Şizofreni, gerçekliğin zamanla kaybolduğu; duygu, düşünce ve davranışlarda ciddi bozulmaların ortaya çıktığı ruhsal bir hastalık. Ve bugün dünya nüfusunun yüzde biri gibi ciddi bir rakamın bu hastalığa sahip olduğu biliniyor. Ülkemizde ise bu rakamın 600 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.
Şizofreni hastalarına uygulanan tıbbi tedavinin yanı sıra, bazı alternatif tedavi yöntemleri de mevcut. Ancak Türkiye’de bu alternatif tedavi yöntemleri çok fazla bilinmiyor; ya da tercih edilmiyor. Şimdi size bahsedeceğimiz tedavi yöntemi ise ülkemizde bir ilk niteliğinde. İşte umudumuzu yeşerten Doktor Basri Köylü‘nün uyguladığı tiyatro terapisi ve bu tedavinin doğurduğu muhteşem sonuçlar.
Basri Köylü, bir psikiyatri uzmanı
Aksaray Devlet Hastanesi’nde görev yapıyor…
Kendisi şizofreni hastaları için Türkiye’de denenmeyen bir tedavi yöntemini hastalarına uyguladı: Tiyatro terapisi
Aynı zamanda bir tiyatrocu olan psikiyatrist, uzun süredir aklında olan bu fikir için, önce tamamı şizofreni hastalarından oluşan bir tiyatro topluluğu kurdu
Ve 1 yıl boyunca yaklaşık 30 hastayı çalıştırdı.
“Amacım şizofreni hastalarının sesini duyurmak, onların tedavilerine katkıda bulunmak ve bu hastalarımızın yaşadığı en önemli sıkıntılardan birisi olan ön yargılar ile mücadele etmek”
Uyguladığı tedavi yönteminin amacını böyle açıklıyor Basri Köylü…
Ve hastalarla çalışmaya başladıktan 2 ay sonra onlardaki değişimi gördü
Tamamı şizofreni hastalarından oluşan “Ben de Varım” isimli tiyatro grubu, bir yıl içinde Aksaray ve farklı illerde 20 gösteri düzenledi
Öyle ki, doktor Basri Köylü’nün hastalarından ve bu tiyatro grubunun üyelerinden biri olan Çapan Altınsoy da şu cümlelerle açıklıyor yaşadığı değişimi:
“Sinirleniyordum. Sesler duyuyordum. Görüntüler görüyordum. İnsanları, düşman görüyordum herkesi. Sonra hayatımda değişiklikler olmaya başladı. Tedavi görmeye başladım. Tedavimin bu kısmında ilaçlar verildi. Biraz daha iyi hissetmeye başladım. Daha sonra tiyatroyla buluştum. Tiyatronun çok faydası oldu.”
Hastalardaki değişimi sadece kendileri değil, çevreleri de fark etmeye başladı
Ve birçok hastanın ilaçlı tedavisi ciddi biçimde alt seviyelere indirildi.
Kendilerini bir köşede izole eden hastalar, tiyatro sayesinde sosyalleşerek adeta yeniden hayata karıştılar. “Bu, herhangi bir ilaçla hastalara verebildiğimiz bir şey değil” diyor bir diğer doktor Mehmet Mert Koryürek
Bu çalışmadan önce 5 dakika sohbet edemeyen hastalar, şimdi saatlerce prova veya gösteri yapabiliyorlar…
Uyguladığı tedavinin muhteşem sonucu karşısında duyduğu mutluluğu ise şu sözleriyle aktarıyor Basri Köylü: “İmkansız gözüyle baktığımız bu hastalığın bazı belirtilerinin geri döndüğünü görmek beni çok heyecanlandırıyor. Benim motivasyonum bu.”
Psikiyatri dünyasında belki de bir devrim yaratan Doktor Basri Köylü’yü gönülden tebrik ediyoruz. İşte ihtiyacımız olan tam da böyle insanlar.