ABD’nin Los Angeles şehri, pek çok gezginin ilgisini çeken bir yer. Hollywood Bulvarı, Venice Beach’i ve Universal’ın Stüdyoları ile dikkat çeken bu şehir, aynı zamanda çok sayıda evsizin bir arada yaşadığı (hatta deyim yerindeyse sıkışıp kaldığı) Skid Row ilçesini de barındırıyor. Burası hem suç oranının yüksek olduğu hem çok sayıda evsizin yaşadığı hem de hijyenik olmayan bir yer… Peki Skid Row nasıl bu hale geldi? İşte yanıtı?
ABD’nin New York’tan sonra en kalabalık şehri Los Angeles, Kaliforniya eyaletine bağlı bir metropol. Turistlerin en çok ziyaret etmek istediği yerlerden biri olan Los Angeles, evsizlerin çoğunlukta olduğu Skid Row ilçesi ile meşhur
Skid Row’u popüler yapan şey, ABD’deki evsiz nüfusun büyük bir kısmına sahip olması
Öyle ki, 2019 nüfus sayımına göre bölgede 4 bin 757 kişi yaşıyordu. Ve bu bölge, ABD’nin en büyük istikrarlı evsiz nüfuslarından birini (yaklaşık 4 bin 200– 8 bin) karşılıyor. Skid Row’da yaşayanların büyük kısmını 25-54 yaş aralığındaki kişiler oluşturuyor.
Depresif ilçe Skid Row’un isminin geldiği yer ise kerestecilik mesleğine dayanıyor
Skid Row isminin kökeni aslında Skid Road‘dur. Oduncular, kestikleri ağaçların tomruklarını yağlanmış kızaklardan (skid) yapılmış yollardan aşağı kaydırarak yakındaki bir nehre taşıyorlardı. Ve bu tomruk yığınına yolun sonuna kadar eşlik eden oduncular tomruk kampına geri dönmek için beklerlerdi.
Ancak sonradan terim, parası olmayan ve yapacak hiçbir şeyi olmayan insanların toplandığı yerler için geçerli olmaya başladı. Sonuçta Skid Row, günümüzde ABD’nin depresif sokaklarının adı olarak geçiyor.
Bölgede yaşayan bir evsiz, 2018 yılında verdiği röportajda Skid Row’u şöyle anlatıyor:
“Belirli sokaklarda yaşamak için vergi ödemeniz gerekiyor. Skid Row’da uyuşturucu çok yaygın. Eğer sizi kurtaracak bir aileniz ya da gidecek bir yeriniz yoksa Skid Row’a gitmek zorunda kalıyorsunuz. Burada eşyalarınızı sürekli kaybediyorsunuz. Sürekli çalınıyorlar. Örneğin kötü bile olsa ayakkabınızı çalıyorlar.”
“Özellikle buradaki kadınlara üzülüyorum çünkü farklı şekillerde kullanılıyorlar. Benim eşim de bunu yaşadı. Karım bir seks işçisi ve hamile kaldı. Hamileliğinin sonunda nöbet geçirmeye başladı, bu yüzden beyin kanseri teşhisi kondu ve tedaviden ölmekten korkuyor. Tedavinin %80 ölüm riski var.”
Öte yandan Skid Row’da sokaklar idrar kokuyor. Burada yaşayan evsizler için az sayıda umumi tuvalet yapılmış ancak bu tuvaletler son derece bakımsız
Bu durum ise insanların tuvaletini sokağa yapmasına sebep oluyor. Sonuç olarak Skid Row, kötü kokan ve hijyenik olmayan bir yer olmaya devam ediyor.
Peki evsizlerin yaşam alanı haline gelen Skid Row nasıl bu hale geldi? Bu sorunun cevabını bulmak için 1930’lara gitmek lazım?
Skid Row, 19. yüzyılın sonunda geçici mevsimlik işçilerin konaklama noktasıydı. O dönem burada pek çok konut oteli açılmıştı. ABD İç Savaşı’nın yerlerinden edilen gazileri tren istasyonlarında yaşıyordu. Demiryollarının çevresinde veya yakınında, kendilerine hizmet etmek için ortaya çıkan ucuz otellerde, salonlarda ve genelevlerde toplanma eğilimindeydiler.
