Sabah uyandığınızda aniden beliren sivilceli görünüm moralinizi bozabilir. Ancak endişelenmeyin; akne, her yaş ve cinsiyetten insanın yaşayabileceği oldukça yaygın bir cilt sorunudur. Bu gibi dönemlerde doğru adımları atarak cildinizin hızla toparlanmasını sağlayabilirsiniz. Aknenin oluşumunu ve iyileşme sürecini etkileyen temel faktörlere göz atarak ne yapmanız gerektiğini sizin için derledik! İşte ani akne artışı yaşadığınız dönemlerde uzak durmanız gereken şeyler👇
1. Kızartılmış besinler
Aknenin temel nedenlerinden biri yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Cildinizde ani sivilce artışları yaşıyorsanız, bazı besin gruplarını geçici olarak diyetinizden çıkarmayı düşünebilirsiniz. Özellikle kızartılmış besinler cilt yağlanmanızı artırarak akneleri şiddetlendirebilir.
2. Süt ve süt ürünleri
Araştırmalar, süt ve süt ürünlerinin akne oluşumuna katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Özellikle işlenmiş süt ürünleri, hormon dengesini bozarak cildinizde sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Eğer süt ve süt ürünlerinin aknenizi kötüleştirdiğini fark ediyorsanız, organik olanları tercih edin veya bir süreliğine bu ürünleri dengeli tüketin.
3. Rafine şeker ve karbonhidratlar
Beyaz ekmek, şekerli içecekler, tatlılar gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar, kan şekerinizi hızla yükselterek insülin hormonunu artırır. Bu da cildinizin daha fazla yağ üretmesine ve sivilcelerin artmasına yol açabilir. Makarna, beyaz pirinç gibi gıdalardan bir süre uzak durarak sivilceli cildinizdeki olumlu değişimi fark edebilirsiniz.
4. Omega-6 ağırlıklı yağlar
Fast food ve bitkisel yağlarda bulunan Omega-6, enflamasyonu artırarak akne problemini şiddetlendirebilir. Balık, ceviz gibi Omega-3 kaynaklarını beslenmenize ekleyerek bu dengesizliği gidermeye çalışabilirsiniz.
5. Yanlış cilt bakım rutini
Akne ile karşılaştığınızda bilinçsizce yeni ürünlere yönelmek yerine, mevcut cilt bakım rutininizi iyileştirmek daha etkili olabilir.
İlginizi çekebilir:
Birçoğumuzun Kabusu Haline Gelen Akne Nedir?Akneye Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
6. Hemen yeni ürünlere yönelmek
Ani bir sivilce artışı yaşadığınızda yeni ürünler denemek cazip gelebilir. Ancak bu, cildinizde arınma (purging) süreci başlatabilir. Cilt bakım ürünleri retinol, AHA gibi aktif maddeler içeriyorsa bu sürecin geçici olduğunu bilerek düzenli kullanımda kalmanız önemlidir.
7. Bölgesel tedavileri ölçüsüz uygulamak
Akne karşıtı güçlü asitler içeren tedavi ürünlerini aşırıya kaçmadan kullanmalısınız. Gereğinden fazla uygulama cildinizi kurutabilir, bu da sebum üretimini artırarak sivilce problemini daha kötü hale getirebilir. Sivilce kremlerini günde 1-2 defa ince bir tabaka halinde kullanmak en doğru yaklaşım olacaktır.
8. Yüzü sık sık yıkamak
Sivilce artışı yaşandığında cildinizi sürekli yıkamak cazip gelebilir. Ancak bu, cildin doğal yağ dengesini bozarak daha fazla yağ üretmesine neden olur. Cildinizi sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez sivilce için yüz yıkama jeli ile yıkamanız yeterlidir.
9. Uykusuzluk
Vücudun yenilenme sürecinin büyük kısmı uyku sırasında gerçekleşir. Yeterince uyumamak, hem genel sağlığınızı hem de cildinizi olumsuz etkileyebilir. Sivilce sorunu yaşadığınız dönemlerde uyku düzeninize ekstra özen gösterin.
10. Susuzluk
Cildin susuz kalması sebum üretimini artırarak akneye neden olabilir. Günlük su tüketiminizi artırmak cildinizin nem dengesini korumanıza yardımcı olur. Özellikle akne probleminin arttığı dönemlerde günde en az 2 litre su içmeye özen gösterin.
İlginizi çekebilir:
Yetişkinlik Döneminde Cildinizde Akne Çıkmasının 9 Nedeni
11. Kirli telefon ve eşyalar
Cep telefonları sürekli cildinizle temas halinde olduğu için üzerlerindeki bakteriler akne oluşumunu tetikleyebilir. Telefonunuzu düzenli olarak temizlemeyi ve yastık kılıfı gibi yüzünüzle temas eden eşyaları sıkça değiştirmeyi ihmal etmeyin.
12. Ağır formüllere sahip makyaj ürünleri
Komedojenik olmayan, yağsız makyaj ürünleri tercih edin. Göz altı için tasarlanmış yoğun kapatıcıları yüzünüzde kullanmamaya özen gösterin.
13. Kirli havlu ve çarşaflar
Havlu ve yastık kılıflarınızı sivilceli cilt dönemlerinde daha sık değiştirmeye çalışın.
14. Stres
Stres, hormon dengesini bozarak akne oluşumunu artırabilir. Stresi yönetmek için meditasyon, egzersiz gibi yöntemleri deneyebilirsiniz. İşte ani akne artışı dönemlerinde yapmamanız gerekenler.
İlginizi çekebilir:
Kaynak: 1