Türkiye, birkaç gündür 2021’de yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’nu tartışıyor. Tartışmaya sebep olan şey ise kanunda yapılması planlanan bir değişiklik. Toplumun pek çok kesiminin tepki gösterdiği ve sert şekilde eleştirdiği değişiklik ile sokak hayvanları uyutulabilecek. İktidar ise sokak hayvanları yasası değişikliğini son dönemde sokak köpeklerinin saldırısından mağdur olan yurttaşlardan gelen talepleri gerekçe göstererek savunuyor, sokak köpeklerinin uyutulması seçeneğini de içeren yasa teklifini hızla meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor. İşte, hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda vatandaşın da şiddetli şekilde tepki gösterdiği sokak hayvanları yasa tasarısı hakkında bilmeniz gerekenler.
Sokak Hayvanları Kanunu’nda yapılması planlanan düzenleme bir süredir Türkiye’nin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor
Bildiğiniz gibi iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) sokak hayvanları ile ilgili yeni düzenleme için Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe hazırlanıyordu. Bazı basın yayın organlarına göre AKP bir süredir gündeminde bulunan sokak hayvanlarıyla ilgi kanun teklifi hazırlıklarının sonuna geldi.
2021 yılında yürürlüğe giren yasa kedi ve köpek gibi evcil hayvanlara çip takılmasını zorunlu hale getirmişti
Ayrıca ev hayvanlarını terk edenlere yaptırımlar getiriyor, sokak hayvanlarının kısırlaştırılarak sayılarının azaltılmasını öngörüyordu. İşte yeni düzenleme ile bu yasada daha önce yer verilmeyen bazı hükümler yer alacak. Ancak teklifin detayları, kamuoyunun pek çok kesiminde tepkiyle karşılandı.
Gündemdeki sokak hayvanları yasası değişikliği başıboş köpeklerin uyutulmasını öngörüyor
Yasa teklifinin, son dönemde sokak köpeklerinin saldırısından mağdur olan yurttaşlardan gelen talepler sebebiyle hazırlandığı ifade ediliyor
Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kesin talimatının taslak hazırlığında etkili olduğu belirtiliyor. Bazı basın organlarında yer alan haberlerde; Erdoğan’ın sokak köpekleri konusunda ilgili bakan ve bürokratların katılımıyla yapılan toplantıda, bu konuda adım atılmamasına tepki gösterdiği ve “Bu iş çığırından çıktı, Neyi bekliyoruz? Bir an önce halledin artık.” diyerek tepki gösterdiği belirtiliyor. Ancak sokak hayvanları yasa tasarısı kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılandı. Tasarının detaylarını gören çok sayıda vatandaş sokak köpekleri uyutulacak mı sorusuna yanıt arıyor.
Birden fazla bakanlığın ortak çalışmasıyla hazırlanan taslak ile başıboş sokak köpeklerinin uyutulması yasal hale gelecek
Yeni yasa tasarısı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlandı. Ayrıca tasarının İngiltere’deki bir düzenlemeye benzer şekilde hazırlandığı ifade ediliyor.
Gündemdeki sokak hayvanları yasa tasarısı başıboş köpeklerin uyutulmasını öngörüyor
İktidar kaynakları maliyetinin yüksek olması, ilgili bakanlıklar ve belediyeler arasındaki koordinasyon sorunu ve barınak yetersizliği gibi nedenlerle kısırlaştırma ile sokak köpeklerinin popülasyonunun azaltılmasının yıllar alacağını ifade ediyor. Kısırlaştırma işleminin ise saldırganlık sorununu çözülemeyeceğini belirtiyorlar. Ayrıca sokak köpeklerinin “hayati tehlike” oluşturduğunu dile getiren bazı parti yöneticileri, konunun toplum sağlığı sorununa dönüşmeden böyle bir önlem alınmasının zorunlu olduğunu ileri sürüyor.
Sokak hayvanları yasa tasarısı önümüzdeki günlerde meclise gelecek
Yasa tasarısının kabul edilmesi halinde nasıl bir süreç işleyeceği ise merak konusu. Detaylara birlikte bakalım.
Yeni yasa ile birlikte barınaklardaki sokak hayvanları ilk etapta sahiplendirilmeye çalışılacak
Bu doğrultuda belediyelerin barınaklarındaki köpeklerin fotoğrafları çekilecek ve internet sitelerinde sahiplendirme ilanı yayınlanacak. Sahiplenilen köpeklere çip takılacak ve bu canlılar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takip edilecek. Sahiplendiği hayvana karşı sorumluluklarını yerine getirmeyen veya onları sokağa bırakan kişilere ise Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki yaptırımlar uygulanacak. Yeni bir yuva bulamayan hayvanları ise başka bir son bekliyor!
30 gün boyunca sahiplenilmeyen köpekler iğneyle veya ilaç verilerek uyutulacak
Uyutulan köpeklerden boşalan yerlere yeni hayvanlar getirilecek ve süreç aynı şekilde devam edecek
Bir ay içerisinde sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasını öngören yasa tasarısı tepkilerin odağında
Hayvan hakları savunucularının ve sivil toplum örgütlerinin de aralarında olduğu geniş bir kesim, tasarıya şiddetle karşı çıkıyor. Öyle ki yeni tasarının yasalaşması halinde hayvan barınaklarının birer ölüm kampına dönüşeceğini dile getiren ve mevcut soruna farklı bir çözüm getirilmesi gerektiğini ifade eden çok sayıda insan var.
Kaynak: 1