Sivas deyince akla aşık halk ozanları, Selçuklular’dan kalma Ulu Camii, taksi plakaları olan abiler falan gelir. Onlar kadar bilinmeyen şey ise bölgenin bitki örtüsünün mizahçı olduğudur. Hem de günümüzde mizahın dâhi çocukları olarak görülen, hatta fularlı sanat sepet aşıklarının bile takdirini kazanabilen mizahçılardır bunlar. Camiayı yoğun bir kuşatma altına alan Sivaslılar belli ki bu işten başka kimseye ekmek yedirmeyecekler. Gerçi ürettikleri işler bu kadar başarılı devam etsin de varsın mizah “yiğido” tekelinde olsun…
1. Mizah dergilerinde yazan/çizen abiler arasında müritlik seviyesinde fanatik bir kitlesi olan Umut Sarıkaya
Onu pek ortalıklarda görmek mümkün değil. Hatta listemizi yaparken görsel bulmakta bile sıkıntı çektiğimizi söyleyebiliriz. Biz bunu çalışmaktan kafasını pek kaldırmamasına yorduk çünkü olağanüstü üretken bir arkadaşımız. Bu arada konumuza dönecek olursak Umut Sarıkaya yiğidonun harman olduğu Sivas’ın Divriği ilçesinde dünyaya gelmiştir.
Nokta atışı tespitlerin olduğu karikatürler dışında devamlılığı olan karakterler de yaratmıştır
He-man’in Abisi Çetin, Kadın Anam, Aşkımızın Meyvesi Aytek ve diğerleri gibi
2. İşler Güçler, Çalgı Çengi, Düğün Dernek efsanelerinin yaratıcısı Selçuk Aydemir
İlk tanınmaya başladığı çalışması Üsküdar’a Giderken her ne kadar 14. bölümü göremese de “abi çok farklı kafada işler yapıyor yeaa” diyen bir fan kitlesi oluşmaya başlamıştı Selçuk Aydemir’in. İşler Güçler dizisi ise absürt mizahın televizyondaki zirvesi oldu. İlk filmi gişede pek iş yapmayan Çalgı Çengi filmi İşler Güçler’in başarısının ardından internette en çok aranan filmlerden oldu.
Aydemir’in hem yazıp hem yönettiği dizide sürekli “Starım lan ben!” diyen Ahmet Kural gerçekten star oldu
Dizinin yakaladığı popülarite daha sonraki projeler için yollarını açtı.
Filmleri gişede “İvediklerle” bile kapışabilen Selçuk Aydemir, bize kaliteden ödün vermeden de popüler işler yapılabileceğini tekrar hatırlattı
Düğün Dernek 2: Sünnet filmi, vizyonda kaldığı üç haftada yaklaşık 4 milyon 730 bin kişi tarafından izlendi. 6 yıl önce çekilen ve 59 bin 736 gişe yapan “Çalgı Çengi”nin devam filmi, ilk hafta sonunda tam 607 bin 133 kişi tarafından izlendi. Bu gişe rakamıyla da sezonun en iyi açılış yapan filmi oldu.
3. Kardeş Payı dizisinde Sivaslı Romantik Yiğido Emrah olarak tanıdık Emrah Kaman’ı
Dizide olduğu gibi Sivas doğumlu olan Emrah Kaman, Kardeş Payı dizisiyle tanınmadan önce de üretken bir mizahçıydı.
Birçok filmde ve dizide hem senarist hem de oyuncu olarak yer aldı
Şu sıralar da Cem Yılmaz’ın yapımcılığını üstlendiği, Ağabeyi Murat Kaman ile birlikte senaryosunu yazdıkları Deli Aşk filmi ile konuşuluyor
Yapımcı, senarist, başrol oyuncusu hepsi yiğido. Eğer Pelin Akil yerine de İrem Sak oynasaydı “Made İn Sivas” der geçerdik.
4. Bahsi geçmişken Murat Kaman’dan da bahsedelim biraz
Murat Kaman fotoğrafta en soldaki arkadaşımız. Emrah Kaman’ın ağabeyi olan Murat Kaman, senarist olarak birçok eğlenceli yapımın arkasındaki yaratıcı güç oldu. Kaçma Birader filmiyle adım attığı yönetmenliği Deli Aşk filmiyle sürdürdü. Yürüyedur yiğido…
Absürt komedide, aynı yıl ortaya çıkan İşler Güçler kadar iddialı İbret-i Ailem dizisi de Kaman Biraderler imzası taşıyor
Projenin şansının İşler Güçler kadar yaver gittiğini söyleyemeyiz.
5. Leyla ile Mecnun dizisiyle TV tarihinin en büyük ekran fenomenlerinden birisini yaratan Burak Aksak
Saçmalıklarla dolu bir mizahın yoğun duygusallıkla harmanlandığı bu senaryoya yatırım yapmaları için yapımcıları ikna edebilmiş olması dönem şartlarında bir mucize olarak değerlendirilebilirdi; tabi işin içinde Onur Ünlü parmağı olmasaydı.
Leyla ile Mecnun dışında, senarist ve yönetmen olarak pek çok başarılı projeye imza atmıştır
Kendisi de bir yiğido olan Burak Aksak, Selçuk Aydemir’in kuzenidir.