Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından Twitter’a, Hindistan’dan yeni bir rakip çıktı. Hindistan’ın sosyal medya platformu Koo’nun çok kısa bir sürede tüm dünyaya yayılması bekleniyor. Koo’nun kurucu ortaklarından biri olan Mayank Bidawatka, bu yıl içinde Hindistan’daki Koo kullanıcılarının, Twitter kullanıcı sayısını geçmesini bekliyor. Şu an ülkede 25 milyon Twitter kullanıcısı var. 2021 yılının sonunda ise Koo uygulaması 20 milyondan fazla indirilmişti. Bidawatka BBC’ye verdiği röportajda “Artık İngilizce dahil 10 ayrı dil sunuyoruz. Bu yıl Hindistan’daki 22 resmi dilin hepsini kapsamak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Birçok kişi bu yeni uygulamanın dünyada başarı yakalayabileceğini düşünüyor. Peki Koo uygulaması hakkında neler biliyoruz? Detaylara birlikte bakalım.
Koo uygulaması, Hindistan’la Twitter arasında yaşanan bir anlaşmazlık sonucu ortaya çıktı
Narendra Modi başkanlığındaki hükümet, bazı Twitter hesaplarının engellenmesini istemişti. Twitter ise ilk başta talebe olumlu yanıt verse de sonra yeterli gerekçe olmadığını ifade ederek hesapları serbest bıraktı. Hükümet ve Twitter arasındaki gerginlik, Hindistan’daki Twitter çalışanlarına yasal işlemler başlatma tehdidine kadar ileri gitti. Taraflar arasında bir anlaşmaya varılamaması üzerine, bakanlar ve milletvekilleri tek bir gecede yeni platforma geçiş yaptı. Yani Koo, tamamen Twitter’ın alternatifi olarak görülüyordu.
Koo uygulaması 2020 yılında kurulduğunda, Hindistan’daki İngilizce konuşmayan kullanıcılara hizmet veriyordu
Öte yandan uygulama, Twitter’ın yasak olduğu Nijerya’da da önemli ölçüde popülerlik yakaladı. Koo, 2022 yılının sonuna kadar 100 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Bugüne kadar sporculardan Bollywood yıldızlarına kadar birçok tanınmış isim platformu kullanmaya başladı. Sosyal medya, birçok ülkede olduğu gibi Hindistan’da da karşı görüşlerin mücadele ettiği bir alan. Bu nedenle yeni platform hükümet propagandası yapmakla suçlanıyor.
Yeni platformda nefret söylemi ve saldırgan içerikler yasak
Hindistan’daki birçok kişi, Twitter yasaklanırsa Koo kullanabileceklerini söylüyor. Fakat platformun daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için farklı siyasi görüşlerden olan kişilerin de Koo’ya geçmesi gerekiyor.
Koo’nun İngilizce bilmeyen kullanıcılara odaklanması, platformu oldukça cazip kılıyor
Koo’nun Nijerya’daki başarısına değinen Mayank Bidawatka, uygulamayı İngilizce’nin konuşulmadığı diğer ülkelere de taşımak istiyor. Bu amaç doğrultusunda Koo, farklı dillerde içerik oluşturulması için bazı denemeler yapıyor. Bidawatka, “Dünyanın sadece yüzde 20’si İngilizce konuşuyor, yüzde 80’inde İngilizce kullanılmıyor. Bütün bu piyasa bize açık” ifadelerini kullanıyor.