçileri
Philips Sport Vereniging yani Philips Spor Birliği anlamına gelen PSV Eindhoven kulübünün kurucuları Philips fabrikasında çalışan işçilerdi.
Arsenal’in ambleminden de anlaşılacağı üzere cephanelik işçileri tarafından kurulmuş bir takım
İngiltere’nin devi Arsenal’in anlamı “cephanelik”tir. Londra merkezli kulübün ortaya çıkış hikayesinde de silah ve askeri teçhizat üreten/depolayan İngiltere Kraliyet Cephaneliği’nin işçilerinin parmağı vardır.
Maccabi Tel Aviv, Maccabi Haifa, Hapoel Beer Sheva, Hapoel Tel Aviv diye İsrail ikiye ayrılıyor
İsrail üzerindeki takımların %80’den fazlasının ön ek olarak ya “Maccabi” ya da “Hapoel” ön ekini aldığını biliyor muydunuz? Elbette dikkat etmişsinizdir.
“Hapoel” Ibranice’de işçi anlamına geliyor. Sosyalist kökene sahip bu kulüplerin çoğunda da “orak-çekiç” sembolleri görmemiz çok olasıdır.
“Maccabi”nin kökeni ise eskilere dayanıyor. M.Ö. 163-64 yılları arasında Yunan İmparatorluğu’na savaşarak İsrail devletinin temellerini atan bağımsızlık hareketinin adıdır. Maccabiler ise bu harekete katılan kişiler anlamına gelir.