İnatçı sivilceler ve geçmeyen lekeler, hayatımızı etkileyen önemli cilt sorunları arasında yer alıyor. Sivilce sorunları yaş ilerledikçe azalma gösterebiliyor ancak bıraktıkları lekeler can sıkıcı olabiliyor. Hormonal değişimler, sağlıksız beslenme ve yoğun stres sivilce oluşumuna neden olan faktörler arasında. Birçok nedenle ortaya çıkabilen bu cilt problemi ilerleyen zamanlarda koyu ve kalıcı lekelere dönüşebiliyor. Sivilceli cilde yanlış yöntemlerle müdahale edilmesi de bu lekelere zemin hazırlayabiliyor. Sivilceli cildi sıkmak ise lekelere neden olan hatalı müdahalelerin başında gösteriliyor. Peki sivilce izleri nasıl geçer? Sivilce lekeleri için kesin çözüm nedir? Sivilce lekelerine ne iyi gelir? Merak ettiğiniz tüm soruları sizin için yanıtladık.
1. Akne ergenlik çağının en sık rastlanan cilt problemlerinden biridir
Halk arasında sivilce olarak adlandırılan ergenlik çağının en sık görülen cilt problemlerinden biri olan “akne vulgaris” yağ bezlerinin tekrarlayan bir hastalığı. Akneler derinin yağlı bölgeleri kabul edilen kısımlarında özellikle sırt, yüz, boyun, göğüs bazen de omuz ve kalçalarda ortaya çıkabiliyor. Sivilce hayati risk taşıyan bir cilt sorunu değil. Fakat kişinin psikolojik durumunu ve sosyal yaşantısını ciddi boyutta etkileyebiliyor. Akne bazı cilt tiplerinde uzun süre tedavi gerektiren kronik bir hale dönüşebiliyor. Bu nedenle akne tedavisinin uzman doktor gözetiminde ve düzenli olarak yapılması gereklidir. Sivilce oluşumunun yol açtığı cilt sorunlarına özellikle ergenlik döneminde rastlanıyor. Fakat sivilce izleri ve geçmeyen leke problemleri ilerleyen yaşlarda da devam edebilir. Sivilce problemi ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde %95’inde az ya da çok, farklı oranlarda görülebilir. Sivilce probleminin büyük çoğunluğu hormonların etkisiyle de artış gösterebilir. Ergenlik dönemi tanısı olarak bilinen akne sorunu erişkin dönemde az da olsa görülebilir.
2. Sivilce oluşumuna neden olan birçok faktör bulunur
Sivilce ve sivilce izleri oluşumuna yol açacak birçok faktör bulunur. Akne ve leke oluşumuna neden olan faktörler ise şu şekilde listelenebilir: Genetik yatkınlık, hormonal sebepler, yoğun stres ve endişe, yanlış cilt ürünlerinin kullanımı ve çeşitli hormonal rahatsızlıklar. Sivilce oluşumunun en önemli nedenlerinden bir diğeri de genetik yatkınlıktır. Hormonal faktörler, yağ bezlerinin salgılanmasında artışa neden olarak sivilce ve beraberinde sivilce izleri sorunlarına yol açabilir. Bu faktörlerin oluşumunu önlemek ve en az indirmek için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
3. Sivilce izlerinin tedavisi günümüzde modern yöntemlerle gerçekleştiriliyor
Cilt hakkında merak edilen en önemli sorunlardan biri de sivilce izleri. Peki sivilce izleri nasıl geçer? Tedavisi mümkün mü? Hemen yanıtlayalım. Eğer cildinizde sivilce izleri varsa, çeşitli lazer ya da kimyasal peeling yöntemleri ile cilt lekelerinizden kurtulmanız mümkün. Sivilce sorunu yaşayan kişilerde sivilce tedavisi zamanında yapılmamış ise geriye can sıkıcı izler kalmış olabilir. Sivilce izlerinin tedavisi için günümüzde birkaç farklı modern yöntem kullanılıyor. Sivilce izleri, gözeneklerde genişleme, çukur ve çöküntü şeklinde olabilir. Aynı zamanda cilt tabakası üzerinde kahverengi lekeler yaratabilir. Kalıcı sivilce izlerinde karşılaşılan sorun sadece deri yüzeyinde görünen renk farkı değildir. Cildin altında yer alan bağ dokusunda yanlış müdahale sonucu zedelenmeler görülebilir. Eğer doku yeniden yapılandırılmazsa, sivilce sebebiyle oluşan izlerde tam olarak iyileşme sağlanmaz. Doğru müdahale ve modern tıp yöntemleri ile ileri derecede olumlu leke tedavisi mümkündür.
