Eğer popüler olmanın yollarını arıyorsanız ya da “Fiziksel olarak nasıl daha dikkat çekici biri olurum?” diye düşünüyorsanız bu yazımız size göre değil baştan belirtelim. Bir şeyler yolunda gitmiyor, evden çıkasınız gelmiyor, kendinizi toplum için yeterli görmüyor olabilirsiniz. En yakın arkadaşlarınızla bile görüşmek istemeyecek kadar canınız sıkkın olabilir, yeni insanlarla tanışmaktan endişe ediyor olabilirsiniz. Tüm bu olumsuzlukları bir tarafa bırakıp “Benim aktif bir sosyal hayatım var ama istediğim gibi yönetemiyorum” da diyebilirsiniz. Bu sayılan problemlerin çoğunu yaşayan erkeklerin ortak noktası aslında problemli bir sosyal hayata sahip olmaları. “Sosyal hayatım istediğim gibi değil” diyen ve sosyal hayata uyum sağlayamayan erkeklere yönelik oluşturduğumuz bu listede olası sorunları ve çözümleri konuşarak hayalini kurduğunuz sosyal hayata sizi bir adım daha yaklaştırma niyetindeyiz. Birazdan sıralanacak tüm tavsiyelerin bilişsel anlamda bir fayda sağlayacağı ve olası sosyal odaklı problemlerin çözümüne yönelik olumlu etki yaratacağını düşünüyoruz. İsterseniz yavaştan başlayalım. İşte sosyal açıdan problem yaşayan erkeklere yönelik tavsiyeler.
1. Kendinize “Ben kimim?” diye sorun ve cevapla yüzleşin
Bu soru sosyal hayatınızda yapacağınız her eylemin, atacağınız her adımın hareket noktası olacak nitelikte. Kendinizi tanımazsanız kimseyi tanıyıp anlayamazsınız. Bu nedenle kendinizi tanımaya çalışın. Nelerden hoşlandığınızı, sizi nelerin sinirlendirebileceğini ya da üzebileceğini analiz edin. Kendinizi tanımlayacak belli başlı çıkarımlardan sonra bu sonuca paralel bir sosyal hayat ve sosyalleşmeniz gereken insan/insanlar fikri zaten otomatik olarak aklınızda canlanacaktır. Örnek verecek olursak siz daha sakin bir yapıda, edebiyattan felsefeye, şiirden müziğe ilgi duyan bir kişisiniz diyelim. Doğal olarak bulunmak isteyeceğiniz sosyal ortam kişisel zevklerinizle alakalı bir ortam olacak. Çünkü seçiminizi buna göre yapacaksınız. O yüzden kısaca ifade edebilir ki sağlıklı bir sosyal yaşam ilk olarak kişinin kendisini tanımasıyla şekillenmeye başlar.
2. Kendinizi tanımak yetmez, gelişime açık olmalısınız
İnsan dediğimiz varlık şüphesiz bir şekilde gelişime ve değişime açık olmak zorundadır. Zorundadır diyoruz zira an be an değişen bir dünya içerisinde belirli bir gelişim ivmesi yakalayamamak ne yazık ki sosyal hayattan iş hayatına kadar uzanan geniş bir çerçevede sizi oldukça zor bir duruma sokabilir. Bu nedenle bir erkeğin kendisini tanımaktan sonra yapması gereken ilk iş kişisel gelişimine odaklanmaktır. Kişisel gelişiminiz arttıkça buna paralel olarak içerisinde bulunacağınız sosyal ortamda bu gelişim çerçevesinde şekillenecektir. Kimsenin kendini geliştirmeyen, düz mantıklı ve değişime kapalı insanlarla yan yana olmak isteyeceğini düşünmediğimizden dolayı bu madde sizin için oldukça büyük bir önem arz ediyor.
