Asya kıtasında bulunan Sina Çölü, güneyinde Kızıldeniz, kuzeyinde Akdeniz ile çevrilmiş olan bir yarımadada yer alır. Tarih boyunca, inanılmaz derecede sıcak olan ve çok az yağış alan Sina Çölü’nde onlarca savaş gerçekleşmiştir. Hatta bu savaşların bazılarında Osmanlı İmparatorluğu da yer almıştır. Yavuz Sultan Selim ordusuyla birlikte Sina Çölü’nü geçmiş ve kazandığı savaşlar sayesinde Mısır, Filistin ve Suriye gibi ülkeleri devlet topraklarına katmıştır. Böylece Yavuz Sultan Selim, Sina Çölü’nü geçen birkaç hükümdardan biri olmayı başarmıştır. Bu listede Sina Çölü hakkında merak edilenleri bir araya getirdik. Hadi vakit kaybetmeden detaylara geçelim.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Gökyüzü Kuşatması: Birinci Dünya Savaşında Uçaklar Nasıl Kullanıldı?”
Sina Çölü nerede?
Sina Çölü’nü içinde barındıran Sina Yarımadası, Arap Yarımadası ve Afrika kıtası arasında bulunan bir platodur. Fakat Sina Yarımadası, coğrafi açıdan Asya kıtasında bulunur. Çoğunlukla çöller ve yüksek dağlar ile çevrili olan yarımadanın güneyinde Şarm el-Şeyh ve Nüveyebe yer alır. Yüzölçümü 61.000 km2’dir. Jeolojik çatlak bölgesinde bulunan Sina Yarımadası’nda volkanik oluşumlara sıklıkla rastlanır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Savaşın Ortasında Masumiyet: Tarihteki Savaşlarda Çocuklar Nasıl Kullanıldı?”
Sina Çölü iklimi ve sıcaklığı
Tipik çöl iklimi özellikleri taşıyan Sina Çölü, öğlen vaktinde yaklaşık olarak 40-50 derece, geceleri ise 0 derece olur. Yaz mevsiminde çıkan kum fırtınaları yüzünden sıcaklık 50 dereceyi aşabilir. Sina Çölü’nde yıllık yağışlar 150 mm’den azdır. Zaten aşırı sıcaklar yüzünden yağan yağmur havada buharlaşmaya başlar.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Birinci Dünya Savaşının Bitişini Hızlandıran En Önemli 10 Olay”
Sina Çölü nasıl geçildi?
Tarihte, Yavuz Sultan Selim’e kadar Sina Çölü’nü ordusuyla birlikte geçmiş olan iki hükümdar vardır: Biri MÖ 525 tarihinde İran Şâhı Kâmbiz, diğeri MÖ 332 tarihinde Makedonya Kralı İskender’dir.
Yavuz Sultan Selim ve 60 bin kişilik ordusu, 9 Ocak 1517 tarihinde Sina Çölü’ne giriş yaptı. İlk gün sadece 18 kilometre ilerleyebildiler. 2. gün, bir mucize gerçekleşti ve 100 yıldır yağmur yağmayan Sina Çölü’ne şiddetli bir yağmur yağdı. Böylece ordunun su sorunu çözüldü ve 2. gün yaklaşık olarak 30 kilometre yol kat edildi. Uzunluğu 300 kilometre olan bu çöl, sadece geceleri yüksek sıcaklığa maruz kalmadan 20 günde geçilebiliyordu. Ancak Yavuz Sultan Selim ve ordusu, yağmurun da yardımıyla Sina Çölü’nü 13 günde geçti.
Sina Çölü 1. Dünya Savaşı
Suriye-Filistin veya Sina-Filistin cephesi, 1. Dünya Savaşı döneminde Almanların talebi üzerine açıldı. 1915 yılında Osmanlı ordusu Birinci Kanal Harekâtı’nı düzenledi. Ardından, 1916’da İkinci Kanal Harekâtı’nı yönetti. Buradaki amaç, Osmanlı İmparatorluğu’nun Mısır’ı egemenliği altına almasıydı ve en önemli olanı da Süveyş Kanalı’nı kontrol etmekti. Osmanlı ordusu başarılı olduğu takdirde, Britanya’nın Uzak Doğu’da bulunan sömürgeleri ile olan bağlantıları kesilecekti. Fakat, İngilizler Çanakkale’deki birliklerin bir kısmını Filistin’e gönderince, Osmanlı ordusunun çabası başarısızlıkla sonuçlandı. Bununla birlikte, T. E. Lawrence’ın organize ettiği isyancı Araplar yüzünden Osmanlı ordusu Suriye’ye kadar çekildi.