Önce bir kısa filmdeki “şeytan” performansıyla gündeme oturdu ex meleğimiz. Daha sonra en önemli futbol otoritelerimizin birisinden gelen “evet” çağrısı üzerine sosyal medyada #şeytanauyma, #şeytanınbacağınıkır gibi hashtaglere sık rastlar olduk. Bu kadar şeytan muhabbetinin üzerine biz de sinemadaki en başarılı şeytan performansları hakkında bir derleme kaleme almak istedik. Şeytan tüyü, şeytani gülümseme, baştan çıkarıcılık… İşte “Şeytanı bu denli iyi canlandırmak şeytanın aklına gelmez.” dediğimiz performanslar:
Harvey Keitel – Little Nicky
Bu filmdeki şeytanımız Harvey Keitel’in (her ne kadar şeytani yönü ağır bassa da) her zamanki babacan hallerinden kesitler izlemek mümkün. Harvey amcamızın, psikopata bağlaması durumunda, bizlere en üst düzeyde şeytani gerilim izletebilecek kabiliyette olduğunu biliyoruz. Ancak bu filmdeki şeytan, bildiğin şam şeytanı. Hergele, sevimli, e tabi bazı şeytanlıkları da yok değil. O kadarını da artık boynuzlarına verin.
Tim Curry – Legend
En yaygın şeytan betimlemelerinden olan Baphomet kostümüyle hayat verilen Karanlıklar Lordu’nu canlandıran oyuncu olan Tim Curry’yi bu kadar kostümün içinde seçebilmek kolay olmasa da jestleri ve sesiyle son derece etkili bir şeytan canlandırması performansı olduğunu söyleyebiliriz.
Robert Judd – Crossroads
Evet, artık klasikleşen bir şeytan figürü. Kesişen yollar şeytanı ile yapılan bir anlaşma ile Robert Johnson şeytana ruhunu satar ve karşılığında yaptığı müzikte zirveye çıkar. Sonra her erken ölen efsane gibi 27 yaşında hayata gözlerini yumar. İşte onu baştan çıkartan şeytanı canlandıran Robert Judd, anlaşma satan bir “satan” olarak son derece iyi bir pazarlamacı performansı sergiliyor.
Elizabeth Hurley – Bedazzled
Listemizdeki iki kadın şeytandan birisi olan Elizabeth Hurley, diğer başrol oyuncu olan Brandon Fraiser’in aklını aldığı gibi bütün izleyicilerin de aklını almayı başarıyor. Eğer şeytanın en sevdiği günah için “kibir” tanımlaması yapılmasaydı muhtemelen günaha davette en etkili şeytanımız Elizabeth olacaktı. Gerçi eğer mastürbasyon günahsa muhtemelen en çok işlenen günahın da “Elizabeth” olma ihtimali mevcut.
Rosalinda Celentano – The Passion of the Christ
Listemizdeki ikinci kadın şeytan, İsa’nın Çilesi filmindeki ürkütücü haliyle Rosalinda Celentano oldu. Kendisi, kucağındaki şeytani Benjamin Button ve Monica Belluci’deki şeytan tüyü ile birlikte Bermuda Şeytan Üçgeni kıvamında bir ortam oluşturuyorlar. Monica’nın çekiciliği ve bu ikisinin iticiliği arasında oluşan çekim alanında radarlar bozuluyor, uçaklar kayboluyor. Olan da Jim Caviezel’e oluyor…
Viggo Mortensen – The Prophecy
Dünya çapında şöhreti, kız verilecek tertemiz bir Orta Dünya yiğidi olan, Aragorn rolüyle yakalayan Viggo Mortersen aslında geçmişte az şeytanlık yapmamış. Ülkemizde Kehanet ismiyle vizyona girmiş olan bu filmde, cennetten düşmüş olan meleklerin “Ulan şeytan diyor ki…” söylemlerinin yegane muhatabı olan Lucifer karakterine bir Beşiktaş taraftarı olan Viggo Mortensen hayat veriyor.
Peter Stormare – Constantine
Bütün kötülüklerin anası sigaraysa babası da şeytandır. Bu filmde ikisini de bolca görüyoruz. Malumunuzdur bizdeki “Cinci Hoca” kavramının Hollywood versiyonu şeytan çıkartıcılardır. Bu familyanın şüphesiz en cool olanı da Keanu Reeves’in canlandırdığı john Constantine’dir. Hatta, Kutsal Damacana filminde Ali Desidero biraderimizin canlandırdığı Rahip Artin karakteri de bir Constantine uyarlaması sayılabilir. İşte bu filmde afili cinci Constantine’in kızlardan çıkardığı şeytanların ele başı, yani Lucifer karakterini Peter Stomare canlandırıyor. Açıkçası kariyeri listedeki diğer baba isimler kadar göz kamaştırmasa da; şeytan performansı bizim favorilerimiz
arasında.
Robert De Niro – Angel Heart
Şeytan sinema veya dizilerde genellikle çok karizmatik olarak tasvir edilir. Karizmatik sözünün geçtiği yerde de Robert De Niro’yu anmamak olmaz. İrlanda kökenli olmasına rağmen Godfather serisini izleyen birçok kişi tarafından İtalyan zannedilen aktör, bu filmde de cehennemin öz çocuğu gibi rolünün hakkını veriyor.
Al Pacino – The Devil’s Advocate
Yine şeytanlı bir film, yine Keanu Reeves. Ancak bu sefer şeytan rolünde daha ağır bir ağabey var. Al Pacino tebessüm ederken bile izleyiciyi ürkütebilecek kadar büyük oynamış. Tabi bu rahatlığında Keanu Reeves’e, Constantine filminde denk gelmemiş olmasının da büyük etkisi olsa gerek…
Bonus: Ali Poyrazoğlu – Arkadaşım Şeytan
Crossroad filmindeki “müzikte zirveye çıkmak için ruhunu şeytana satma” temasıyla başlayan film, şeytanı canlandıran, Ali Poyrazoğlu’nun insanlık için “Bunlar beni de geçti!” diye veryansın etmesiyle devam ediyor. Ruhunu şeytana satan gencimizi Mahzar Alanson’un canlandırdığı filmde Özkan Uğur ve Ayhan Sicimoğlu’nun gençlik hallerini görmek de mümkün.