Sinema filmlerinin değerlendirilmesi ve sınıflandırılması ile desteklenmesi hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun TBMM’de kabul edildi. Peki bu kanunla birlikte sinema alanında ne gibi değişiklikler olacak? Sinemada gösterilen reklamların sürelerinden onay alamayan filmlere kadar yepyeni bir kanun kabul edildi. Dizi filmleri de kapsayan kanunun içeriğini ve tüm soruların cevabını sizlerle paylaşıyoruz…
Sinema sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünün artırılmasını amaçlayan teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı
Artık sinema filmleri kadar dizi film ve belgeseller de tanıtım desteği alacak
Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, “dizi film” tanımı yapılmasını öngörüyor. Böylece daha önce sinema filmlerinin aldığı desteği dizi filmler ve belgeseller gibi farklı yapımlar da alabilecek.
Yerli ve yabancı filmleri denetlemek için 8 kişilik bir komisyon kurulacak
Kanundaki en dikkat çekici maddelerinden olan bu komisyon, denetleme sonucunda uygun bulunmadığı yapımları ticari gösterime sokmayacak… Sınıflandırması yapılmamış olan sinema filmleri ise sadece festival, özel gösterim ve benzeri kültürel ve sanatsal etkinliklerde ancak “18” yaş işaretiyle gösterilebilecek…
Sinemada filmlerden önce gösterilen reklamlarla ilgili de yenileme yapıldı, en fazla 10 dakika reklam!
Salon işletmecilerin reklam süresini savunduğu ancak izleyicilerin uzun zamandır rahatsız olduklarını bildirdiği reklam süreleri bir süredir gündemdeydi. Yapılan düzenlemeyle birlikte reklamların süresi en fazla 10 dakika olarak belirlendi. Fragman gösterim süreleri en az 3 dakika, en fazla ise 5 dakika olacak. Bu süreye kamu spotları dahil edilmedi.
Artık bilet satışlarını yiyecek-içecek promosyonlarıyla birleştirmek yasak!
Sinemada satılan indirimli biletler yapımcılar ve salon işletmeleri arasındaki anlaşmalarla belirlenecek ve buna uygun davranılmadığı takdirde cezai yaptırım uygulanacak.
Kanuna göre proje geliştirme, kısa film, belgesel film, dağıtım ve tanıtım alanlarında “destekleme kurulları” oluşturulacak
İlk uzun metrajlı kurmaca film yapım, senaryo ve diyalog yazım, animasyon film yapım, yerli film gösterim destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere “destekleme kurulları” oluşturulacak. Destekleme kurulları, ilgili kişiler tarafından belirlenecek dört sektör temsilcisi ile yapımcı, yönetmen, senaryo ve diyalog yazarı, oyuncu, sinema salonu işletmecileri, film dağıtımcıları, yayıncı kurum veya kuruluş temsilcileri ve üniversitelerin sinema alanında eğitim veren bölümlerinde görev yapan öğretim üyeleri arasından, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenecek üç üye ve bir bakanlık temsilcisi olmak üzere 8 üyeden oluşacak. Bakanlık temsilcisi, bu kurulun başkanı olacak. Dizi film ile yabancı film yapım destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere de “Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu” da oluşturulacak.
Yerli filmler, animasyon, kısa film, senaryo yazımı türleri için toplam bütçenin tamamı desteklenebilecekken; yabancı film yapım desteği %30’u, belgesel, proje geliştirme vs toplam bütçenin yüzde 50’sini aşamayacak
Destek tutarı; proje geliştirme, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası ile dağıtım ve tanıtım destek türleri için başvuruda belirtilen toplam bütçenin yüzde 50’sini aşamayacak. Animasyon film yapım, kısa film yapım, senaryo ve diyalog yazımı ile yerli film gösterim destek türleri için başvurudaki toplam bütçenin tamamı desteklenebilecek. Yabancı film yapım destek türü için destek tutarı, ülke içinde harcanan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca kabul edilen tutarın %30’unu aşamayacak.
En önemli madde ise; kanun kapsamındaki bütün desteklerin geri ödemesiz olarak verileceği
Fakat herhangi bir haksızlık ve usulsüzlüğün yaşanmaması adına, yönetmelik ve destek sözleşmesinde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya desteğin haksız alındığının tespiti halinde destek tutarı faiziyle geri alınacak.
Sinema donanım desteği verecek olan bakanlık, ihtiyaç sahibi sinema sanatçıları veya sinema sektöründe çalışan emekçilerimize maddi destek sağlayabilecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema alanındaki etkinlik, proje ve faaliyetleri destekleyip düzenleyebilecek, ödüller verebilecek. Uluslararası festivallere ve yarışmalara katılım ile tanıtım faaliyetlerini destekleyebilecek.