Türkiye’nin uzun süredir birinci gündem maddesi olan 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi dün akşam saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Oyların sayılmasının ardından, kesin olmayan ilk sonuçlar da gün yüzüne çıktı. Buna göre Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı olabilmek için yarışan 3 adayın hiçbiri, ilk turda geçerli oyların salt çoğunluğunu alamadığı için, yeni cumhurbaşkanı ikinci turda belli olacak. Ancak yine kesin olmayan ilk sonuçlara göre yeni dönemdeki meclis yapısı büyük oranda şekillendi. Peki, siyasi partilerin Türkiye Büyük Millet Meclisindeki milletvekili sayısı, 2018 yılındaki genel seçime kıyasla nasıl değişti, hangi parti vekil sayısını artırdı, hangi partinin vekil sayısında azalma meydana geldi? Detaylara birlikte bakalım.
Sonucu büyük bir merakla beklenen 14 Mayıs seçimi geride kaldı
Milyonlarca seçmen 14 Mayıs sabahı sandık başına giderek Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanını ve milletvekillerini belirlemek için oy kullandı. Ancak seçimin en kritik sorusu olan “yeni cumhurbaşkanı kim olacak,” sorusu yanıtsız kaldı. Çünkü adayların hiçbiri, ilk turda geçerli oyların salt çoğunluğunu almayı başaramadı.
Yeni cumhurbaşkanı, 28 Mayıs’taki ikinci tur seçimi ile belirlenecek. Bununla birlikte kesin olmayan ilk sonuçlara göre yeni dönemdeki parlamento yapısı da büyük oranda şekillendi. Peki, siyasi partilerin milletvekili sayısı, 2018 seçimlerine kıyasla ne şekilde değişti?
Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AKP, 2018 yılındaki oylarının yaklaşık yüzde 7’sini kaybetti
Ancak AKP, kesin olmayan ilk sonuçlara göre 14 Mayıs seçiminden de birinci parti olarak çıktı. Bununla birlikte AKP oylarının gözle görülür bir şekilde azalması, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki oturum düzeninin de değişmesine neden olacak.
Hatırlayacağınız gibi AKP 2018 seçiminde geçerli oyların yüzde 42,56’sını almış, bu sayede parlamentoya 295 temsilci gönderme hakkı elde etmişti. Ancak 14 Mayıs seçiminde AKP’nin oy oranı yüzde 35,50’de kaldı. Buna göre yeni dönemde TBMM’de 266 AKP milletvekili yer alacak.
Cumhur İttifakı çatısı altında seçime giren MHP, 2018 yılındaki oylarını büyük oranda korudu
İktidar ortağı, 2018 seçiminde aldığı yüzde 11,1 oy oranı ile meclise 49 vekil göndermişti. MHP, 14 Mayıs seçiminde ise geçerli oyların yüzde 10,06’sının alabildi. Bu sonuca göre yeni dönemde 51 MHP’li vekil mecliste bulunacak. Yani son seçime kıyasla aldığı oy oranı düşse de, MHP parlamentoda daha fazla milletvekili ile temsil edilecek.
14 Mayıs seçimine Cumhur İttifakı ile birlikte girme kararı alan Yeniden Refah Partisi, geçerli oyların yüzde 2,85’ini alarak meclise 5 temsilci gönderme hakkı elde etti
Cumhur İttifakı’nın; büyük tartışmalara neden olan ve Hizbullah terör örgütüne açıkça destek verdiği için toplumun pek çok kesimi tarafından eleştirilen yeni üyesi Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Türkiye Büyük Millet Meclisinde 3 vekil ile temsil edilecek.
Cumhuriyet Halk Partisi, 14 Mayıs’ta oy oranını artırmayı başardı
Cumhuriyet Halk Partisi, 2018 seçiminde geçerli oyların yüzde 22,65’ini alarak sandıktan 146 temsilci çıkarmayı başarmıştı. Kesin olmayan sonuçlara göre CHP’nin 14 Mayıs seçimlerindeki oy oranı ise yüzde 25,37. Bu sonuca göre CHP’nin milletvekili sayısı 168’e yükseldi.
Millet İttifakı’nın ikinci büyük unsuru İYİ Parti, geçerli oyların yüzde 9,75’ini alarak milletvekili sayısını 44’e yükseltti
Ancak İYİ Parti’nin oy oranında küçük de olsa bir azalma var. İYİ Parti, 2018 seçiminde yüzde 9,96 oy oranı ile 43 milletvekilini meclise göndermişti.
Öte yandan seçime CHP listelerinden giren Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Deva Partisi, yeni dönemde toplamda 40 milletvekili ile temsil edilecek.
Kaynak: 1