Toplumsal ve çevresel problemlere bir iş modeli ile çözüm üretip, bu modelle kar yerine sosyal ve ekolojik faydayı gözetmek diye özetlenebilecek sosyal girişimcilik, son yıllarda Türkiye de fazlasıyla konuşuluyor. Peki başarılı ve ilham veren bir sosyal girişimci olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir? Bu sorunun yanıtını hep birlikte cevaplayabiliriz…
1. Sosyal sorunları izlemeli ve gözlemelisiniz
Sosyal girişimciler hem fikirleriyle sosyal ve ekolojik fayda yaratabilmek, hem de var olan girişimlerini güçlendirip geleceğe taşıyabilmek için toplumsal ve çevresel sorunları hiç durmadan izleyip gözlemlemeli. Gözlem ve sorgulama yeteneği, hem başarılı bir girişimci olmak hem de ihtiyaç duyulan değişimleri başlatmak için en önemli özellikler arasında…
2. Azimli olmalı ve kolay pes etmemelisiniz!
Sosyal girişimciliğe baş koyanlar azimli olmalı ve kolay pes etmemeli. Sosyal girişimciler hem küçük hem de büyük problemlerle uğraşmak, bu sorunlara yaratıcı ve yenilikçi çözümler getirmek durumundalar. Bu nedenle azimli ve zorluklara karşı daima dirençli olmalılar. Unutmayın ki sosyal girişimler kurulduktan yıllar sonra başarıya ulaşabiliyor…
3. Risk almalısınız
En başarılı sosyal girişimlerin arkasında gerektiğinde risk almaktan çekinmeyen ekipler olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Doğru zamanda ve doğru durumlarda aldığınız riskler sosyal girişiminizi başarıya ulaştırmada yardımcı olabilir.
4. Başarısızlıktan korkmamalısınız!
Sosyal girişimcilerin başarısız olmaktan korkmamaları gerekiyor. Her durumda ve işte başarısızlık ihtimali olduğunu bilerek hareket etmeli, başarısızlıklardan da dersler çıkararak girişiminizi geliştirmeye devam etmelisiniz.
5. Ekip çalışmasına önem vermelisiniz
Sosyal girişimler yalnızca bir kişinin değil büyük bir ekibin uyum içinde ve inanarak çalışmasıyla başarıyı yakalayabiliyor. Bu nedenle ekip çalışmasına önem vermeli, ortak akla uygun şekilde hareket etmeli ve elde edilen en ufak bir başarıyı bile ekip olarak kutlamalısınız.
6. Başarılı sosyal girişimlerden ve tecrübeli sosyal girişimcilerden yararlanmalısınız
Kendi sosyal girişiminizle uzun vadeli başarılar elde etmek için geçmiş tecrübelerden faydalanmalısınız. Başarılı sosyal girişimler ve alanında ön plana çıkan sosyal girişimciler kafanızdaki soru işaretlerini kaldırmanın yanı sıra motivasyonunuzu da artırabilir.
7. Bir sonraki adımı iyi planlamalısınız
Başarılı bir sosyal girişime sahip olmak için ekipteki herkes bir sonraki adımı iyi planlamalı ve gerektiğinde eşit düzeyde inisiyatif alabilmeli. Mevcut duruma ve başarılara odaklandığınız kadar atacağınız yeni adımları da düşünmeli, sosyal girişimin amacına uygun hareket etmelisiniz.
8. Meraklı olmalı ve durmaksızın araştırmalısınız
Başarılı bir sosyal girişimci olmak için gereken en önemli özelliklerden biri de meraklı olmak ve dünyadaki tüm yenilikleri mümkün olduğunca yakından takip etmek. Hiç durmadan araştırmalısınız ve sosyal girişiminizi bir adım ileri taşıyacak yeniliklerden ve fikirlerden haberdar olmalısınız. Ancak bunu yaparken odağınızı da kaybetmeyin…
9. İlham veren sosyal girişimleri takip etmelisiniz
Geliştirdiği türetim ekonomisi sistem ile herkese ilham veren Good4Trust.org ve çarşısında dükkan açmış sosyal girişimleri yakından takip etmeli ve faaliyetlerini yakından izlemelisiniz. Bir sosyal girişim kurduysanız veya kurduğunuzda Good4Trust’ta dükkan açmak için başvurabilirsiniz. Sosyal ve ekolojik faydayı gözeten bir birey, bir “türetici” olarak da Good4Trust Çarşı’daki sosyal girişimlerden alışveriş yaparak türetim ekonomisinin gelişip yaygınlaşmasına destek olabilirsiniz.