Gezegenimizdeki ilk atom bombası patladığında takvimler 16 Temmuz 1945’i gösteriyordu. Bu faciayla birlikte tüm dünya için yeni bir çağ başlamış oldu. O günden bu güne, nükleer silahlar insanlığın en büyük korkularından biri olmaya devam ediyor. Sığınaklar, nükleer silahlardan korunmak için en etkili yollardan biri olarak kabul ediliyor. Dünyanın pek çok bölgesinde yer altına inşa edilen beton sığınaklar bulmak mümkün. Biz de sizler için Soğuk Savaş döneminden kalan nükleer sığınakları araştırdık. İşte Soğuk Savaş döneminden kalan 10 nükleer sığınak…
Sonnenberg Sığınağı, İsviçre
Leziz peynirleri ve çikolatalarıyla tanınan İsviçre, tüm nüfusu barındırabilecek sığınaklarıyla da dikkat çekiyor. Bu sığınaklardan en bilineni neredeyse 20 bin kişilik bir kapasitesi olan Sonnenberg Sığınağı. Sığınağın inşası 1970’lerde başladı ve yaklaşık 6 yıl sürdü. Bir zamanlar dünyanın en büyük sığınağı olarak kabul ediliyordu.
Bunker-42, Rusya
1951 yılında yerin 65 metre altına inşa edilen bu sığınakta bol bol gıda ve ilaç stoğu bulunuyor. Bu stoklar sayesinde yaklaşık 600 kişi, 30 gün boyunca hayatta kalabiliyor. 2000 yılında gizliliği kaldırılan sığınak, 2017 yılında halka açıldı. Sığınağa ulaşmak için gizli bir trene binmek gerekiyor.
Bunk’Art, Arnavutluk
Arnavut diktatör Enver Hoca, 20. yüzyıl boyunca birçok sığınak inşa ettirdi. 1983 yılına geldiğimizde ülkede 173 bini aşkın sığınak bulunuyordu. Bunk’Art, bir nükleer saldırı esnasında Enver Hoca ve kabinesini koruyacak şekilde tasarlanmıştı. 5 katlı komplekste 100’den fazla oda bulunuyor. Günümüzde sanat merkezi olarak kullanılıyor.
York Sığınağı, Birleşik Krallık
1961 yılında tamamlanan ve 90’lı yıllara dek faaliyet gösteren bu sığınakta iki farklı kat bulunuyor. Sığınağın asıl amacı hayatta kalan halkı radyoaktif serpintiler hakkında uyarmak. Dolayısıyla Gözlemci Kolordu’nun bölgesel karargahı da burada bulunuyor. Tesis 2006 yılından bu yana halka açık, yani ziyaret edilebiliyor.
Ligatne Gizli Sovyet Sığınağı, Letonya
Bir zamanlar çok gizli olan bu sığınak, Letonya’nın komünist seçkinleri için inşa edilmişti. Sığınakta birkaç ay boyunca hayatta kalmaya yetecek kadar stok bulunuyordu. Günümüzde bir Sovyet hatırasına dönüşen bu yerde eşyalar ve aksesuarlar sergileniyor.
Diefenbunker, Kanada
Ottawa’nın 30 km batısında yer alan bu beton sığınak, dört farklı kattan oluşuyor. Hükümetin Sürekliliği projesi kapsamında inşa edilen bu sığınakta yaklaşık 600 kişiye yetecek stok bulunuyor. 1994 yılında hizmet dışı bırakılan Diefenbunker, 1996 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor.
Bundesbank Bunker Cochem, Almanya
Dışarıdan bakıldığında masum bir eve benzeyen bu sığınak, Alman Bundesbank tarafından inşa edildi. Yaşanabilecek herhangi bir nükleer saldırı esnasında Alman banknotların korunması hedeflenmişti. Sığınak 1988 yılında hizmet dışı bırakıldığında içerisinde 15 milyar Alman Markı bulunuyordu.
ARK D-0, Bosna Hersek
Bu çok gizli sığınak, 1953 yılında Yugoslav komünist diktatör Josip Broz Tito tarafında inşa ettirildi. Sığınağın amacı, ülkenin en önemli siyasi personellerini ve askerlerini korumaktı. Burada 350 kişiyi yaklaşık 6 ay barındıracak stoklar bulunuyordu. Sığınağın inşaatı sırasında çok sayıda işçi hayatını kaybetti. Hatta söylentilere göre her vardiyada en az bir işçi ölüyordu.
Merkezi Savaş Karargahı, Birleşik Krallık
Sovyetler ile yaşanacak herhangi bir nükleer savaşta Birleşik Krallık hükümetini barındırması planlanan bu sığınak, yaklaşık 4 bin kişilik bir kapasiteye sahip. Soğuk Savaşın ardından kompleksin bir kısmı şarap deposu haline geldi. Nihayet 2004 yılında devre dışı bırakıldı ve Savunma Bakanlığı tarafından satışa sunuldu.
Hospital in the Rock, Macaristan
1930’lu yıllarda İkinci Dünya Savaşı’na hazırlık olması için inşa edilen bu hastane, Soğuk Savaş dönemi boyunca da hizmet verdi. Hastanede yaklaşık 200 doktor ve hemşirenin sığınabileceği bir sığınak bulunuyor. Günümüzde bölgenin zengin tarihini gözler önüne seren bir müze olarak kullanılıyor.
İlginizi çekebilir:
Doğaya Geri Dönülmez Zararlar Veren Dünya Tarihinde Yaşanmış En Büyük 6 Nükleer Kaza
Kaynak: 1