Günümüz çizgi filmleri genellikle yetişkinler için çekiliyor. Bojack Horseman, Rick and Morty, Family Guy, The Simpsons gibi çizgi diziler buna en net örnekler olabilir. Yetişkin kitleye hitap eden bu gibi diziler ilk başlarda bazı tabuları yıkarak ciddi eleştirilere maruz kalıyor ancak bir süre sonra toplumda kabul görmeye başlıyor. Bu çizgi filmlerin kültürümüzü ne derece değiştirdiğini görmek de pek kolay olmuyor.
İlk başta tabuları yıkarak adından söz ettiren çizgi filmler, bir süre sonra toplumda kabul görerek kültürümüzün değişimine öncülük etmişti
Özellikle 90’lı yıllarda yayınlanmaya başlayan Futurama, King Of The Hill, The Simpsons, South Park, Family Guy gibi çizgi filmler, birçok tabuyu yıkarak hayatımızı girmişti. George Bush gibi dönemin öne çıkan birçok isminin eleştirdiği bu çizgi filmler, bir süre sonra Coca Cola gibi en popüler markaların reklamlarını alacak derecede hayatımızın içine girdi ve benimsendi.
90’lı yıllarda yayına giren ve birçoğu hala devam eden çizgi filmler, günlük konuşma üslubumuzu, paylaşımlarımızı, eleştiri anlayışımızı derinden etkiledi
Vice’ın editörlerinden Justin Caffier’ın subjektif olarak hazırladığı çalışma, çizgi filmlerin hayatımızı ne derece etkilediğini gösteriyor
Onlarca yılı devirerek hayatımızın bir parçası haline gelen dizilerin, hem söylemleriyle hem de sıkı eleştirileriyle kültürümüzü nasıl etkilediğini inceleyen Vice editörü Caffier, bu etkileri ortaya koymak için bir puanlama sistemi bile hazırlamış. Efsane hale gelen Simpsons ailesinin ekranlarda 30 yılı devirdiğini de belirtelim.
The Big Bang Theory ve Rick and Morty gibi dizilere örnek olan bilim odaklı komedi: Futurama
’Shut up and take my money’’ gibi söylemlerle akılda kalan çizgi film, bir dönemin komik ‘caps’lerinin ana kaynağı haline gelmişti. Futurama’nın senaristi yalnızca çizgi film için yeni bir matematik teoremi dahi ortaya atmıştı. Geleceğe giden bir pizza dağıtımcısının hayatını konu alan animasyon, kültürümüzü ve mizah anlayışımızı değiştiren çizgi filmlerin ilki olabilir.
İlk başta pek sevilmeyen ve iptal edilen Family Guy
https://www.youtube.com/watch?v=IJKPAIq5Rzs
2003 yılında iptal edilip 2005’te yeniden başlayan Family Guy, aile babası Peter Griffin’in söylemleriyle sosyal medyaya sıklıkla trend oluyor. Öyle ki, bir esprinin defalarca yapıldığında komikliğini kaybetmesi anlamına gelen Family Guy etkisi tabiri bile kullanımda.
Mizahı ve eleştiriyi içinde barındırarak 20 yılı deviren South Park
Gündemdeki olayları sosyal, siyasi ya da dini ayırt etmeksizin neredeyse her konuyu eleştiren South Park, bir neslin sevgilisi haline gelen çizgi filmlerden. Kanye West’i gay bir balık olarak, Kim Kardashian’ı hobbit olarak gösteren South Park, ünlülerle dalga geçmekten de çekinmiyor. Elbette bu kara mizah, günlük dilimize ve espri anlayışımıza da etki ediyor. Yeni sezonu daha az Trump odaklı hale getireceklerini söylemeleri de ne derece eleştirel olduğunun ispatı niteliğinde.
Amerikalılar’ın çarpık aileleri izlemeyi daha eğlenceli bulduğunu ispatlayan The Simpsons
Bart tişörtlerinin inanılmaz derecede popüler olduğu dönemi hatırlar mısınız? Sürekli bira içen uyuşuk bir aile babası olan Homer’ın üzerine kurulu anime dizide, her kültür seviyesinden karakter mevcut. Çizgi film hayatımızın o kadar içinde ki, senaristlerin geleceği gördüğü komplo teorileri bile konuşuluyor.
Kaynak:1