3. “Ne istiyorlar?” değil “Ne istiyorum?” diyebilmek gerek
Sosyal hayatında ciddi problemler yaşayan bir erkekseniz muhtemel hatalarınızdan birisi çevrenizin sizden istediği her şeyi onlar için sorgusuz sualsiz yapmanız olabillir. Siz bir bireysiniz ve size dayatılan her şeyi koşulsuz, kuralsız yapmak zorunda değilsiniz. Sosyal ilişkiler içerisinde örneğin bir arkadaş grubu içerisinde “Bay evet” etiketi ile isimlendirilecek kadar bir görev adamıysanız üzgünüz; bu sizi değersizleştirmekten başka hiçbir işe yaramaz. İlk maddede belirttiğimiz “Kendini tanı” sorusunu atlayarak bir sosyal hayat yaşamaya çalışanların ne yazık ki ciddi bir kısmı bu durumdan muzdarip. Kendini tanımayan bir birey, sırf sosyal ortamdan kopmamak adına her şeyi kabul ederse asla gerçek kişiliğini keşfedemez. Çözüm basit; zaman zaman hayır demeyi bilmelisiniz.
4. Hatalar, problemler ve özürler…
Ne istiyorum sorusunu sorabilmenizin öneminden bahsettik ama bu asla “Ben ne istiyorsam o” şeklinde bir yargıya dönüşmemeli zira böyle bir durum sizi uzlaşılmaz ve hata yapmaya programlı birisine çevirir. Kimse istediği bir fikirden asla taviz vermeyen, uyum sağlayamayan biriyle iletişim kurmak istemez. Buna en yakın arkadaşlarınız da dahil… Bu yüzden önerimiz hata yaptığınızda ya da kalp kırdığınızda özür dilemeyi bilin. Ek bir tavsiye vermek gerekirse; defalarca size yapılan aynı tür bir yanlışı affetmek sizi güçsüz ve değersiz bir duruma sokabilir. Bu sebeple bazen iletişimi kesmek en mantıklı yoldur. Asla unutmayın; bazı insanlar hayatınızdan çıktığında hayatınız, sosyal yaşantınız renklenebilir.
5. Uzak durmanız gereken hatalı bir söylem; “Erkek adamız be ne olacak sanki!”
Erkek olmak sosyal ortamlarda size rahatlıkla taşkınlık, edepsizlik ve hatta gereksiz güç gösterileri yapma hakkını vermez. Bu mantıkla gerçekleştirilen her sosyal aktivitede muhtemel sonunuz kötü biri olarak gözükmek olacaktır. Taşkınlık peşinde harmanlanmış bir sosyal hayat tavsiyesinde bulunan arkadaşlarınıza hayır diyebilip bu tür taşkınlıklardan uzak durmanız gerekir.
6. Adalet kavramına önem verin
Sosyal ilişkilerinizde “adalet” aklınızdan çıkmaması gereken bir kavram. Size ya da sosyal çevreniz içerisinde bulunan bir arkadaşınıza yapılan haksız bir eylemin müsebbibini kolay bir şekilde affetmeyin. Başka birine haksızlık eden birisi en yakın arkadaşınız bile olsa buna asla onay vermemelisiniz. Zira erkeklerin dünyasında “geride adam bırakmamak” şeklindeki erdem cümlesi ne yazık ki bu tür durumlarda sosyal açıdan bir intihar eylemi olarak sizi zor bir duruma düşürebilir. Hiçbir zaman adaletin terazisini sosyal yaşamınız içerisinde bir kenara fırlatmayın.
7. Gerektiğinde onurlu bir yalnızlığın sahte bir sosyal çevreden daha değerli olduğunu unutmayın!
Sosyal açıdan problem yaşayan erkeklere yönelik hazırladığımız tavsiye listesinin sonuna geldik. Hayat herkese adil davranmaz. Doğru bir sosyal çevre kuramamış olabilirsiniz. Böyle durumlarda sizlere tavsiyemiz daha düzgün ve daha yararlı bir sosyal hayat kurmadan önce yaşamanız gereken bir yalnızlık durumu varsa bundan korkmamanız. Yüzleşin, kabullenin ve olası çözüm yollarını arayın. Başlıkta da ifade ettiğimiz gibi yalan dolu, zehirli ve herkesin maske taktığı bir sosyal çevreden evla bir durum varsa o da yalnızlıktır. Böyle bir durumda yalnızlık daha güvenli ve daha yapıcı olabilir.