Sosyal medya hesaplarımız aslında bizlere ne söylüyor?
Kuşkusuz Facebook, Twitter,Snapchat ve Instagram gibi sayısız uygulamayı kullanıyor ve buralarda sosyalleşiyoruz. Bazılarımız bu mecralarda sosyalleşirken gerçekten de ruh halini yansıtırıyor, bazılarımız ise bu mecralarda mutsuz olmadığını göstermek için adeta bir yarışa giriyor. Bir döneme damga vurmuş ve yenisiyle de ses getirmiş T2 Trainspotting filminde Danny Boyle’un bizlerin yüzüne tüketim çılgınlığımızı yüzümüze vururken kullandığı cümleler gibi; ”Kahvaltı yaptığını dünyaya duyur ve birinin, bir yerlerde bunu umursadığını hayal et.”
Tüketim çılgınlığının ve adeta “beğeni” yarışının mutluluğumuzu tatmin etmede büyük görevler üstlendiği şu günlerde depresyonlarımızın sıklığı da kaçınılmaz. Belki farkında değiliz fakat elimize aldığımız sosyal medya uygulamaları bu tüketim kültürünün hızını arttırmada adeta birinciliğe koşuyor. Yeterli ilgi göremediğimiz her post ise bize farkında olmadığımız kötü bir hissiyat yaratıyor.
Belki çok fazla kafa açtık fakat bu düşüncelerin iyi şekilde özetleyen bir grafiker var. O da Southeastern Michigan’da yaşayan Mike Campau’nun ta kendisi! Campau, güzel tasarlanmış klasik neon tabelaları aracılığıyla mevcut sosyal medya platformları durumu üzerine görüşlerini paylaşıyor. Antisosyal adını verdiği bu proje bizlere hayatlarımız hakkında fikirler veriyor…
Sonuç olarak bu tabelalarda günümüzde sosyal medya platformlarını nasıl kullandığımıza ve arkalarındaki gerçeklere ilişkin, muhtemelen biraz sert dürüstlüğü içeren bir dizi güzel görüntü oluşuveriyor…
1. Facebook: Herkesin hayatının güzel olduğu bir yer! “Yazman gerekenler; iyi ki doğdum, kocamla muhteşem bir ilişkimiz var… Fakat gerçek şu ki, boşanıyoruz.”
2. Instagram: BANA BAKIN! BANA BAKIN! BANA BAKIN! “Daha fazla takipçiye ihtiyacım var! Acele etmeliyim havalı görünen bok püsür şeyler paylaşmaya ihtiyacım var. Neden daha fazla takipçim yok!!”
3.LinkedIn: “Gerçekten bilmediğim insanlar bana gerçekten yapmadığım şeyler için onay veriyor.
4. Snapchat: AÇIK; 10 saniye, 24 saat veya sonsuza dek… “Muhtemelen onu göndermemeliydim… İçinde iyi bir şeyler öldü değil mi?”
5. Twitter: Paylaştığım şeyler benim düşüncelerimi gösterir. Ama gösteremeye de bilir…
6. Behance: “Bütün günümü çalışmalarımın linkini proje yorumlarına koyarak harcıyorum “Bu proje harika! Lütfen çalışmalarıma göz atın”
Kaynak: 1