Renkler, binlerce yıldır insan yaşamında önemli bir yer tutuyor. Kadim medeniyetlerden bu yana insanlık renklere farklı anlamlar yüklüyor. Bu nedenle, bazı renkler gündelik yaşamda daha fazla görünür oldu ve çeşitli alanlarda daha fazla kullanıldı. İşte siyah da insanlığın daha fazla önem atfettiği renklerden biriydi. Siyah renk, tarihteki pek çok insan topluluğu için karanlığın, kötülüğün, şüpheli ve tehlikeli olanın rengi olarak kabul edildi. Hatta pek çok toplumda siyah, ölümle ilişkilendirildi. Ancak siyah rengi dönüştüren ve ona çok daha farklı anlamlar yükleyen topluluklar da vardı. İşte, binlerce yıldır insan yaşamında son derece önemli bir işlev gören siyah renk hakkında daha önce duymadığınız 15 şaşırtıcı gerçek…
1. Siyah, teknik olarak bir renk değil
Bilime göre siyah, görünür ışığın tamamen yok olması anlamına geliyor. Bu nedenle siyah, bir renk olarak kabul edilmiyor.
2. Gerçek anlamda siyah renk yok
Bizlerin siyah olarak gördüğü şey ise, mümkün olan en az ışığı yansıtmak üzere tasarlanan pigmentlerin bir kombinasyonu. Yani siyah olarak gördüğümüz pigmentler, gerçek anlamda siyah değiller! Yalnızca siyahmış gibi görünüyorlar.
3. İnsanlık tarihinde sanat yapmak için kullanılan ilk renklerden biriydi
İnsanlık binlerce yıl kömür sayesinde elde ettiği siyah rengi, sanat yapmak için kullandı. İlerleyen dönemde yanmış kemikler ve çeşitli karışımlar da siyah renk elde edebilmek için kullanılan karışımlar arasındaydı.
4. Antik Mısır’da siyah, Nil’den gelen zengin ve bereketli toprağın rengiydi
Bu nedenle bolluk ve doğurganlıkla ilişkilendiriliyordu. Aynı zamanda ölüleri kötülüklerden koruyan Anubis isimli tanrının da rengiydi. Yani siyah renk Antik Mısır’da diğer pek çok medeniyettekinden farklı olarak, olumlu anlamlara sahipti.
5. Antik Roma’nın işçileri ve zanaatkarları siyah elbiseler giymeyi tercih ediyorlardı
Çünkü siyah elbiseler, kiri ve pisliği kolaylıkla gizleyebiliyordu! Ancak Antik Roma’nın çalışan sınıfının kıyafetlerinde kullanılan doğal siyah boyalar güçlü değildi. Bu nedenle siyah renk zamanla siliniyor ve kıyafetler gri veya kahverengi bir görünüm kazanıyordu.
6. Antik Roma’da matem rengiydi
Yakınların kaybeden Antik Romalılar yas döneminde yalnızca siyah kıyafetler giyiyorlardı.
7. Pek çok inanışa göre karanlığın ve kötülüğün simgesi
Örneğin Hıristiyan inancında şeytan yüzlerce yıldır siyah derili olarak tasvir ediliyor.
8. 13. yüzyıldan itibaren hakimler ve diğer mahkeme görevlileri tarafından gücün ve otoritenin sembolü olarak kullanıldı
9. Pek çok ülkedeki polis teşkilatları 20. yüzyıla kadar siyah üniformalar kullandı
Ancak 20. yüzyıldan sonra, polisin halka daha az tehditkar görünmesi için siyah üniformalar mavi ile değiştirildi.
10. Benito Mussolini ile birlikte faşizmin rengi oldu
Mussolini iktidarının paramiliter örgütü olan “Blackshirts” (Kara Gömlekliler) ve daha sonraki yıllarda Adolf Hitler yönetimindeki SS tarafından benimsendi.
11. Siyah renk Hıristiyanlığın bazı mezheplerinde tövbeyi ve alçak gönüllülüğü temsil ediyor
Bu nedenle bu mezheplere mensup din görevlileri siyah kıyafetler giyiyorlar.
12. Pagan inancında ise koruma, istikrar, güç ve haysiyet gibi tamamen farklı anlamlara sahip
13. Dünyanın ilk seri üretim otomobili olan Ford Model T ilk 8 yıl boyunca yalnızca siyah renkte üretildi
14. Siyah rengin yaygın olarak ilişkilendirildiği bir diğer şey ise gizlilik
Bu nedenle pek çok ülkede gizli askeri operasyonlar “kara operasyonlar” olarak isimlendirilir. Aynı şekilde gizli faaliyetlere ayrılan hükümet bütçeleri için “kara bütçeler” ifadesi kullanılır.
15. Yeni Zelanda ragbi takımı, siyah formaları nedeniyle “siyahlar” olarak anılıyor
Ancak siyah rengin milli takım forması olarak seçilmesinin tarihsel veya kültürel bir nedeni yok. Siyah formaların tercih nedeni ise muhtemelen siyah rengin güçlü görüntüsü!
Kaynak: 1