Girişimciliğin birçok tanımı var. En basit ve anlaşılabilir şekilde: “Sanayi ve ticaret ile alakalı herhangi bir alanda para veya para ile ölçülebilecek herhangi bir şeyi ortaya koyarak iş kuran kimse” olarak tanımlayabiliriz. Sosyal girişimciler ise öncelikle toplumsal sorunlarla ilgilenir ve kar amacı gütmez. Ticari girişimciler gibi başkalarının göremediği sorunları ortaya çıkarır ve bunları çözmeye çalışırlar. Bu yazımızda nasıl sosyal girişimci olabileceğinizle ilgili 5 ipucunu sizinle paylaşıyoruz. Detayları birlikte inceleyelim.
Sosyal Girişimci Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken 9 Özellik
1. Neyde iyi olduğunuzu bulun
Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomi ve Sosyal Komisyonu (ESCAP) Teknoloji ve İnovasyon Başkanı Jonathan Wong, şu anda bulunduğu yere gelmesindeki en önemli faktörün neyde iyi olduğunu öğrenmekten geçtiğini söylüyor. Ayrıca, büyük organizasyonlarda çalışma ve değişimi yönlendirme konusunda iyi olduğunu hemen fark ettiğini de belirtiyor.
2. Denemekten korkmayın ama amacınız büyük olsun
ESCAP Başkanı aklında hiçbir zaman bir kariyer olmadığını söylüyor. “Sivil Toplum Kuruluşları ve özel sektör için çalıştım.” diyen Jonathan Wong, İnsanlara ve gezegene daha iyi hizmet vermek için ekonomiyi yeniden şekillendirmenin gerekliliğine inandığından bahsediyor. Çalıştığı kuruluşlarda her zaman bir tema olduğunu da ekliyor.
Sosyal girişimci olmak isteyenlerin küçük büyük demeden her türlü işe girişmeleri, hem ortamı tanıma hem de sorunları fark etme konusunda kendilerine büyük fayda sağlayacaktır.
3. Sabırlı olun
Büyük, karmaşık ve küresel sorunları bir an önce çözmek istiyor olabilirsiniz. Ancak sistemli çözümler oluşturmak için genellikle “stratejik sabra” sahip olmanız gerekir. Yani, eylemlerinizi gerçekleştirmek için doğru zamanları beklemeli ve önceden planladığınız yola sadık kalmalısınız.
4. Kitlenizde güven oluşturun
Nike N7 Genel Müdürü Sam McCracken, bir bireyin güven inşa etmesi için gerekli olan temel bileşenlerden bahsediyor. Bunlardan en temeli sizin kim olduğunuzdur diyen sosyal girişimci şöyle anlatıyor, “Beni tanıyan biriyle konuşursanız, Sam McCracken’in kim olduğunu bilirler, neyi temsil ettiğimi bilirler ve temel değerlerimi bilirler.”
Neyi temsil ettiğiniz ve değerleriniz açık olmalı, bu sayede adınızı duyanların aklında net bir resim oluşur. Ayrıca bu şekilde, seslendiğiniz kitleye güven aşılamanız da daha kolay olacaktır.
5. Adım atmaktan korkmayın
Nike’ın “Just Do It” kampanyasını bilmeyen yoktur. Nike N7’nin Genel Müdürü, kurumsal bir sosyal girişimci olmak için işletmeye değer katmanız gerektiğini söylüyor. “Just Do It” işte tam olarak bu değer kısmına giriyor. Tek sayfalık bir iş planı yazıp bunu Nike’daki üstlerine sunan Sam McCracken “Kollarını sıvamış, yapılması gerekeni yapmış mavi yakalı biriyim.” diyor.
Eğer adım atmaktan korkarsanız hiçbir yere gidemezsiniz. Planlarınızı net bir şekilde kağıda dökün ve üstlerinize sunun. Yapılması gerekenleri ortaya çıkarın ve sadece yapın.
Ve son olarak alçak gönüllü olun
McCracken, “Başarının gizli sosu, alçak gönüllü olmak ve yolculuğunuza insanları da beraberinde getirmektir” diyor. Wong sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Hırslı olmalısınız. Korkusuz olmalısınız. Ayrıca çok alçak gönüllü olmalısınız”
Her şeyi tek başınıza yapamazsınız. Sosyal girişimci olarak amacınız toplumsal ve çevresel fark yaratmak olduğu için mutlaka güvendiğiniz insanlar yanınızda bulunmalı. Diğerlerine de fırsat verirseniz, başarırsınız.
İlginizi çekebilir:
Girişimcilerin Başarı Şansını Azaltan 10 Stratejik Hata
Türkiye’de Sosyal Sorunlara Eğilerek Toplumsal Değişime Ön Ayak Olan 11 Sosyal Girişim
Kaynak: 1