1990’lı yılların çocuklarının bilip de sevdiği, sevip de hatırladığı, hatırladıkça da çocukluğunu özlediği onlarca şey var. Mahallelerde, sokak ve semtlerde büyümenin belki de son demlerine yetişen 90 kuşağı, bir şeyi çok iyi hatırlar: Şıpsevdi sakızları ve içindeki aşkı anlatan karikatür dizisi de bunların en popülerlerinden biridir. Sevgililiğin hemen her aşamasını görürdük o karikatürlerde. İlk buluşma, flört, evlilik, fedakârlık, sürpriz… Sahiden şimdi dönüp bakınca ne de hayatın içinden çizgilermiş onlar! Eh, o karikatürlerdeki tek cümlelik aşk tariflerinin çoğunu ya doğrularız ya da onlardan birkaçını biz de yaşamışızdır. Aşkın en naif hallerinin anlatıldığı bu diziyi gerçek bir aşk öyküsünün kahramanının çizmesi de şaşırtıcı değil bu yüzden. Yeni Zelandalı karikatürist Kim Casali, 1970’lerde ilk kez çizmeye başladığında bu karikatürleri eşi Roberto Alfredo Casali’ne adar. Sevgilisine yazdığı ufak aşk notlarına zamanla küçük çizimler de iliştiren Kim Casali’nin öyküsünü severek okuyacağınızdan eminim. Zira çocukluğumuza ve o zamanın naif hallerine bizi koşa koşa götürecek bir öykü bu.
1. Hayatından kesitler
Kim Casali, 9 Eylül 1941’de Yeni Zelanda’da dünyaya gelir. Daha henüz reşit olmuşken, 19 yaşında Avustralya, Avrupa ve Amerika’yı gezip görür. 1967’de Los Angeles’a taşınan bu utangaç karikatürist burada bir bilgisayar mühendisi olan İtalyan Roberto Alfredo Casali ile tanışır. Tanışmalarına vesile olan kayak kulübü ise, Casali’nin ilk mizah ve çizim denemeleri için de içerik konusu olur. Kayak pistlerindeki mizahi olayların karikatürlerini çizer. Daha sonra nişanlanan çiftin şansları yolunda gider. Kim Casali, bir tasarım şirketi için küçük çizim ve tasarımlar yaparak işe koyulur. Roberto’nun da kendilerindeki bu potansiyeli görmesi, yollarını kısa sürede Los Angeles Times’a getirir.
2. Love is
Roberto’nun, Kim tarafından çizilen karikatürleri bir gazeteci arkadaşına göstermesiyle kapılar aralanır. Los Angeles Times gazetesi sanatçının karikatürlerini yayımlamak üzere satın alır ve Ocak 1970’te ilk çizgiler gazetede yer almaya başlar. Özellikle o dönem prömiyeri yapılan Love Story filminin afişindeki “Aşk, asla pişman olmamaktır” cümlesi, Casali’nin de popüler olmasının önünü açar. Karikatürist 1978’de İngiliz gazetesi Mail on Sunday’da çizimlerini sürdürür.
3. Türkiye’ye doğru
1970’lerde tanışan Kim Casali ile tasarımcı Bill Asprey Türkiye’deki sakızların içinde de bu çizimlerin yer alması üzerine anlaşma yaparlar. Yurtdışındaki gazetelerde siyah beyaz olarak yayımlanan karikatürler ülkemizde sakızların içinde renklendirilerek basılır. Sakızların içerdiği iki farklı tat da “aşkın iki meyvesi”ni temsil eder.
4. Roberto’nun ölümü
1974’te iki çocuğu olan çift, üzücü bir haber alır: Roberto’ya testis kanseri teşhisi konur ve durum oldukça ciddidir. 1975’te tedavi olmayı seçen Roberto, eşi Kim ile Noel üzerine konuşurken ortaya yeni bir bebek konusu açılır. Sonraları Kim Casali bu durum hakkındaki şöyle söyler: “Noel hediyeleri hakkında konuşuyorduk ve Roberto’ya başka bir elmas yüzük istemediğimi söyledim, başka bir bebek istedim.”
5. Mucize bebek
Roberto’nun testis kanseri olması, Kim’in hamile kalamama gibi bir durumu ortaya çıkarır. Bunun üzerine bir karar alan çift, Roberto’nun spermini depolar. Roberto, 31 Mart 1976’da öldüğünde, Cambridge’de çeşitli suni yollarla yapılan tedaviler sayesinde çiftin Temmuz 1977’de bir oğulları daha dünyaya gelir. Dönemin İngiliz gazeteleri de yeni doğan bu bebeği “Mucize bebek” başlığıyla haber yapar.
6. Devam eden çalışmalar
Kim Casali, eşinin kendisinden 20 yıl önce ölmesinin ardından aşkı anlattığı çizimlerini sürdürür. Eşi hayattayken de öldüğünde de ona adadığı bu karikatürler, bugün 60’a yakın ülkede 100 milyondan fazla kişiye ulaşır. Bugün artık nostalji ve retronun yerini tutan “Love is” karikatürleri dünyadaki en popüler karikatür serilerinin başını çeker. Yürekten gelen bu karikatürlerin sahibi Kim Casali de eşinden 20 sene sonra, Haziran 1997’de bu dünyadan göçüp gider…