4. Lazer tedavisi de sivilce lekeleri için kullanılan bir başka yöntem
Yüzünde ton ve seviye eşitsizliği bulunan kişilerde, lazer uygulaması ile gerçekleştirilen sivilce tedavisi daha etkili sonuç verebilir. Lazer ışını, çeşitli dalga boyları ve frekansları ile istenilen deri noktasına etki sağlar. Sivilce ve sivilce izlerini etkili şekilde tedavi etmek günümüzde artık mümkündür. Ancak tedavi aşamalı ilerlemelidir. Kişinin sivilce sorunu varsa önce sivilceleri tedavi edilmeli, ardından sivilce lekesi tedavisi yapılmalıdır. Sivilce tedavisi tamamlanmadan izlerini tedavi etmeye çalışmak, sağlıklı bir sonuç vermeyecektir. Sivilce ve akne izlerini yok etmede kullanılan farklı lazer çeşitleri bulunmaktadır. Bu cihazların kullanımı da kişinin cilt rengine ve lekelerine göre değişiklik gösterir. Bu lazerler; pigmente lezyonların tedavisinde kullanılan lazerler; altın iğne, KTP lazerler, yoğun atımlı ışık kaynakları ve fraksiyonel lazerler olarak listelenebilir.
Özellikle son dönemde altın iğne uygulamalarının sivilce izleri tedavisinde başarı sağladığı biliniyor. Sivilce izlerinin etkin tedavisi için kullanılan bir başka yöntem ise fraksiyonel lazer işlemi. Fraksiyonel lazer, cilt tabakası altındaki yıpranmış kollajeni yok ederek yeni kollajen oluşmasını sağlayan ve özel bir lazer cihazıyla cilde uygulanan modern bir yöntemdir. Bu işlemin ardından üst deride bulunan kök hücreler aktif hale gelir ve yeni epitel hücreler yüzeyi kaplar. Tedavi genellikle 3 seans gerçekleştirilir. Sivilce izleri tedavisinin ardından bazı önerilere dikkat etmek önemlidir. Bir süreçte tedavinin başarısı için güneşten korunmak öneriliyor. Fraksiyonel lazer tedavisinden sonra kızarıklık ve soyulma vb. yan etkiler görülebilir. Fakat cilt bir hafta sonra tamamen iyileşmektedir.
5. Kimyasal peeling uygulaması sivilce lekelerinin giderilmesi için tercih ediliyor
Kimyasal peeling, eski zamanlardan beri uygulanan bir cilt bakım yöntemi. Bu işlem kısaca cildin üst tabakasının soyulması olarak da açıklanabilir. Sivilce izlerinin tedavisinde kullanılan en pratik yöntemlerden biri, kimyasal peeling uygulamasıdır. Kimyasal peeling işlemi cilt tabakasının görünür yüzeyini soymada etkilidir. Bu nedenle derinin daha alt seviyelerinde oluşan sivilce izlerinin kökten yok edilmesi için derinlemesine bir çözüm olmadığını da hatırlatalım. Gerek sivilce izleri, gerek cilt bakımı gerekse yüzde oluşan lekeler için farklı kimyasal peeling uygulamaları bulunur. Kimyasal peeling uygulanırken çeşitli soyucular tercih edilebilir.
Kişinin ciltler tipine göre meyve asitleri içeren soyucular tercih edilmektedir. Kimyasal peeling yaklaşık 15 dakika süren bir işlemdir. Cilt bakımı ve temizliği için yapılan kimyasal peeling, cildi daha parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşturur. Cildi parlak ve pürüzsüz hale getiren kimyasal peeling işleminin ardından güneşten korunmak oldukça önemlidir. Yapılan uygulamanın ardından ciltte kızarıklık, pul pul bir görüntü ve kabuklanma ortaya çıkabilir. Böyle durumlar sonucunda kişiye uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Kimyasal peeling uygulamaları, ciddi yan etki gösteren cilt uygulamaları değildir. Fakat uzman kişiler tarafından uygulanması ve izlenmesi önemlidir.
Bonus: Sivilce yapabilecek besinler nelerdir?
Sivilce lekelerinin nasıl tedavi edileceğinden söz etmişken sivilceleri kökten uzaklaştırmanın yöntemlerinden de bahsetelim istedik. Tam bu noktada sağlıklı beslenme devreye giriyor. Sivilce yapabilecek besinlerden uzak durmak sivilce lekelerinin de oluşumuna engel olmak anlamına geliyor. Sivilceye neden olan besinleri sizin için listeledik. Sivilce problemi olan insanlar, sivilceleri az olan insanlardan daha rafine karbonhidrat tüketme eğilimi gösterirler. Rafine karbonhidratlar açısından zengin gıdalar ise şu şekildedir: Ekmek, tahıl veya beyaz un ile yapılan tatlı vb gıdalar, beyaz pirinç, beyaz un ile yapılan makarna, soda ve diğer şekerli tüm içecekler, akçağaç şurubu, bal ve agave benzeri tatlandırıcılar. Yapılan araştırmalara göre sıklıkla ilave şeker tüketen kişilerde akne oluşum riskinin %30 daha fazla olduğu belirlenmiş. Vücudunuza giren gıdaları filtreleyerek siz de sivilce ve sivilce izleri oluşumuna engel olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Sivilcelere Elveda! Daha Sağlıklı Bir Cilt Görünümü İçin 6 Doğal Yöntem
Güneş Lekelerinden Sivilce İzlerine: En Etkili Leke Giderici Ürün Önerileri
Cilt Problemleri İçin Kullanabileceğiz 12 Doğal Sabun Türü Ve Faydaları