Soul müzik, 1950’lerin sonlarından başlayarak kentsel alanlarda R&B’den gelişen, gospel müziğinden etkilenen Afro-Amerikan popüler müzik tarzıdır. Tutkulu seslendirmesi, güçlü ritimleri ve dürüstlük içeren sözleri, bir nesil genç Afrikalı Amerikalıya doğrudan hitap etti ve soul müzik, onlar için sosyal ve politik gelişmelerle eşanlamlı hale geldi. Soul müzik, 1960’larda kendine özgü bir stil olarak popüler hale geldi ve 1970’lerin ortalarında popülerliğin zirvesine ulaştı. Sizler için soul müzik nedir ve soul müzik sanatçıları ve örnekleri nelerdir anlattık. Öncelikle soul müzik nedir öğrenerek başlayalım ve örneklerine bakalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İlk Dinleyişte Kendinizi Kaptıracağınız Tüm Zamanların En İyi 10 Caz Albümü”
Soul müzik nedir?
Soul müzik, siyahi Amerikalıların yirminci yüzyılın ortalarından itibaren öncülük ettiği çeşitli pop müzik türleri için ortak bir terimdir. “Soul” başlığı altında gruplandırılan türler arasında R&B, urban blues, smooth caz ve gospel müziği yer alır. Soul müzik, 1960’ların başında Motown, Atlantic ve Stax plak şirketlerinin, normalde oldukça ayrı bir halde olan bir müzik işinde siyahi sanatçıları aktif olarak işe alıp desteklemesiyle meyvelerini verdi. Bu dönemde, siyahi pop müzisyenleri sanatlarını dönemin sosyal ve politik mücadeleleriyle ilişkilendirmeye çalışırken, soul müziğin birçok türü Afroamerikan Sivil Haklar Hareketi ile iç içe geçti. Soul müzik nedir anladığımıza göre kısaca tarihine bakalım.
Soul müziğin tarihi
Soul müziğin kökleri geleneksel blues’a ve siyahi kilisenin gospel müziğine kadar uzanır. Ray Charles, Etta James, Sam Cooke, Clyde McPhatter, Little Richard ve Hank Ballard gibi 1950’lerin soul öncüleri, bu müzik türünü gospel gruplarında performans sergileyerek öğrendiler. Bu sanatçılar, blues kinayelerini birleştirip dünyevi şarkı sözlerine yöneldikçe soul müzik doğdu.
1970’lerde soul müzik, funk ve disko müziğin temelini atmaya başladı. Stax Records’ta yaratıcı bir lider olan Isaac Hayes ve Chicagolu şarkıcı-söz yazarı ve gitarist Curtis Mayfield, yeni sesler ve ritimler içeren bu müzik hareketine liderlik etmeye yardımcı oldu. Yine de funk’ı uluslararası bir izleyici kitlesine ilk getiren kişi, çok sayıda plak şirketi için kayıt yapan James Brown’du.
Zamanla soul müzik, psikedelik rock, caz ve country müziğin unsurlarını bünyesine kattı. Böylece soul müzik, disko müzik, hip-hop, modern R&B ve smooth caz gibi yeni türlerin temeli haline geldi.
Soul müzik örnekleri
Soul müzik hakkında pek çok şey öğrendiğimize göre, bu müzik türünün en iyi örneklerinden bazılarına bakalım.
James Brown – Try Me
Aretha Franklin – (You Make Me Feel Like) A Natural Woman
Al Green – Let’s Stay Together
Marvin Gaye – I Want You
Sam and Dave – Soul Sister, Brown Sugar
Soul müzik albümleri
1960 ve 1970’li yıllarda öne çıkan ve bu müzik türünü ileriye taşıyan bazı albümleri şöyle:
- James Brown – Live At The Apollo (1963)
- Sam Cooke – Night Beat (1963)
- Otis Redding – Otis Blue: Otis Redding Sings Soul (1965)
- Nina Simone – Wild is the Wind (1966)
- Wilson Pickett – The Exciting Wilson Pickett (1966)
- Aretha Franklin – I Never Loved a Man the Way I Love You (1967)
- Roberta Flack – First Take (1969)
- Al Green – Let’s Stay Together (1972)
- Stevie Wonder – Innervisions (1973)
- Marvin Gaye – Let’s Get It On (1973)