Son zamanlarda kullanımı sıklaşmış bir kelime var hayatımızda: Sosyopatlık. Kimilerimiz sosyopatın anlamını bilmese de, ilişkili olduğu psikopat kavramıyla karıştırsa da, aslında çoğumuz film ve dizilerden aşinayız sosyopatlara. Dexter, Hannibal, Sherlock ve nice karakter aslında tam anlamıyla buna örnek. Peki, nedir bu sosyopatlık? Kimlere denir? Sosyopat, antisosyal kişilik bozukluğu olan insanlara konulmuş bir tanımdır ve sosyopatları diğer insanlardan ayırt edebileceğimiz, fark edilebilir belli başlı özellikleri vardır. Sosyopatlığın ne olduğunu merak ediyor ve dünyaya bir de onların gözünden bakmak istiyorsanız işte bu yazı, tam da size göre.
1. Egoistlik
Sosyopatlar, kibirlidir ve kendilerini diğer insanlardan üstün görürler. Özellikleri dolayısıyla ayrıcalıkları olduğunu düşünürler. Kendilerinde olmayan özellikleri varmış gibi göstermeye de bayılırlar.
2. Empati Yoksunluğu
Sosyopatların, empati duygusundan yoksun olmaları büyük bir tehlike arz eder. Şiddete diğer insanlara göre daha yatkındırlar. Karşıdaki kişinin olası bir durum söz konusu olduğunda hissettiği korku, acı vb. duyguları düşünemezler; dolayısıyla zarar vermekten kaçınmazlar. Hatta, verdikleri acıdan büyük bir keyif alırlar.
3. Manipülasyon Yeteneği
Sosyopatlar, hükmetmekten aşırı hoşlanırlar. Karşılarındaki kişileri kurduğu cümlelerle kolayca etkileyebilme yetisine sahiptirler. Bazen bunu kendi çıkarları için, bazense sadece eğlencesine yaparlar. İlk olarak, söyledikleri ve yaptıkları inandırıcılık kazansın diye karşıdakininin sevgisini ve güvenini kazanmaya çalışırlar. Daha sonrasında ise dediklerini yaptırmaya koyulurlar.
4. İlişki Kuramama
Seksüel bir ilişkinin yanı sıra; akrabalık, arkadaşlık ve komşuluk gibi birçok ilişki türünden kaçınırlar. Aşk ve sevgi kavramlarını ciddiye almazlar ve umursamazlar. Hayatlarında duygusallığa yer yoktur ve kurdukları ilişkiler çıkar ilişkisidir. Kendi çıkarları doğrultusunda hareket ederler ve yarar sağlamayan hiçbir bağ kurmazlar. Sosyopatlar için gerçek aşk, bir oyundur ve kazanmak için oynarlar.
5. Üst Düzey Yalancılık
Tuzaklarına düşürmek için çok iyi yalan söylerler. Güveninizi öyle kazanmışlardır ve yalan söylemede o kadar ustalaşmışlardır ki, yalan söyledikleri ihtimali bir an bile aklınıza gelmez. Söylediklerinin doğruluğundan asla şüphe etmezsiniz. İnandığınızı ve şüphe etmediğinizi gören sosyopatlar, yalanların boyutunu ve kritikliğini giderek artırırlar. Birçok sosyopat yalan dedektörünü soğukkanlılıkla geçecek kadar yalan söyleme konusunda iyidir. Herkesi kandırma potansiyeline sahiptirler.
6. Çekicilik ve Karizmatiklik
Çoğu sosyopat; karizmatik, çekici ve merak uyandırıcıdır. Girdikleri ortamlarda konuşmalarıyla, zekalarıyla, tarzlarıyla ve espri anlayışları ile ilgi odağı olurlar. Çevrelerinde hayranlık uyandırırlar, bu özellikleri kazanç elde etmek amacıyla dilediği gibi kullanabilirler. Cinsel açıdan da ilgi çekici oldukları söylenebilir.
7. Yüksek Zeka
Çoğu zekidir fakat zekalarını çoğu zaman insanları kandırmak ve manipüle etmek için kullanılır. Yüksek IQ’ya sahip olanları tehdit unsuru olarak görülür. Seri katillerin çoğu psikopatlardan ve yüksek zekalı sosyopatlardan oluşur.
8. Vurdumduymazlık
Etraflarında olan biteni önemsemezler. Yaptıklarından vicdan azabı hissetmezler ve suçluluk duymazlar. Yaptıkları neye sebebiyet verirse versin, özür dilemezler. Çünkü yanlışlık yapabileceklerini asla kabullenmezler, lügatlarında yanlışa yer yoktur. Siz yanlış bir şey yaptığınızda da asla tahammül edemezler. Bir diğer husus da, dedikleriniz onlar için hiç umurlarında olmamasıdır. Kendileri dışında başka bir varlığı önemsemedikleri için, ne dediğiniz de pek önem teşkil etmez.
9. Pişman Olmama
Vicdan azabı ve suçluluk duymadıkları için pişman olmazlar. Karşıdakinin ne hissettiğini anlamadığı ve yaptıklarını kabul etmekten kaçtığı için pişman olacakları bir şey de yoktur.
10. Sorumluluk Almama
Hayattaki birçok sorumluluktan kaçarlar ve yaptıkları şeyleri kabul etmezler. Sorumluluğu üstlerine almazlar ve çoğu zaman başkalarına yıkmaktan da kaçınmazlar.
Son Olarak Sherlock’un da Dediği Üzere
“Ben bir psikopat değilim, yüksek işlevli bir sosyopatım.”