Aslında her gün ana akım medyada büyük puntolarla yayınlanan haberlerden bahsediyoruz. Hala haber değeri olduğu düşünülen ama olmayan, artık kimsenin yeterince dikkatini çekmeyen, her sene kendini tekrar eden ya da insan hayatının iyice gözümüzde küçültüldüğü haberlerden bahsediyoruz. Bunları ”normal” ya da ”ilginç” bulmamıza sebep olan algının yarattığı söylem ve haberlerden 13 tanesine bakalım.
1. İstanbul’da bomba paniği
Ülkece kafayı yediğimiz sürecin sonunda her gün gelen bomba paniği yerini, her gün patlatılan şüpheli paketlere bıraktı. Artık o hayatımızın bir parası oldu diyebiliriz.
2. Trafik kazaları
Trafik, bu ülkenin en önemli problemlerinden biri. Çünkü tahammülsüzlük araçla yolda giderken daha çok artıyor olsa gerek ki kavgalar duyarsızlıklar ve ihmallerin beraberinde gelen trafik kazaları artık günlük hayatımızın bir parçası ve oldukça normal oldu.
3. Mecliste çıkan kavgalar
Meclis, koca koca adamaların toplaşıp ilkokul anılarını andığı bir ortam olduğundan, küfürlerle tokatlarla bizi hiç mi hiç şaşırtmayan durumlara defalarca şahit olduk. Muhabbetleri bol olsun.
4. Sibel Can’ın yaptığı diyet
İşte, her sene farklı diyetlerle zayıfladığı yönünde iddaalarda bulunulan Sibel Can’ın hiç bir değişikliğe uğramadığına inananlar olarak bu artık haber değeri taşımayan bir durum.
5. Benzine, alkole ve sigaraya yapılan zamlar
Alışılmış çaresizlik durumuna çok iyi bir örnektir. Haber değeri yoktur. Periyodik olarak artmasını çok önceden kabullenmişizdir.
6. Ocak ayında beyaz kabusun yurdu etkisi altına alması
Kışın ortasında kar yağması kadar doğal bir olay olamaz diye düşünüyoruz ama habercilik anlayışımız her sene aynı görüntülerle bu haberleri yayınlamaya devam ediyor.
7. Koalisyonun bir türlü kurulamaması
Memleketimin uzlaşma yetisinden uzak yöneticilerinin kuramadığı hükümet yüzünden her gün ”Bu gün de koalisyon kurulamadı” haberlerini almaya devam ediyoruz.
8. Dört mevsimin ve tatilin tadını yine çocukların çıkarması
Çocuk olmanın gereği anın tadını çıkarmasından her yerde eğlenmeyi başarmasından kaynaklanır. Ve bunun bu yüzden haber değeri olmadığı çok nettir.
9. Orucu neyin bozup bozmadığı
Bu cevap tam olarak alındığı gün, uzayı keşfedebiliriz gibi geliyor.
10. Polisin kullandığı orantısız güç
Polisin kullandığı orantısız güç yani ana akım medyaya sosyal medyanın kattığı bir kavram olarak kabul görmemektedir.
11. İşsizlik oranının artması
İşsizlik, atanamayan öğretmenler, işini yapamayan üniversite mezunları tam olarak biz olduğumuz için, haberin kaynağı zaten biziz.
12. ”Bakalım o ünlüyü tanıyabilecek misiniz”
Zaman içerisinde herkesin gösterdiği fiziksel değişimin haberini yapıp bir de üstüne daha çok dikkat çekmek için inanılmaz başlıklar atılması durumunda ölü taklidi yapıyoruz.
13. Mekandan çıkarken görüntülenenler
Mekanlar insanlar için oluşturulmuş yerler olmasına rağmen, daha çok tanınan insanların bu mekanlardan nasıl ve kiminle çıktığının haber değeri olmadığına artık eminiz.