1930’larda Skid Row, 10 bin kadar evsiz, alkolik ve toplumun diğer kesimlerine ev sahipliği yapıyordu. Fakat polis, Los Angeles’taki suç oranının fazla olmasını Skid Row’a bağlıyordu. Sonuç olarak polis, bölgeye baskın yaptı ve 1947’de 350’den fazla kişiyi tutukladı
Ancak bu baskını düzenleyen Los Angeles Polis Departmanı Şefi Clemence B. Horrall’ın yardımcısı Joseph Reed, baskından bir hafta sonra Skid Row’da “güçlü bir soygun” olmadığını söyledi??♀️
Ardından 1956’da Skid Row’daki binaları “rehabilite etme” girişimleri başladı. Ancak bu girişim, yine birçok kişinin evsiz kalmasına sebep oldu?
Rehabilite girişimleri, bölgedeki binaları onarmak demekti. Ancak binaları onarmak için gereken masraflar, mal sahibine ait olacaktı. Bazı konut oteli sahipleri ise otellerini yıkmanın onarmaktan daha az maliyetli olduğunu gördüler.
Dolayısıyla bölgenin pek çok sakini, otellerin sağladığı uygun fiyatlı konutların yarısının kaybedilmesiyle kendilerini evsiz buldu.
1987 yılında Skid Row tekrar bir sorun olarak gündeme geldi. Los Angeles Belediye Başkanı’nın desteklediği Polis Şefi Daryl Gates, bölgedeki evsizlerle ilgili baskı politikası yürüttü
Ancak şehrin savcısı (ve gelecekteki belediye başkanı) James K. Hahn; Meclis Üyesi Zev Yaroslavsky ve sivil toplumun girişimleri sonucunda evsiz insanların hakları koruma altına alındı. En azından yeterli konut bulana kadar sokaklarda yaşamaya devam etmeleri için bu kişilerden destek gördüler??
Sonuç olarak kamp karşıtı yasalar geçersiz kaldı.
Ancak polis baskısı yıllar sonra 2002’de tekrar baş gösterdi. Öyle ki, Los Angeles Polis Departmanı Şefi William Bratton, Skid Row’u “temizlemek” için kamp karşıtı yönetmeliği uyguladı
Polis, evsizlerin battaniyelerini, giysilerini ve yemek pişirme araçlarını topladı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ise Polis Departmanı’ndan saat 6.30 ile 21.00 arasında evsizleri tutuklamasının veya Skid Row’daki eşyalarına el koymasının yasaklanacağı bir uzlaşma istedi. Bu başta kabul edildi ancak sonradan Central City East Association uzlaşmaya karşı çıktı. Ardından Skid Row’un evsizleri 2006’da sokaklarda yattıkları için tekrar tutuklandılar.
Daha sonra Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin girişimleri ile tekrar uzlaşmaya varıldı.
Öte yandan 2006’da Los Angeles Polis Departmanı, Skid Row’daki suç faaliyetlerini azaltmak için Güvenli Şehirler Girişimi’ne başladı
68 haftalık plan bittikten sonra Los Angeles Polis Departmanı yaptığı bir araştırmaya göre; Güvenli Şehirler Girişimi ile bölgedeki suçların yaklaşık %46 azaldığını, ölümlerin ise yaklaşık %34 düştüğünü iddia etti.
Fakat başka bir araştırma suç oranları azalırken, daha yüksek hapis oranlarının bölgenin artan evsiz nüfusuna katkıda bulunan bir faktör olduğunu öne sürdü. Bu sonucu yerel aktivistler de desteklemiştir.
Ancak bütün baskılara ve olumsuz yaşam koşullarına rağmen Skid Row, pek çok sanatçının yaşadığı bir yer✨
Historic Core ve Arts District gibi semtleri çevreleyen konumu nedeniyle, Skid Row genellikle mahalle sınırlarını aşan etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Örneğin Los Angeles Yoksulluk Departmanı (Los Angeles Poverty Department) adlı bir performans grubu, Skid Row’a öncelikle tiyatro dersleri ve performansları şeklinde sanatsal kaynaklar sağlıyor. Öte yandan bu departman, bölgede 2009’dan beri Tüm Skid Row Sanatçıları Festivali‘ni (Festival for All Skid Row Artists) de düzenliyor.
Öte yandan ilçenin duvar resimleri de meşhur. İşte bunlardan bazıları;
1. Skid Row “Şehrin Sınırları” Duvar Resmi (Skid Row City Limits Mural)
Yalnızca topluluğun tarihi ve mahallenin modern durumu hakkındaki duygularını ifade etmek için gönüllüler tarafından oluşturuldu.
2. “Sevgili Komşu” Duvar Resmi (Dear Neighbor Mural)
Tüm vatandaşların konut yapma hakkı olduğunu anlatan bir duvar resmidir.