Gün geçmiyor ki 3D yazıcılarla yeni ve ilginç şeyler üretilmesin. Eksik uzuvlar için protezlerden tutunda, organlara kadar her şeyi artık bu teknolojiyle imal edebilmek mümkün. Singapur Ulusal Üniversitesi Mühendislik öğrencileri tarafından üretilen Snowstorm Dünya’nın ilk insan taşıyabilen multikopter dronu olarak karşımıza çıkıyor. Hala deneme aşamasında olan dronun bazı parçaları 3D yazıcılarla üretilmiş. Üniversiteyi ve geleceğin mühendislerini bizler de tebrik ediyoruz..
Bir nevi Jetpack…
Daha önce bilim kurgu filmlerinde karşılaştığımız insanların uçmasını sağlayan Jetpack adlı cihazları biliyoruz. Pek çok farklı firmaların daha önce bu tarz prototipleriyle karşılaştık ancak bu cihaz bizim video çekimleri yaparken kullandığımız multikopterlerin biraz daha dopingli hali diyebiliriz.
Bir grup mühendislik öğrencisinin eseri
Singapur Ulusal Üniversitesi’nde okuyan bir grup mühendislik öğrencisinin tasarlayıp yaptığı Snowstorm gerek manevralrı gerek kullanımı ile helikopterlerle oldukça benzerlik taşımakta.
Henüz test aşamasında
Kişisel uçuş aletlerinin giderek popüler olmaya başladığı günümüzde Snowstorm’un hayatımıza dahil olması biraz daha beklememiz gerekecek. Hala test aşamasında olan Snowstorm 70 kg’lık bir insanla ortalama 5 dakika boyunca havada kalabiliyor. Bu oldukça kısa bir süre ancak ilerleyen zamanlarda bu süre arttırılırsa otomobillerin yerini alması muhtemel bir durum olabilir.
Uçan otomobillere tepki olarak doğdu
Snowstorm 24 adet pervaneye ve 6 adet çarpışma önleyici iniş takımına sahip. Henüz bir prototip olan Snowstorm’un manevra, havada kalma süresi ve güvenlik gibi açılardan gündelik hayatta kullanılabilir hale getirilebilmesi için çalışmalar devam ediyor. Snowstorm’un birçok parçası 3D yazıcılarla üretilmiş ve tasarlanmış.
Birçok farklı amaçla kullanılabilir.
Snowstorm’un geliştirilmesi tamamlandığında gündelik hayatta otomobillerin yerine kullanılabilecek. Yani ilerleyen yıllarda işe giderken kendi kişisel havayolumuzu kullanabiliriz. Ayrıca yangın söndürme, arama kurtarma gibi faaliyetlerde de Snowstorm’u görebiliriz.
Umalım da en kısa zamanda hayatımıza dahil olsun
Drone kazalarında küçücük droneların bile yeri geldiğinde ne kadar büyük hasar verebileceğine dair videolar internette bulunmakta. Snowstorm her ne kadar ilgi çekici görünse de güvenlik, manevra, hız ve havada kalma süresi gibi konularda oldukça yol katetmesi lazım. Ancak bu sorunlar ilerleyen zamanlarda çözüme kavuşturabilirse Snowstorm ticari olarak satışa sunulabilir ve hayatımızda yer edinebilir. Snowstorm’un bütün test uçuşları üniversitenin spor salonunda gerçekleştiriliyor ve her geçen gün geliştirilmekte. Bu tek kişilik aracın testlerden başarıyla geçmesi halinde kişisel bir hava aracı olabileceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor.