7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü. Öncelikle Türkiye’de sivil havacılık alanında çalışan binlerce emekçinin bu özel gününü kutlarız. Bununla birlikte bu özel gün aracılığıyla her gün bir yerden bir yere uçan binlerce vatandaşın, dakikası dakikasına uçuş gecikmesi durumundaki haklarını da hatırlatmak istedik. Zira bir uçak rötar yaptığında pek çoğumuz hangi haklara sahip olduğumuzun farkında bile değiliz.
Uçağınızın 2–3 saatlik rötar yapması söz konusuysa…
Hangi hava yolu firması ile yolculuk yaptığınız fark etmez. Eğer 2-3 saatlik bir gecikme söz konusuysa bu hava yolu firması, mağdurlara sıcak soğuk içecek servisi sunmak zorundadır. İç hatlarda uçuyorsanız, ilk 2 saat içinde bilet satış ofislerinden biletinizi iade edip paranızı geri alabilirsiniz.
Uçağınızın 3–5 saatlik rötar yapması söz konusuysa…
Uçuşunuzu gerçekleştireceğiniz hava yolu firması, içecekle birlikte mağdurlara sabah kahvaltısı veya akşam yemeği de ikram etmek zorundadır.
Uçağınızın 5 saat ve üzeri rötar yapması söz konusuysa…
Bu durumda, uçuşunuzu gerçekleştireceğiniz hava yolu firması, yine mağdurların tüm yeme içme ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Eğer geciken bu uçuş aktarmalı olacaksa ve aktarma gecikme yüzünden kaçırılıyorsa; dilerseniz “dış hat” uçuşları için 7 gün içinde bilet paranızın iadesini isteyebilirsiniz.
Uçağınızın 8 saat ve üzeri gecikmesi söz konusuysa…
Bu durumda ilgili hava yolu firması, mağdurların yeme içme ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ayrıca konaklama ve transfer masraflarını da karşılamak zorundadır.
Ayrıca…
Eğer uçuş iptali söz konusuysa, öncelikle mağdur bir yolcu olarak biletinizin miktarının size geri ödenmesini ilgili hava yolu firmasından talep edebilirsiniz. Veya farklı bir güzergâha uçmayı seçebilirsiniz. Gecikme sürenizin ne kadar olduğu fark etmeksizin, ilgili hava yolu şirketi size iki telefon görüşmesi, fax veya e-posta hizmeti vermek zorundadır.
Bu hakların ihlal edilmesi durumunda…
Seyahat edecek yolcuya tanınan bu yasal hakların ilgili hava yolu şirketi tarafından ihlal edilmesi durumunda, mağdur yolcular tazminat isteminde bulunabilir. Bununla birlikte hakları ihlal eden ilgili hava yolu şirketi hakkında idari para cezası verilmesi için Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilirsiniz.
Yasal haklarınızın güncelliğini mutlaka teyit edin…
Bu haklar, her hava yolu şirketinin resmi web sitelerinde güncel halleriyle yer alıyor. Bu içeriği zamanında okumamış olma ihtimalinize karşın, gecikme yaşadığınız hava yolu firmasının resmi web sitesinden haklarınızı mutlaka kontrol edin. Gecikme durumundaki haklarınızı derlediğimiz bu içerik, İstanbul Barosu resmi sosyal medya hesaplarındaki açıklamalardan, THY ve Pegasus gibi hava yolu firmalarının web sitelerinden teyit edilerek hazırlanmıştır. Her alanda tüketici olarak mutlaka haklarınızı kontrol edin. Mağdur olduğunuzu düşündüğünüz tüm konulardaki baş ağrılarınızdan kurtulabileceğinizin en büyük güvencesi, ilgili konulardaki yasal haklarınızda gizli. Her ne zaman nereye uçarsanız uçun, hepinize keyifli uçuşlar dileriz.